Aveyron

Eind mei vertrek ik samen met een journaliste en een andere blogger naar het zonnige Aveyron in Frankrijk. Een streek waar ik nooit eerder voet op de bodem zette. Frankrijk is prachtig. Welke streek je ook aandoet. Telkens weer word ik betoverd door de vergezichten, de natuur, de sfeer en niet te vergeten de inwoners. Het weer in België is niet geweldig maar mij hoor je niet klagen. In Frankrijk eten we meermaals buiten en mogen al genieten van een pré-zomer om alvast in de mood te komen. Alleen al voor de weersomstandigheden is kiezen voor het zuiden van Frankrijk een goede keuze. Doel van onze reis is om ter plaatse de mogelijkheden voor familievakanties te ontdekken.

In dit artikel vertel ik over mijn ervaringen in Aveyron. In een volgend artikel bespreek ik mijn ervaringen in Lozère.

Met Ryanair in de lucht

Ik neem de laatste tijd af en toe het vliegtuig naar het buitenland maar nooit eerder vloog ik met Ryanair. Ook Charleroi Airport ken ik niet. Eerlijk gezegd maakt me dat wel een beetje zenuwachtig! Waar parkeer ik mijn wagen? Waar moet ik inchecken? Valt de vlucht wel mee? Ik zit met veel vragen maar ik kan al die vragen meteen uit mijn hoofd zetten. Bij aankomst wijst alles zich vanzelf uit. De luchthaven binnen rijden, gaat gezwind. De vertrekhal vinden is een makkie en inchecken gaat als een fluitje van een cent. Ook op de vlucht zelf verloopt alles op rolletjes.  Na 1u30 bereiken we onze eindbestemming: Rodez/Aveyron. Wist je trouwens dat Ryanair wekelijks op maandag en vrijdag vliegt op Rodez?

Ryanair Rodez

Aveyron Vivre Vrai

Aveyron is één van de acht departementen van de zuidelijke regio Midi-Pyrenées. Het landschap is wisselend en wordt doorkruist door ‘gorges’. Het hoogste punt bevindt zich op 1463 meter. Het laagste op 144 meter. Het klimaat schommelt dus ook afhankelijk van de plaats. Gemiddeld schijnt de zon er 2200 uren per jaar. In de zomer kan het weer subtropisch zijn. Milde temperaturen in het voor-en najaar maken deze streek aantrekkelijk om ook dan te bezoeken. In Aveyron bevindt zich een groot deel van het Parc Naturel Régional des Grands Causses.

Streek van de Roquefort, kaas met blauwe lijntjes

Als eerste tussenstop staat een rondleiding en proeverij in La Ferme du Puech Février gepland. La Ferme du Puech Février (in het hart van Aveyron) is een schapenboerderij met schapen waarvan de melk basis vormt voor de Roquefort. We zijn duidelijk in de omgeving van Roquefort waar de gelijknamige blauwe schimmelkaas (AOP-kaas van rauwe schapenmelk) zijn oorsprong heeft. Deze kaas mag enkel de naam Roquefort dragen indien de kaas o.a. rijpt in de grotten van Roquefort-sur-Soulzon en de melk van Lacaune-schapen gebruikt wordt. De fokkerij biedt pedagogische rondleidingen en proeverijen van streekproducten. Om een zicht te krijgen op het leven van de schapen op de boerderij, spreekt de film die we te zien kregen voor zich. Fantastisch om op 950 meter hoogte met kinderen de schapen te bekijken en te genieten van de glooiende omgeving. Ook is gedacht aan speelgoed om zich fijn te amuseren. Kidsproof dus! De Roquefort kaas heeft een pittige smaak en is overigens niet voor iedereen weggelegd. Roquefort moet je leren appreciëren. Voor mij heeft het ook enige tijd geduurd vooraleer ik de smaak te pakken had. Bij de proeverij eten we er confituur bij. Ik vind hem ook heerlijk in een hapje van bladerdeeg en peer of geserveerd als saus bij een steak bijvoorbeeld. Dat laatste proef ik de eerste avond bij het diner al. Niets lekkerder dan een streekproduct op je bord! Meerwaarde van de boerderij dat je er in één van de drie chalets kan logeren ook.

