Gruyère

Le Gruyère AOP, de echte smaak sinds 1115

Le Gruyère AOP is een Zwitserse kaas met een geraffineerde smaak. Maar weinig mensen weten dat er verschillende soorten Gruyère zijn, elk met zijn eigen specifieke oorsprong en rijpingsproces. Le Gruyère AOP is de bergkaas bij uitstek, die thuishoort in kaasfondue en op iedere kaasplank.

Hoog in de Zwitserse Alpen ligt het stadje Gruyères. Al sinds 1115 maken ze daar de gelijknamige Le Gruyère AOP kaas. Die tot op de dag van vandaag nog steeds volgens traditioneel recept wordt gemaakt. Het is een harde kaas die zijn fijne, typische smaak dankt aan de eersteklas rauwe melk van koeien uit het Greyerzerland. In de zomer grazen ze in Alpenweiden en in de winter voeden de koeien zich met hooi.

Kaasmaken is een eeuwenoude traditie in Zwitserland.

Veelzijdig genot

Le Gruyère AOP komt voor in verschillende varianten: van mild tot pikant. De smaak en intensiteit van de kaas hangt af van het rijpingsproces. Drie bekende soorten Gruyère zijn: Le Gruyère AOP (klassiek), Le Gruyère AOP Réserve en Le Gruyère d’alpage AOP, ieder met een eigen proces en verhaal.

Le Gruyère AOP (klassiek) rijpt vijf tot tien maanden. Le Gruyère AOP Réserve minimaal tien maanden, waardoor deze een stukje pittiger van smaak is. Bijzonder is Le Gruyère d’alpage AOP, alleen gemaakt in de zomerperiode, wanneer de koeien boven de 800 meter grazen in de Alpenweiden. Naast het verse gras eten ze ook de kruidige bloemen die dan bloeien. En dit proef je.

Kaas met kwaliteitsgarantie

Kaasmaken is een eeuwenoude traditie in Zwitserland. Le Gruyère AOP is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en dankt zijn unieke smaak aan de lange rijpingstijd, pekel wassingen en meermaals omkeren van de kaas. De beschermde oorsprongsbenaming Appellation d’Origine Protégée garandeert dat de kaas aan strenge kwaliteitseisen voldoet.

Le Gruyère AOP: de ultieme kaas voor fondue

Lekker, kaasfondue! Met familie en vrienden aan tafel, gezellig rond de fonduepan. Kaasfondue komt oorspronkelijk uit de Zwitserse Alpen en wordt in het Franstalige deel standaard met Le Gruyère AOP gemaakt. In Zwitserland serveert men ook vaak kaasfondue “moitié-moitié”. Voor de helft van Le Gruyère AOP en de andere kaas is de Vacherin Fribourgeois AOP. Romig en makkelijk te bereiden. Probeer de fondue eens te combineren met frisse groenten en een mooi glas witte wijn ernaast.

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!