Kulinarischer Jakobsweg Paznaun Ischgl

Ik heb het geluk dat ik meermaals per jaar mag deelnemen aan een bloggers- of perstrip. Leuk daaraan is om mijn passie voor koken en reizen met anderen te delen en ook om nieuwe plekken te verkennen, nieuwe mensen en culturen te leren kennen en landen te bezoeken die ik nooit bezocht. Zo ook door deelname aan deze perstrip begin juli 2016 waar ik Oostenrijk (Paznaun-Ischgl) voor de eerste maal bezoek, culinair verwend word, sterrenchefs ontmoet en logeer in de fijnste accommodaties. We wandelen, lunchen, dineren en slapen in luxe. Als food & travel blogger de perfecte combinatie!

Paznaun-Ischgl

Paznaun-Ischgl is gelegen in het Paznauntal, een bergdal in het zuidwesten van de deelstaat Tirol in Oostenrijk. Eerlijk gezegd kende ik Ischgl niet en deed het me enkel een belletje rinkelen als naam in de wintersportwereld. Ik kende Oostenrijk hoegenaamd niet en reed er enkel door op doorreis naar Italië. Ik ben bij aankomst aangenaam verrast door de ongerepte natuur, de mooie dorpjes, de vriendelijke inwoners en een keuken om je hoed voor af te zetten. Ik voel me er welkom en vind er de rust die ik nodig had. Ik ben fan!

Wat is de culinaire Jakobsweg?

De culinaire Jakobsweg is een culinaire wandeltocht door de bergen van Paznaun-Ischgl om in vijf hutten van de meest schitterende gerechten te proeven. De wandelwegen zijn haalbaar maar wandelschoenen zijn aan te raden. Na 2u bereik je de hut en staan gerechtjes van sterrenchefs uit verschillende landen op het menu. Culinaire verwennerij op hoog niveau dus. Letterlijk én figuurlijk!

De chefs en hun hutten

De deelnemende chefs zijn gerenommeerde chefs uit België, Zwitserland, Oostenrijk, Engeland en Duitsland. De chefs hebben stuk voor stuk heel wat op hun palmares staan gaande van hoge quotaties in Gault Millau, sterren bij Michelin, awards enz. Het zijn chefs die verder kijken dan hun neus lang is en in meerdere restaurants en/of hotels actief zijn. Hun deelname aan de culinaire Jakobsweg bewijst eveneens dat ze open staan voor nieuwe uitdagingen. Koken in de bergen doe je immers niet elke dag.

Wie zijn deze chefs?
  • Bobby Bräuer (Duitsland – EssZimmer in the BMW-World**): Niederelbe Hut
  • Stephen Crane (Engeland – Ockenden Manor*): Jamtalhut
  • Tanja Grandits (Zwitserland – Stucki Basel**): Ascherhut
  • Viki Geunes (België – ’t Zilte**): Heidelberger  Hut
  • Josef Steffner (Oostenrijk – Restaurant Mesnerhaus): Friedrichshafener Hut

Bekijk de chefs, de hutten waarvoor ze koken en de gerechten die ze exclusief voor het zomermenu van de hut klaarmaken hier.

Voorstelling event en galadiner

Na een vlucht van iets meer dan een uur vanuit Brussel met Lufthansa bereiken we de bestemming München. Van daaruit rijden we verder met de auto. Na 3u rijden komen we aan in Ischgl waar we in Hotel Alpvita Piz Tasna ****S inchecken. Voor het aperitief wandelen we naar Hotel Trofana Royal *****S. Tijdens een persconferentie worden de verschillende chefs, de bijbehorende hutten en het concept van de culinaire Jakobsweg toegelicht. We ontmoeten de verschillende chefs en de gastheren van de verschillende hutten en genieten van een zes gangen galadiner bereid door chef Martin Sieberer.

Martin Sieberer, chef-kok van Hotel Trofana Royal, coördineert de chefs en is verantwoordelijk voor de gerechten. Hij hoort al jaren tot de beste chefs van Oostenrijk met 3 koksmutsen en 18/20 Gault Millau. Chef van de eeuw Eckart Witzigmann is ook te gast en beschermheer van het event. We bevinden ons duidelijk in hoogstaande culinaire kringen.