La Ferme du Puech-Février
Puech Février | 12290 Ségur | Tel. 0033 5 65 69 66 21 33

Dineren met uitzicht Restaurant l’Alicanta

‘s Avonds dineren we met een prachtig uitzicht in Restaurant l’Alicanta in Le Rozier. Het restaurant behoort tot Hôtel Doussière 2*. Gelegen aan de rivier de Jonte biedt het hotel heel wat mogelijkheden. Zowel voor de meer actieve vakantieganger, als de vakantieganger die wil genieten van rust en spa zijn er mogelijkheden. Naast kamers voor 2 personen, zijn er ook familiekamers ter beschikking. Prijzen variëren van € 50,00/kamer tot € 88,00/kamer, afhankelijk van de bezetting. Het unieke uitzicht en het uitstekende restaurant zijn een surplus die het de moeite waard maken hier halt te houden. Ik kies als voorgerecht Ris d’Agneau Poêlés en risotto aux herbes. Als hoofdgerecht kies ik voor een Le coeur de Rumsteck Français, Pommes Anna, ratatouille en de befaamde Roquefort saus. Als ik daarop terugdenk, krijg ik al meteen het water in de mond. Zo lekker! Ik maak binnenkort zeker een Roquefort saus om die smaak terug te proeven. Een Fransman zou geen Fransman zijn zonder een kaasschotel. Ik kan dan ook niet aan de verleiding weerstaan om me ook dat te gunnen en me even Fransman te wanen. Ook de menu’s en de gerechten à la carte hebben een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. De menukaart kan je hier vinden! Stel je bij al dit lekkers nog een magnifiek panoramisch zicht vanop het terras voor en je weet dat ik meteen zou terugkeren.

Restaurant l’Alicanta
Restaurant l’Alicanta
Restaurant l’Alicanta
Hôtel Doussière/Restaurant l'Alicanta
48150 Le Rozier | Tel. 0033 5 65 62 60 25 | www.hotel-doussiere.com

Overnachting in Chambre d’Hôtes Le Soleilo

Onze eerste nacht op Franse bodem brengen we door in Chambre d’Hôtes Le Soleilo. Deze is iets hoger gelegen in het hart van de Gorges du Tarn. De eigenaars Isabelle en Laurent bieden 5 moderne kamers en 2 gîtes in een prachtig pand aan. De kamers hebben een capaciteit van 1 tot 5 personen. Ik slaap in de Suite Le Château (een familiekamer) met mezzanine. De gîtes hebben een capaciteit van 4/6 personen tot 12/15 personen. Opvallend bij deze chambre d’hôtes is de rustige ligging. Wil je ontstressen en weg van de dagelijkse beslommeringen? Dan moet je hier zijn. Voor gezinnen met kinderen is de extra troef ongetwijfeld het zwembad en het privé-strand aan de rivier. Onze kinderen zouden er niet bij weg te slagen zijn. Wij luierend op een zetel of al nippend aan het aperitief. Ik kan het me zo voorstellen! Verder zijn er mogelijkheden te relaxen in de hammam of jacuzzi. Ook andere activiteiten legio in de buurt. Hier kom ik verder nog op terug. De website is enorm uitgebreid en staat overigens boordevol informatie om je vooraf goed te informeren. De prijs voor een verblijf met het gezin is € 910,00/week in een familiekamer.

Chambre d’Hôtes Le Soleilo
Chambre d’Hôtes Le Soleilo
Le Soleilo
Chemin du Valat | 12720 Mostuéjouls | Tel. 0033 6 22 84 61 00 | soleilo.mostuejouls@gmail.com | www.lesoleilo.com

Plezier op het water met Les Bateliers du Viaduc (Millau)

Hoogtepunt in Aveyron is het majestueuze viaduct van Millau. Heb je ooit de streek rond Aveyron bezocht? Dan herinner je je vast wel je doortocht op deze brug. De brug ziet er ultramodern en indrukwekkend uit en is daarmee een architectonisch hoogstandje. Je kijkt je ogen uit! Met zijn 2460 meter lengte, met een hoogte boven de Tarn van 270 meter en brugpijlers van 343 meter mag deze viaduct zich één van de hoogste ter wereld noemen. Ik neem het graag aan. Bovenop het viaduct rijden we niet maar we krijgen de kans via Les Bateliers du Viaduc de brug van onderaf te bekijken. De vertrekplaats is Creissels waar een grote parking toelaat je wagen achter te laten voor anderhalf uur waterplezier voor jong en oud. Ik geniet! Het weer is zonnig en het water is rustgevend. Elke boot (voor max. 6 personen) wordt vakkundig over het water geleid door een ervaren schipper. De 8 km lange boottocht op de Tarn is de moeite. Je kan geweldige foto’s maken en valt van de ene ‘ooooh’ in de andere. Zo mooi! De prijs voor een boottocht, inclusief schipper is voor een gezin met 2 kinderen zoals de onze, 11j en 15j, € 74,00. Terugrit naar de wagen met jeep inbegrepen. Lunchen doen we die middag ter plaatse aan de opstapplaats van de bootjes, in het Canoë Café. Op loungestoelen kan je genieten van het mooie weer of iets eten aan de houten tafels met dito banken. We eten een plaatselijk gerecht, Aligot. Ik kende het niet maar het is een mengeling van aardappelen en kaas. Overheerlijk bij worst. Zie hier mijn variant van het gerecht!

