Onze 5 foodspots op Texel

apr 13, 2017

In de krokusvakantie reizen we voor een midweek naar het ons onbekende eiland Texel (Nederland) met het gezin. We brengen er een ongelooflijke tijd door met een variatie aan activiteiten en komen volledig ontspannen weer thuis. Het eiland biedt een indrukwekkende natuur, activiteiten voor jong en oud, leuke accommodaties en niet te vergeten een uitstekende keuken. Wij hadden het genoegen te genieten van al het lekkers dat het eiland te bieden heeft. Daarom spenderen we er maar wat graag een uitgebreide blogpost aan. In wat volgt geven we een overzicht van onze heerlijke foodspots op Texel. De ervaringen over onze activiteiten beschrijven we in een later artikel.

Restaurant Dennenoord

We logeren in Vakantiecentrum Dennenoord en huren er een lodge voor 4 personen. We vinden het heel gemakkelijk om na aankomst op onze vakantiebestemming ons niet meer te hoeven verplaatsen voor het diner. Niets eenvoudiger dus dan een vakantiecentrum waar een restaurant aan verbonden is.

Het restaurant is vlakbij de ingang van het vakantiecentrum gelegen en ligt op wandelafstand van onze lodge. Enkele tafeltjes zijn al bezet en we krijgen een plaatsje aan het raam. Het restaurant is vrij groot maar erg gezellig ingericht met vooral verwijzingen naar muziek en zijn instrumenten. Opvallend zijn de grote raampartijen. De verlichting is gedempt en de sfeer is gemoedelijk. De bediening is vlot en vriendelijk. Soms heb je vakantiecentra waar de bijbehorende restaurants lawaaierig zijn en ze je met een snelle hap van bedenkelijke kwaliteit weer buiten sturen. Dat is hier totaal niet het geval.

Het restaurant is een heus restaurant met bediening, service en een menukaart zoals het hoort. Ook de inwoners van Texel hebben de weg naar dit restaurant gevonden. Het weer leent er zich nog niet toe maar bij mooi weer staat een groot terras ter beschikking met zicht op een prachtige houten speeltuin voor de kinderen. Je kan zowel voor de lunch, diner of een borrel terecht. Voor de lunch is er tot 17u keuze uit uitsmijters, broodjes, salades, zoete en zoute pannenkoeken en enkele lunchgerechten. Wij schuiven aan voor het diner en maken een keuze uit de uitgebreide menukaart. We genieten o.a. van huisgerookte zalm als voorgerecht en slibtongetjes en een spies Dennenoord als hoofdgerecht. We sluiten af met koffie en thee. Voor de liefhebbers is er nog keuze uit diverse likeuren en whiskey’s. Voor ons een perfecte start van onze vakantie!

Restaurant Dennenoord
Grensweg 114 | 1791 NK Den Burg (Texel) | Nederland | 0031 (0)222-313699 | Website

Lunchen bij Strandpaviljoen Paal 17

De volgende dag bezoeken we Ecomare en lunchen we bij Strandpaviljoen Paal 17 (op wandelafstand aan het strand). We wandelen vanaf Ecomare de straat naar beneden verder af en bereiken na 10 minuutjes het paviljoen. Het strandpaviljoen met zijn robuuste uitstraling springt meteen in het oog. Het strand is bevolkt met wandelaars en families die met de vlieger op pad zijn. Ondanks de slechte voorspellingen is het weer zonnig. We nemen plaats aan het raam en kijken uit op de zee. In de zomer is het grote terras vermoedelijk zalig om te vertoeven terwijl de kinderen in het zand spelen. Ik kan er mij gerust iets bij voorstellen. Ik nippend aan een cocktail en de kinderen al zwemmend in de zee. Dat is voor later op het seizoen…

Voor nu nemen we een lichte lunch met  en genieten van de rust. De cultuur van de kroket kennen wij niet echt maar in Nederland kan een lunch met kroketten niet ontbreken volgens ons. We genieten van de echte Texelse Rundvleeskrokketten van Peek. Heerlijk! Ook pannenkoeken of echte poffertjes zijn een mogelijkheid, naast een kaart met gerechten voor groot en klein. Overigens kan je in de zomer aanpalende strandhuisjes per dag of per week huren. Aanrader!

Strandpaviljoen Paal 17
Ruyslaan 94-96 | De Koog (Texel) | 0031 (0)222-317614 | reserveren@paal17.com | website

Gastronomie bij Visrestaurant ’t Pakhuus

Hoogvlieger van de week is ongetwijfeld Visrestaurant ’t Pakhuus in Oudeschild. Oudeschild is een prachtig havendorpje op Texel en alleen al daarvoor de moeite om te bezoeken. Tel daar dit restaurant bij op en je dag is compleet. Het restaurant is in een prachtig en statig (vermoedelijk oud pakhuis) gehuisvest en kijkt uit op de haven met zijn aangelegde garnaalboten. Een idyllisch plaatje! Het restaurant is mooi ingericht met een imposant homarium in het midden van de zaak. De indeling is praktisch met verschillende vertrekken om zo de rust van de klant te garanderen. Voor ons een meerwaarde!

