So Champagne – Champagnestreek en zijn huizen

Vorige week waren we te gast in de Residentie van Frankrijk te Brussel voor het event So Champagne. Doel van het event is om het toeristisch aanbod van de partners uit de Champagnestreek te leren kennen. De locatie is schitterend en het weer zit mee. Dat betekent dat we de avond met een coupe champagne op het terras inzetten. Als champagneliefhebber is dat een schitterende afsluiter van een warme dag uiteraard. Ik ben champagneliefhebber en bezocht de streek ooit met de klas in het middelbaar onderwijs voor de lessen drankenkennis. Ik herinner me de mooie natuur, de grote champagnehuizen en zijn proeverijen, de druivenpluk en het plezier dat we daar hadden. Door een avond als deze, waar je weer even wordt ondergedompeld in deze streek, krijg ik instant zin weer te keren.

Champagnestreek

Champagne is Frankrijks noordelijkste wijnstreek en staat bekend om zijn mousserende wijnen die als enige ter wereld de naam ‘Champagne’ mogen dragen. De regio ligt in noordoosten van Frankrijk en is het meest noordelijke gebied geschikt voor de wijnbouw. Door het gebied stroomt de Marne, een zijriver van de Seine. De meeste aanplant staat in het departement Marne, maar ook in Aisne en Aube liggen wijngaarden die tot de streek behoren. Champagne bestaat uit twee regio’s. De noordelijke regio ligt rondom de driehoek Reims, Épernay en Châlons-en-Champagne . De zuidelijke regio ligt ten zuiden van Châlons en wordt begrensd door Bar-sur-Aube, Bar-sur-Seine en Mussy-sur-Seine.

Sabreren

Ooit hoorde ik wel eens wilde verhalen over champagne die ontkurkt wordt met een vlijmscherpe sabel. Het is een ceremoniële manier om de champagnefles te openen. De techniek is eenvoudig: de fles wordt bij de voet in één hand vastgehouden, de kurk van het lichaam weg. Met de andere hand slaat men met de sabel, langs de hals van de fles, tegen de onderkant van de rand rond de opening. Door de stoot en de inwendige druk, breekt deze rand af langs de naad met de hals en vliegt weg. Vandaag krijg ik de kans dat eigenhandig te doen. Ik ben vereerd om samen met een select groepje die kans te krijgen. De fles die ik op die wijze ontkurk is een fles van het huis Vranken-Pommery. Ik vraag me af of die flessen nog drinkbaar zijn maar dat is perfect mogelijk. Later op de avond krijg ik een coupe van de gesabreerde fles en de smaak is optimaal. Op mijn vraag waarom flessen gesabreerd worden, wordt unaniem geantwoord: “voor de show”. En ik moet zeggen, show komt er alleszins bij te pas.

Champagnehuizen en accommodaties

De avond gaat verder met mogelijkheid tot netwerking met diverse vertegenwoordigers van de champagnehuizen en een walking dinner. Tijdens het event worden nog een aantal prijzen weggeven. En Meersmaak valt nog in de prijzen en wint een magnum fles Champagne Gremillet. Hieronder volgt een lijst van wijnhuizen uit de Champagnestreek die hun toeristische aanbod voorstelden. Bij elk huis zijn er bezoeken mogelijk, gaande van rondleidingen, degustaties, foodpairing, musea,…

* Champagne Gremillet

* Champagne Albert Beerens

* Domaine Vranken-Pommery

* Champagne Waris Hubert – Avize Grand cru

* Cité du Champagne

Ook enkele accommodaties komen aanbod:

* Château de Courban**** & Spa Nuxe

* Hostellerie La Briqueterie

Er wordt ook aan de kinderen gedacht met een pretpark:

Nigloland, Attractiepark en Hotel****

We hebben een schitterende avond en verheugen ons al op een bezoek aan de streek in de toekomst zodat we nog uitgebreider over onze ervaringen kunnen schrijven én de verschillende champagnes kunnen proeven. Als domper op de feestvreugde beseffen we bij thuiskomst dat onze digitale fotocamera niet in de koffer ligt. M.a.w. het is een beetje behelpen wat de foto’s betreft. We rijden nog over en weer naar de garage waar we parkeerden maar we vinden niets terug. Jammer maar helaas! Gelukkig bieden de foto’s van fotograaf De Ribaucourt uitkomst.

Wil je zelf meer over deze streek vernemen? Raadpleeg dan zeker onderstaande websites!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!