[metaslider id=7049]

Whisky tasting Mortlach

Whisky drinken associeer ik met James Bond of gezapige oude knarren in de lounge chair van hun Schotse cottage. Dat whisky ook hip, jong, lekker, delicaat, sterk, fruitig en zoveel meer kan zijn, ontdek ik vandaag. Sofitel Louise Brussel is locatie voor een whisky tasting van formaat. Niemand minder dan Georgie Bell (nickname Miss Mortlach), Brand Ambassador Mortlach begeleidt ons doorheen de tasting met diner. Geen James Bond, geen gezapige oude knar maar een frisse dame met klasse en een voorliefde voor whisky. En dan spreken we niet zomaar over een whisky maar over de luxe single malt Scotch whisky Mortlach alias “The Beast of Dufftown”.

Opgericht in 1823

De geschiedenis van Mortlach gaat bijna 200 jaar terug. Opgericht in 1823 was de distilleerderij de eerste in Dufftown. In het gouden tijdperk hebben de scheppers, burgerlijk ingenieur George en zijn zoon Dr. Alexander Cowie een uniek en complex proces van de 2.81 distillatie gecreëerd. Karakteristiek voor de rijkelijk gearomatiseerde whisky die we vandaag kennen.

En dan spreken we niet zomaar over een whisky maar over de luxe single malt Scotch whisky Mortlach alias “The Beast of Dufftown”.

Georgie Bell

Georgie Bell is de nieuwe Brand Ambassador voor Mortlach. In 2007 ontdekte ze haar passie voor whisky toen ze nog aan de Universiteit van Edinburgh studeerde. Ze gaat die periode aan de slag als barkeeper. Gepassioneerd als ze is, verdiept ze zich in de geschiedenis van alle sterke dranken, cocktails en smaakcombinaties. In 2009 werd ze verkozen tot Britse bartender van het jaar. Haar technische kennis verfijnt ze verder op het Institute of Brewing and Distilling waar ze één van de hoogste scores behaalt. Met haar doorgedreven kennis en passie is ze de perfecte vrouw om alle stereotypes over whisky te doorbreken. Zo ook die van ons!

Foodpairing

Belgische bartender of the year 2014, Hannah Van Ongevalle, zet de avond in met een cocktail Old Fashioned met Mortlach Rare Old. Deze cocktail is overheerlijk en proeft naar uitstekende whisky met een vleugje sinaasappel.

Bij het voorgerecht waar foie gras aan bod komt, drinken we een Rare Old Straight. Zoals het woord het aangeeft, zonder toevoegingen. De geur van vanille, sinaasappel, gebakken appelen en caramel zijn opvallend. Gelukkig wijst Georgie ons op de geuren en de bijbehorende smaaksensaties. Tasting hoe het moet. De zaal is muisstil. Een goed teken!

“Taste is king!”

Bij het 2de voorgerecht waar eend domineert, wordt een Mortlach Rare Old in een klassiek whiskyglas geschonken. Om 1 vooroordeel weg te werken: we krijgen er een immens ijsblok bij. Met een speciaal ontworpen ijsstamper graveren we er de stempel van Mortlach in en kletsen de ijsblok volledig in het glas. Geen ‘crushed’ ijs maar een hele blok! Heerlijk! De dikte en de grootte van het ijs maken dat de whisky net dikker en voller smaakt. Dat kunnen we alleen maar beamen.
Bij het hoofdgerecht ‘coasted duck filet’ drinken we Mortlach 18-years. Georgie omschrijft het als volgt: “Meatiness, muscular, decadence, spicy and inviting” – “Taste is king!”
Het nagerecht leert ons dat een tarte tatin eten en Mortlach 25-years drinken een onovertroffen combinatie is. Het smaakpalet is volgens Georgie zoveel meer dan ‘whatever’. Dat kunnen we alleen maar bevestigen! Top of the bill (letterlijk en figuurlijk)!

Om haar woorden kracht bij te zetten haalt Miss Mortlach een flesje distillaat (63,5%) uit haar handtas. Glaasjes worden aangerukt en een beetje in het geniep zippen we ervan.

2.81 distillatie-proces

En of dat nog niet genoeg is, schuift Georgie Bell dat moment mee aan onze tafel en legt het ingewikkelde 2.81 distillatie-proces uit. Jammer genoeg was de avond zover gevorderd en de whisky zo in de man en vrouw dat we de uitleg van dat moeilijke proces niet helemaal begrepen. Om haar woorden kracht bij te zetten haalt Miss Mortlach een flesje distillaat (63,5%) uit haar handtas. Glaasjes worden aangerukt en een beetje in het geniep zippen we ervan. Even doorbijten maar de plof in je mond rond de finale is een smaaksensatie die voor mij onbekend is. Georgie heeft altijd een distillaat bij en lust het even graag als al de vorige whisky’s. Daar kunnen we best inkomen, rekening houdend met het ingewikkelde procedé. Zij verwoordt het als ‘sensationeel’ en dat kunnen we alleen maar beamen. Dat geldt trouwens voor de hele opzet van de avond.

Lancering op de Belgische markt
Tot vandaag waren eerder beperkte hoeveelheden Mortlach in omloop, voor de liefhebber zeg maar. Door de lancering op o.a. de Belgische markt is deze premium single malt ook hier verkrijgbaar. Dat in 3 variëteiten : Rare Old, 18-Years Old en 25-Years Old. Rare Old (50 cl): € 70,00, 18-Years Old (50 cl): € 240,00, 25-Years Old (50 cl): € 768,00

Bedankt aan Sofie Fiers (Jax PR), Georgie Bell, Mortlach en Diageo voor een onvergetelijke avond!

AB
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!