Meersmaak is ambassadeur 2018 voor Soubry. Dat betekent dat we als foodblog het merk mee in de kijker mogen zetten én een uitzonderlijke inkijk krijgen in het productieproces. Enkele weken geleden had ik de kans om in dat kader op bedrijfsbezoek te gaan bij Soubry. Soubry is hét Belgische pastamerk bij uitstek én het enige zelfs. Soubry ken ik al van kinds af aan en dan vooral omwille van de ‘lettertjes’ in de soep. Nog herkenbaar is de blauwe verpakking met het pastamannetje als eyecatcher. Nu blijkt dat we een rondleiding krijgen van CEO Michel Soubry himself. Soubry was er, is er en zal er altijd zijn. Zeker gezien de toekomstplannen, de investeringen en al de derde generatie die vol passie met het metier bezig is.

Soubry ? Dat is een merk van bij ons!

Tijdens het inleidend gesprek leren we dat Soubry een op en top Belgisch familiebedrijf is. Het bedrijf bestaat bijna 100 jaar (sinds 1921). Soubry telt meer dan 400 werknemers en is de énige pastafabrikant in België. Alle pasta wordt gemaakt in 3 vestigingen in en rond Roeselare in West-Vlaanderen. Soubry is nummer 1 in België voor meerdere soorten pasta, maar ook voor bloem. Daarbij behoren ook griesmeel, beschuiten en allerlei afgeleide producten. Ook in productontwikkeling is Soubry steeds vooruitstrevend, en lanceerde recent pasta’s op basis van oergranen zoals spelt en haver.

Soubry en de Belgen

U kent Soubry vast ook wel want 84% van de Belgen kent het merk. Denk maar aan de lettertjes voor in de soep of de spaarpunten van weleer. Wist je dat je deze nog steeds kan inruilen? Belgen eten meer en meer pasta. Zelfs 95% van de Belgen doen dat aan een gemiddelde van 5 kg/Belg/jaar. In vergelijking met de Italianen die om en bij de 26 kg/per persoon/jaar eten, is er dus nog groeipotentieel. In België eten we gemiddeld 2x/week pasta en dan het liefst een klassieke spaghetti bolognese. In ieder geval mogen ze ons elke dag pasta geven. Dat smaakt altijd! Het motto van Soubry ‘Soubry smaakt naar samen!’ kunnen we alleen maar onderschrijven.

Rondleiding in de pastafabriek

We krijgen een uitgebreide rondleiding in de fabriek op de site van de Trakelweg in Roeselare. CEO Michel Soubry geeft uitleg over het productieproces en laat ons de binnenkant van de fabriek zien. Buiten het lawaai van de machines valt het me op hoe clean de fabriek is. Noodzakelijk omwille van het feit dat je met voeding bezig bent uiteraard. De ingrediënten van pasta zijn niet zo complex (water en griesmeel) maar het juist afwegen, mengen, vermalen en drogen van deze ingrediënten vraagt een vrij ingewikkeld procedé. Het is weekend en het is rustig in de fabriek. Her en der lopen arbeiders rond om machines op te volgen en controles uit te voeren. Het merendeel van het procedé verloopt mechanisch en wordt computergestuurd. Er komt alleszins wat bij kijken vooraleer je spaghetti op je bord ligt. Wij sluiten de rondleiding af met een pasta lunch en keren voldaan weer naar huis!

Wist je dat …

Men jaarlijks meer dan 1,2 miljard porties Soubry verorbert? Dat is 1/6 van de wereldbevolking! Op zoek naar inspiratie? Kijk op Meersmaak voor pasta recepten of bezoek Soubry!

Photo credits foto 1 en 2: Soubry

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!