Hotel Alpvita Piz Tasna ****S
Stöckwaldweg 5 | 6561 Ischgl  | Oostenrijk | 0043 5 444 5277 | www.piztasna.at | hotel@piztasna.at
Hotel Trofana Royal *****S
Dorfstrasse 95 | 6561 Ischgl | Oostenrijk | 0043 5 444 600 | www.trofana-royal.at | office@trofana.at

Mijn culinaire Jakobsweg: Heidelberger Hut

De dag nadien maken we ons op voor de eerste wandeltocht en bereiken na een wandeling van 2u met alle chefs de Heidelberger Hut waar Viki Geunes zijn signatuur in het zomermenu brengt. Hier worden alle gerechten voorgesteld én geproefd. De hut staat op Zwitsers grondgebied wat toch bijzonder is. Ik bevind me letterlijk in Oostenrijk en héél eventjes in Zwitserland. Ik ben niet echt een getraind wandelaar maar de tocht van 2u heen en 2u terug doet me deugd. Kers op de taart zijn uiteraard de lekkere verwennerijen op de top. Daar doet een foodblogger veel voor!

Heidelberger Hut
Val Fenga 250 | 6561 Ischgl | Oostenrijk | 0043 664 42 53 070 | 0043 0664 4618999 | www.heidelberger-huette.at | info@heidelberger-huette.at
’s Avonds dineren we in Hotel Tirol Alpin Spa ****. Het is mooi en weer en aperitieven doen we buiten op het prachtige terras. Naast champagne wordt ook bier geschonken. Dat vind ik alvast top! Het menu is wederom een schot in de roos. De avond sluiten we af in de mooie en gezellige bar van het hotel. Ik kan me perfect voorstellen dat dit hotel een prima uitvalsbasis voor een skivakantie is.
Hotel Tirol Alpin Spa ****
Dorfstraße 77 | 6561 Ischgl | Oostenrijk | 0043 5 444 5216 | www.tirol-ischgl.at | hotel@tirol-ischgl.at

Mijn culinaire Jakobsweg: Friedrichshafener Hut

Op zondag 10 juli volgt de officiële opening van de culinaire Jakobsweg. Ik heb gisteren zo genoten van de wandeling dat ik erg uitkijk naar wandeldag 2. Spijtig genoeg speelt een kwaal aan mijn voet op en geraak ik niet in mijn stapschoenen. Ook al zou ik willen, mijn voet forceren lukt niet. Ik probeer met alle macht maar de pijn doet me besluiten de wandeltocht niet aan te vatten. Ik leg er me bij neer de dag verder in het hotel door te brengen maar een oplossing is al in de maak. Ik word door de dochter van Chef Martin Sieberer in de auto tot aan de top gebracht. Halsbrekende toeren haalt ze uit. Zo lijkt het toch. Als een volleerd chauffeur rijdt ze me veilig langs afgronden en op smalle paadjes naar boven. Ik zie al de hoeken en kanten van de bergpas/wandelweg en dat alleen al is een beleving op zich. Ik zet me neer op het terras van de Friedrichhafener Hut en geniet van het uitzicht. Het is zonnig en warm. Ik kan me alleen maar een koning te rijk voelen. We genieten ’s middags van het gerecht van topchef Josef Steffner (Oostenrijk) met aardappel, almweide varken, korstmos, roggekoren en zuurkool.

Friederichshafener Hut
Wolfram Walter | Wirl 2a | 6563 Galtür | Oostenrijk | 0043 676 7908056 | 0043 5443 8343 4 | www.dav-fn.de | hotel.birkhahn@aon.at

Dineren in Hotel YSCLA

S ’avonds eten we op het terras van Hotel YSCLA, samen met Andreas Steibl, directeur van de Toeristische Dienst van Ischgl. Het eten is terug van hoog niveau. Benjamin Parth is een jonge chef (net 28 jaar) die in het Gourmet restaurant Stüva voor vuurwerk zorgt. Met een score van 17/20 Gault Millau kan dat ook niet anders.

Hotel YSCLA
Hotel YSCLA | Dorfstrasse 73 | 6561 Ischgl | 0043 5444 5275 | www.yscla.at | info@yscla.at

8ste Culinaire Jakobsweg zomer 2016

Wil je zelf deze wandelwegen en culinair event meemaken? Dat kan tot eind september. De gerechten staan tot het einde van september op het menu van elke hut en kosten € 15,00/gerecht. Op 21 augustus 2016 vindt het ‘Hüttenfest’ plaats op de Heidelberger Hütte, een hoogtepunt van de 8ste Culinaire Jakobsweg. De lokale held Martin Sieberer wandelt met gasten naar de hut waar vijf gerechten van de internationale chef-koks op hen staan te wachten.

p

Touristinformation Paznaun-Ischgl
Dorfstrasse 43
6561 Ischgl
Oostenrijk
0043 50990 100
info@ischgl.com
www.ischgl.com
Culinaire Jakobsweg

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!