Charles Heidsieck Champagnes

Filliers Distillery en de Compagnie Champenoise Charles Heidsieck nodigen ons vorige week maandag uit op een exclusief Charles Heidsieck evenement waar we kunnen kennismaken met het unieke gamma van Charles Heidsieck Champagnes. De degustatie wordt begeleid door chef de cave Cyril Brun en wordt vergezeld van enkele culinaire hapjes van de hand van Jean Michel Laurier. De distributie van Charles Heidsieck in België wordt sedert 1 juli 2016 door Filliers Distillery verzorgd.

Champagnes, culinaire hapjes en een uniek decor. Meersmaak is overtuigd!

In de regen maken we de autorit naar Brussel maar de files en de regen zijn snel vergeten door dit topevent. We degusteren à volonté magnifieke champagnes van hoge kwaliteit en wanen ons op de set van een nieuwe Hercules Poirot in Villa Empain, aan de rand van het Ter Kamerenbos.

Villa Empain

In 1930 vatte de nauwelijks 22-jarige Louis Empain in Brussel de bouw aan van een art-deco villa aan de Natiënlaan, de latere Franklin Rooseveltlaan. Louis was de tweede zoon van de schatrijke zakenman Edouard Empain. Na jaren van leegstand en verval werd de villa volledig gerenoveerd. Sinds 2010 vestigt de Boghossianstichting er haar zetel. De Villa Empain, die een echte parel is van het Brusselse erfgoed in Art-decoarchitectuur, is nu een centrum geworden voor kunst en de dialoog tussen Oosterse en Westerse culturen, voor ontmoetingen en ontdekkingen alom. De stichting heeft als belangrijkste doel bij te dragen aan de vorming en opleiding van de jeugd.

Charles Heidsieck Champagnes

Charles Heidsieck

Charles Heidsieck sticht op 29-jarige leeftijd in 1851 een wijnhuis naar eigen visie. Bijzonder is dat hij niet investeert in gronden maar in krijtkelders uit de 2de eeuw na Christus. Tot op de dag van vandaag worden deze ‘crayères’ gebruikt voor het rijpen van al de champagnes. In 1852 besluit Charles, bijgenaamd Charlie, naar Amerika te trekken om zijn champagnes te promoten. Een meesterlijke zet, zo blijkt!

Tot de dag van vandaag is de uitmuntende kwaliteit van de champagne vooral te danken aan de keldermeesters. Eén van zijn grootste vernieuwingen was de introductie van het mis en cave concept, waarbij het label op de Brut Réserve het jaar toont waarop de fles voor zijn tweede fermentatie en oudering de kelder in ging, als ook het jaar van het dégorgement. Een openheid en transparantie die je bij maar weinig non-vintage champagnes aantreft.

Waar een non-vintage champagne meestal voor zo’n 10 tot 12 procent uit reservewijnen bestaat, is dat bij Charles Heidsieck wel 40 procent. En dat zorgt voor de rijkdom in de smaak. Niet alleen het aandeel is groter, maar ook de diversiteit. Waarbij veel huizen de non-vintage wordt gecomplementeerd door wijnen van de voorgaande twee oogstjaren, telt Charles Heidsieck wel 7 tot 8 vintagejaren. Het accent ligt op de assemblage van de wijnen en de vinificatie door de keldermeester.

Charles Heidsieck Champagnes

Keldermeester Cyril Brun

SInds mei 2015 is Cyril Brun de vaste keldermeester. Cyril Brun vervoegt het team onder de verantwoordelijkheid van Régis Camus en werkt nauw samen met Stephen Leroux, directeur van het huis Charles Heidsieck. Brun is van jongs af aan bekend met de wijnhandel en werkte de 15 laatste jaren bij het huis Veuve Clicquot. Als oenoloog met een academische achtergrond is hij uitstekend vertrouwd met de geheimen van de grote champagnes: nederigheid, geduld en besef van relativiteit.

Een nieuwe blend, een nieuwe fles

Onder impuls van de vorige keldermeester werd het aantal cru’s van 120 naar 60 teruggebracht. Bovendien werd de gemiddelde leeftijd van de Charles Heidsieck Brut Réserve opgetrokken van 8 tot 10 jaar. De cuvées werden ook in een nieuw jasje gestopt. Het karakter van het huis wordt perfect weerspiegeld in de elegante rondingen die herinneren aan de krijtkelders waarin ze rijpten. De fles kreeg de naam ‘Crayère’, naar crayère n°9, die aan de basis van de flessenvorm ligt.

Wij dronken o.a. de Charles Heidsieck Brut Réserve, Charles Heidsieck Rosé Réserve, Charles Heidsieck Blanc des Millenaires 1995, de Charles Heidsieck Brut Vintage 2005 en de Charles Heidsieck Vintage Rosé 2006. Meerdere champagnes kaapten meer dan 1 award weg overigens.

Charles Heidsieck Brut Réserve

Uiterlijk: een diepe, gouden kleur, met fijne pareling, georkestreerd en lang aanhoudend. Resultaat van een langdurige rijping van meer dan 36 maanden in de crayères. Aan de neus: complexe en volle neus. Geurige toetsen van gebrande koffie en rijp fruit zoals mango, abrikoos,… In de mond: de textuur doet denken aan het krokante van een dun laagje nougat op fluweelzachte room, met vlezige vruchten en kersen. Op het event ontmoeten we top chef Wouter Van der Vieren die eerstdaags start als chef bij Tafelrond in Leuven. Charles Heidsieck zal daar geserveerd worden.

 Wouter Van der Vieren

Waar te koop?

De Charles Heidsieck champagnes zijn te verkrijgen bij de betere cavisten en wijnhandelaars aan de volgende verkoopsadviesprijzen:

  • Brut Réserve                                 €45,-
  • Rosé Réserve                                €57,-
  • Brut Vintage 2005                        €72
  • Vintage Rosé 2006                       €88,-
  • Blanc de Millénaires 1995          €150,-

Met andere woorden een gastronomische champagne die zowel als aperitief, bij de lunch of diner als bij het dessert geschonken kan worden.

p

Graanstokerij Filliers NV

Leernsesteenweg 3

9800 Bachte-Maria-Leerne

+32 9 386 12 64

david@filliers.be

Filliers

Maison Charles Heidsieck

12 Allée du Vignoble

51100 Reims- France

Tél. : +33 (0)3 26 84 43 00

charles@champagnes-ph-ch.com

Charlesheidsieck

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!