Les Bateliers du Viaduc
Les Bateliers du Viaduc / Canoë Café
Place du 19 mars | 12100 Creissels | Tel. 0033 5 65 59 12 41 | bateliersduviaduc@gmail.com | www.bateliersduviaduc.com

Natuurpark Montpellier-le-vieux

In de namiddag zetten we koers naar Montpellier-le-vieux waar we met een treintje kennis maken met het grootste stenen labyrinth van Europa. In dit rotsmassief genieten we 50 minuten lang van de rit en de uitleg van de machinist. Voor de meer durfals onder ons, kan je evengoed de rotsen van binnen naar buiten en van boven naar onder bereiken met het avonturenparcours via feratta. Ik kende dit niet maar met een uitgestippeld parcours en gezekerd aan de zijwanden, kan je via ijzeren trapjes de rotsen beklimmen. Niet echt aan mij besteed maar voor avonturiers en kinderen vanaf 12 jaar een must! Ook al wandelend op uitgestippelde wegen van 1u tot 3u kan je de omgeving verkennen. Prijs voor toegang tot het labyrinth is € 6,80 voor een volwassene met een supplement van € 4,40 voor het treintje. Voor onze kinderen zou daar € 5,40 en € 4,70 bijkomen met telkens een supplement van € 3,60 voor het treintje.

Parc de Loisirs Nature de Montpellier-le-Vieux
Le Maubert | 12100 Millau | Tel. 0033 5 65 60 66 30 | contact@montpellierlevieux.com | www.montpellierlevieux.com

Overnachten in Chambre d’hôtes La Villa des Pins

Na een overheerlijk diner in Restaurant Au Jeu de Paume in Millau brengen we onze tweede nacht door in Chambre d’hôtes La Villa des Pins. Gastvrouw Cathie ontvangt ons zeer gastvrij. Op haar domein heeft ze 4 chambre d’hôtes met alle comfort die je nodig hebt. Ook hier alles wat je wenst: mooi gedekte bedden, WIFI, ontbijt inbegrepen en badkamer op de kamer. Opvallend is nu ook de uiterst nette kamer en omgeving. Toch wel een criterium voor mij! Meerwaarde is ook hier het mooie grote zwembad. De chambre d’hôtes is rustig gelegen en is ideaal als uitvalsbasis om Aveyron nader te verkennen. De prijs van een familiekamer schommelt tussen de € 115,00 en € 150,00 per kamer (inclusief ontbijt). Mooie prijzen voor de service en de accommodatie die geboden worden. Een aanrader!

La Villa des Pins
La Villa des Pins
La Villa des Pins
Cathie Arguel-Fabre | Hameau de Conclus | 12520 Verrières | Tel. 0033 6 29 44 79 31 | contact@villadespins.net | www.villadespins.net

In de wereld van de insecten – Micropolis

Na het ontbijt trekken we richting Saint-Léons om Micropolis te bezoeken. Eerlijk gezegd was ik erg benieuwd hoe je de wereld van insecten ludiek, leuk en bevattelijk tot leven kan brengen om er voor kinderen én volwassenen een geslaagde dag van te maken. Ik had er mijn vragen bij. Onterecht zo blijkt want de voormiddag passeert zonder erg en voor ik het weet ben ik geboeid aan het kijken naar de mooie (insecten) kunstwerken in openlucht of kijk ik ademloos naar het leven van de insect in de kamers binnen. Het is dus geen droog praatje van een saaie gids die je doet dromen naar andere oorden maar een themapark waar kinderen en hun ouders het leven van de insect kunnen voelen en beleven. Een belevenis voor groot en klein! Voor ons gezin bedraagt de toegangsprijs € 50,90.

Micropolis, la Cité des Insectes
Micropolis, la Cité des Insectes
Micropolis, la Cité des Insectes
Le Bourg | 12780 Saint-Léons | Tel. 0033 5 65 58 50 50 | contact@micropolis-aveyron.com | www.micropolis-aveyron.com

Heb je de smaak te pakken en wil ook jij Aveyron bezoeken?

Troeven zijn: Activiteiten voor jong en oud, gunstig klimaat, verblijven met een perfecte prijs/kwaliteitsverhouding en een adembenemend afwisselend landschap.

Tourisme de l’Aveyron
Meer informatie
Tourisme de l’Aveyron | 17 rue Aristide Briand | BP 831 | 12008 Rodez | France | Tel. 0033 5 65 75 40 12 | www.tourisme-aveyron.com
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!