Enkele weken geleden mochten we genieten van de bistronomische keuken bij Bistro R waar chef Roland Debuyst en zijn echtgenote er vrij recent voor kozen om de sterren achterwege te laten en een toegankelijke familiebistro uit te baten. Het menu wisselt maandelijks en is afhankelijk van de producten die de chef op de vroegmarkt nog zelf aankoopt. Prijs en kwaliteit gaan in deze bistro hand in hand. Traditionele gerechten die er qua niveau bovenuit stijgen.

 

Wie is Roland Debuyst

Restaurant Roland Debuyst werd 26 jaar geleden geopend op een steenworp van de luchthaven van Zaventem. Van een mooi klassiek huis tot een familiebistro via een prestigieus sterrenrestaurant: sinds enkele jaren bevindt de oorsprong zich weer op aarde, op een meer discrete manier en op menselijke schaal. Bistro R betovert zijn stamgasten en dat is een bevestiging voor Roland en zijn echtgenote dat hun keuze om af te zien van hun ster en hun tafel te vereenvoudigen de juiste was. Een terugblik op een vlucht die niet zonder enige turbulentie was.

Op een mooie dag in 1995 besloten Roland Debuyst en zijn echtgenote om “L’orangeraie de Roland Debuyst” te openen na een succesvolle carrière in Belgische sterrenrestaurants. Dat jaar won Roland de titel van Eerste Kok van België op de wedstrijd Prosper Montagné en twee jaar later stond hij als een van de weinige chef-koks van de Benelux op het podium van de prestigieuze wereldwijde wedstrijd “Bocuse d’Or” in Lyon, waar hij de zilveren medaille won. Geen enkele Belgische kandidaat kon dit evenaren. Enkele jaren volgde succes op succes: hij won de delta d’Or in 1998, de titel van Grand de demain van Gault&Millau in 2000 en kreeg een Michelinster in 2002. Maar hij is geen fan van sterren en hun klanten, noch van het team. Roland en zijn vrouw besloten daarom afscheid te nemen van hun ster en de (g)astronomische attributen door het restaurant om te vormen tot een concept dat zij “Orange” noemden. Een goed verzorgde bistronomische brasserie die deze sfeer en naam tot 2017 zal behouden. Een volgende stap in de richting van vereenvoudiging (maar niet zonder aan kwaliteit in te boeten) was de verschijning van Bistro R. Dit is een adresje dat ook vandaag nog een groot aantal liefhebbers trekt van zowel klassieke gerechten als menu’s die zijn geïnspireerd door het seizoen en door datgene waar de chef op de ochtendmarkt zin in heeft.

 

Klassiekers next level

Op de kaart staat een kort menu met 3 (45 euro) of 4 (57 euro) gangen dat de klanten de mogelijkheid biedt om afwisselende gastronomische keuzes te maken. De suggesties en het menu zijn immers altijd verleidelijk. Een mooi stuk rundvlees en de onvermijdelijke zeetong zijn de hoofdspelers in een gastronomisch aanbod dat om de vier weken verandert. Het cliënteel is bovendien gelijkaardig aan het keukenteam, dat al meer dan 10 jaar trouw meedraait: familiegericht.

Wij kozen voor een 4-gangenmenu en zijn gestart met een heerlijke alcoholvrije cocktail. Vervolgens een taartje van asperges, morieljes, gekonfijt spek, espuma van erwten en popcorn. Gevolgd door garnaalkroketten, pareltjes van citroen en gefrituurde peterselie. Een klassieker maar heerlijk! Als hoofdgerecht kies ik voor eendenborst met groene asperges, rode peper, butternut en chimichurri. Mijn partner kiest voor kabeljauw met asperges, Roscoff ui en kervel. Om af te sluiten gekoelde nougat met frambozen en abrikozen.

 

Wij genoten van onze avond bij Bistro R omwille van de menu waarbij klassiekers naar een hoger niveau getild worden. Makkelijk bereikbaar en prijs/kwaliteit een topper!

 

Meer informatie

Bistro R

Leuvensesteenweg 614

1930 Zaventem

+32 (0)2 757 05 59

info@bistro-r.be

Woensdag: lunch

Donderdag & vrijdag: lunch en diner

Zaterdag: lunch 12:00 / 14:00 – diner : 19:00 / 21:00

 

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!