Enkele weken geleden werden we uitgenodigd op het event van Côte des Bar in samenwerking met het Bureau van toerisme van de Côte des Bar en de vereniging Cap’C. Cap’C is eveneens organisator van het evenement La Route du Champagne en Fête. Het grootste wijntoerisme-evenement in de Champagne. Daarover verder meer! Een Champagne regio die zich in het departement Aube in de regio Grand Est, bevindt. Het is het zuidelijke deel van de Champagne, dat onder de Appellation d’Origine Contrôlée valt. Er liggen wijngaarden, waar de druiven voor champagne worden verbouwd. De naam van het gebied komt van de twee steden Bar-sur-Seine en Bar-sur-Aube, bekend omwille van hun lokale gastronomie en familiale champagnehuizen. De regio is zeer toegankelijk en heeft niet dat afstandelijke karakter dat champagne zou kunnen hebben.

Hoe bereiken?

De regio is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer via Parijs. In de regio kan je zelfs met de fiets door de wijnranken rijden. En met de wagen ligt de streek op 4u30 van Brussel. Reims ligt op 2u rijden van de streek.

Feest mee tijdens de Route du Champagne

Het festijn “Route du Champagne” is de ideale manier om de streek verder te verkennen. Hier kan je alle champagnes uit de regio proberen met allerlei randanimatie van concerten tot elektrisch door de velden steppen toe. Het perfecte slow toerisme voor mensen met liefde voor cultuur en natuur. Elk jaar nodigen de champagneproducenten in het zuiden, bezoekers uit om hun champagne te ontdekken en de kelders te bezichtigen! Verschillende wijndorpen worden helemaal versierd om tienduizenden champagne liefhebbers te ontvangen. Een unieke champagneroute om kennis te maken met de regio! In 2022 vindt de 25ste editie van de Route du Champagne en fête plaats op 30 en 31 juli in de Côte des Bar, rive Gauche, in het departement Aube. Deelnemende dorpen zijn Baroville, Urville, Meurville, Champignol-les-Mondeville, Argançon, Bligny, Spoy. De heuvelachtige regio, genoemd naar de mooie rivier die erdoor stroomt, beschikt over mooie valleien, bossen en riviertjes.

Een goudproeverij

We hebben tijdens het evenement natuurlijk enkele champagnes geproefd. Hieronder lees je meer over onze ervaringen:

  1. Un Voyage dans nos Coteaux van Barfontarc is gemaakt uit 100% Pinot Noir. Bijzonder daaraan is dat de druiven uit 8 verschillende dorpen komen. Ze nemen je mee op een reis doorheen de streek. Niet alleen dat maar we vliegen naar 2015. Een droge hete zomer die perfect is voor sterke wijnen. In deze champagne is een unieke ervaring gecreëerd met een verhaal.                                                                                                                                                                                         
  2. Een andere champagne met een verhaal is PALG Devitry. PALG klinkt vast als een woord dat je niet bekend is. Dit acroniem staat voor het gezin dat nu het bedrijf runt. Het familiebedrijf Devitry wordt al twee eeuwen van generatie op generatie overgedragen. De brut Noire du Chêne die wij dronken bestaat uit 70% Pinot Meunier en 30% Pinot Noir. Ze heeft noten van bosvruchten maar ook noten van… noten. Daar waren wij wel fan van. Zelfs geven ze als suggestie deze champagne te drinken als aperitief. Nog niet verkocht? Het champagnehuis is H.V.E. (Haute Valeur Environnementale) gecertifieerd. Dat betekent dat de productie van druif tot verpakking zo ecologisch verantwoord mogelijk gebeurt.
  3. Champagne Dumont van Domaine de Mondeville bevindt zich als domein op het hoogste punt.  Het huis zet zich in op ‘bio’. Hun champagne is dan ook volledig biologisch geproduceerd. Deze brut heeft een fris opwekkend karakter. Je kan er toetsen fruit in terugvinden. Het huis heeft echter nog meer te bieden voor de mensen die hen willen bezoeken. Met een elektrische trottinette kan je de wijngaarden ontdekken. Je kan er zelfs picknicken met een glaasje champagne in de hand natuurlijk!
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!