Doe-de-smaaktest

Eerste grootschalig onderzoek brengt Smaak van België in kaart.

In een grootschalig onderzoek van Lacroix in samenwerking met iVOX werden 1.000 Belgen voor het eerst bevraagd over hun smaak. Dit brengt opvallende smaakverschillen tussen mannen en vrouwen aan het licht. Ook leren we dat Franstaligen vaker experimenteren en meer gastvrij zijn.

5 basissmaken

Om de smaak van de Belg te analyseren vertrok het onderzoeksteam vanuit 5 basissmaken: zout, zoet, zuur, bitter en hartig. Deze werden aangevuld met 4 aanvullende smaakstijlen, namelijk: fris, gerookt, prikkelend en vol. Hieruit werden de voornaamste smaakprofielen in België afgeleid. Vrouwen kiezen vaker voor fris-zure combinaties op hun bord en mannen eerder voor een samenspel van gerookt-zoet. In het algemeen heeft de Belg het dan weer vooral voor de zoet-zure smaakmix.

Het onderzoek brengt nog andere interessante smaakzaken aan het licht. Zo staan de vrouwen nog steeds vaker aan het fornuis, experimenteren Franstaligen liever dan Vlamingen en nodigen ze bovendien liever gasten uit om te komen uiten.

Enkele cijfers:

zoet-zuur is met 24% dé nationale favoriet. 23,8% van de Belgen combineert liefst prikkelend-zout. Gerookt-vol scoort het beste bij 21% van de Belgen 16.8% van de Belgen verkiest fris-zuur 14,4% van de Belgen weet gerookt-zoet wel te smaken.

Enkele andere opmerkelijke resultaten:

Vrouwen nog steeds baas in de keuken. Franstaligen experimenteren liever dan Vlamingen. Belgen vinden massaal dat ze goed kunnen koken. Franstaligen nodigen veel liever mensen uit om te komen eten dan Vlamingen. Helft van de Belgen grijpt nog steevast naar het kookboek.

Wie benieuwd is tot welk smaakprofiel hij of zij behoort, kan ook zelf de smaaktest doen: Doe de smaaktest

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!