Visrestaurant ’t Pakhuus

Boy Schuiling is tevens chef en eigenaar van de zaak. Hij kent zijn vak en is erg getalenteerd. De gerechten zijn gedurfd en origineel. Voor wie echt geen vis lust, behoren ook vleesgerechten tot de mogelijkheden. De wijnkaart is uitgebreid en betaalbaar. De keuze van de kaart gebeurt op digitale wijze via de Ipad. De kaart geeft de mogelijkheid tot à la carte bestellen of een 3-gangen, 4-gangen, 5-gangen of 6-gangenmenu (met aangepaste wijnen). Prijzen variërend van € 36,50 tot € 100,00.

Starten doen we met amuses van pikante popcorn, olijven, geroosterde amandelen, verse tonijnsla, kruidenboter en ambachtelijk gebakken brood. Als eerste voorgerecht volgen garnalen (TX 65) met kruidenmayonaise, eetbare viooltjes en een sorbet van komkommer. TX 65 verwijst naar de garnalenboot die de garnalen aanlevert. Vervolgens een mosselpot met mosselen, gegrilde heilbot en rode ui. Bijzonder is het feit dat de bereiding met droogijs gebeurt waardoor de mosselpot rookt om daarna zijn geheimen verder prijs te geven. Verser en zuiverder van smaak kan haast niet! Als hoofdgerecht volgt skrei met crème van artisjok, chips van pastinaak en schuim van zwarte truffel. Het dessert is een bordje met ganache van chocolade, caramelsaus, sorbet van peer en hazelnoot crème. Die combinatie maakt het diner compleet af. Wens je gastronomisch te dineren op Texel? Sla dan dit pareltje aan de haven van Oudeschild niet over!

Visrestaurant ’t Pakhuus
Haven 8 | 1792 AE Oudeschild (Texel) | 0031 (0)222-313581 | info@pakhuus.nl | Website

Minigerechtjes (gerechies) bij Restaurant Schoutenhuys

We ondergaan een speciale restaurantbeleving bij Restaurant Schoutenhuys in Den Burg met minigerechtjes of gerechies genaamd. De veelheid aan gerechies doet ons de Texelse keuken ervaren in al zijn grootsheid. Het restaurant maakt deel uit van Hotel De Lindeboom maar is zeker niet alleen voor de hotelgasten weggelegd. Het is een zelfstandig restaurant met eigen signatuur. Naast vakantiegangers komt ook de plaatselijke bevolking van deze culinaire uitspattingen genieten. Bijzonder is het feit dat we doorheen onze menu ons bestek moeten bijhouden. Niet alledaags alvast! De gerechten zijn iets kleiner van portie dan gewoonlijk maar honger lijden doe je zeker niet.

Restaurant Schoutenhuys

We starten met een huisaperitief en gaan over tot een kroket met Texels lam en waldorfsalade als eerste gerechtje. Daarna volgt gerookte zalm met honingtijmgelei, rode bietenmousse en een pompoensoepje. Vervolgens volgt wijting, risotto met Texelse kaas en gamba met knoflook in Pernodsaus. Als vleesgerecht eten we een sappige Texelse lamsbout, pompoenmousse en een stukje Iers rundvlees. Als afsluiter ijs van perzik, chocoladecake, granité van mandarijn en verse macarons. We proeven en ervaren hier Texel in al zijn facetten. De bediening is enthousiast en vriendelijk. Leuk concept! Kraakvers! Opvallend is het motto op de muur: “Live a quiet life, work with your hands”.

Restaurant Schoutenhuys
Groeneplaats 14 | 1791 Den Burg (Texel) | 0031 (0)222-312041 | info@lindeboomtexel.nlWebsite

Lunchen als afsluiter bij Brasserie De Lindeboom

Onze vakantie op Texel zit er bijna op. Vooraleer we de veerboot weer richting vasteland nemen, lunchen we nog bij Brasserie De Lindeboom in het centrum van Den Burg. Een mooie afsluiter van een al even mooie vakantie. Deze brasserie is eveneens met het Hotel De Lindeboom verbonden. Toch is de smaakbeleving hier anders dan bij Restaurant Schoutenhuys én…dat is ook de bedoeling.

Hier kan je terecht voor ontbijt, lunch, diner of tussendoortjes. Met uitzicht op het dorpsplein is de locatie wederom top. Wij nemen plaats in de serre met een mooie kroonluchter aan het plafond als eyecatcher. We kiezen o.a. een Rondje Lindeboom (3 broodjes met Texels beleg en een soepje van de dag), saté met Indische pindasaus en een broodje met carpaccio van rund en rucola. Hotel de Lindeboom en Het Schoutenhuys mogen het predikaat Echt Texels Product voeren. Chef Pieter Krugers zorgt dan ook voor een kaart waarop we heel wat  lokale producten terugvinden. Dit adres is een aanrader voor jong en oud!

Brasserie De Lindeboom Texel
Brasserie De Lindeboom Texel
Brasserie De Lindeboom Texel
Brasserie De Lindeboom Texel
Brasserie De Lindeboom Texel
Brasserie De Lindeboom Texel
Brasserie De Lindeboom
Groeneplaats 14 | 1791 Den Burg (Texel) | 0031 (0)222-312041 | info@lindeboomtexel.nl | Website

Ongetwijfeld zijn er op Texel nog meer fantastische restaurantbelevingen te ontdekken maar dat doen we graag bij ons volgende bezoek.

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!