Het voornemen begin 2019 is om dit jaar (zoals zovele jaren) goed en gezond te eten. Op dat moment komt de titel van het boek: “Eet Goed”, voorbij op mijn laptop en is mijn interesse gewekt. In het boek staan 60 recepten met gezonde en duurzame ingrediënten. Gezien het feit dat ik meerdere avonden per week kook met een dochter in het kielzog die gezond eten belangrijk vindt, schaf ik het boek aan in de hoop de nodige inspiratie op te doen.

Het uitgangspunt

Eet Goed heeft een uniek uitgangspunt. Het laat zien hoe je duurzaam, gezond en lekker kunt koken en hoe je daarmee kunt bijdragen aan een betere wereld. Gewoon thuis! De ingrediënten die in het boek gebruikt worden zijn zorgvuldig geselecteerd om een zo duurzaam en uitgebalanceerd mogelijk gerecht te maken. Het boek biedt kennis over duurzaam koken en gezonde voeding en het bevat 60 heerlijke recepten! Daarnaast zit het boek vol met tips om voedsel te besparen en behandelt het vragen over voedselproductie en -consumptie.

  • Eet vooral groenten: het vermindert het risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes, en de uitstoot van de vervoerssector zal afnemen!
  • Eet niet te veel: Sinds de jaren zeventig is een normale portie verdubbeld. Naast zwaarlijvigheid veroorzaakt het bovendien gezondheidsproblemen en gooien we te veel eten weg.

Opbouw van het boek

Het boek is opgedeeld in 4 categorieën met recepten voor ontbijt en tussendoortjes, doordeweeks avondeten, feestdiners en om af te sluiten desserts en zoetigheden. Het is niet omdat we gezond en duurzaam eten dat er geen dessertjes meer op tafel mogen komen, toch? Je vindt vegetarische en veganistische gerechten maar ook vis-en vleesgerechten. Vlees-en zuivelgerechten worden niet achterwege gelaten omdat een gematigde consumptie ervan voor de inname van bepaalde vitaminen en mineralen zorgt. Wil je meer info over de ingrediënten en hun oorsprong dan kan je die info vinden onder de rubriek ‘Duurzaamheid en gezondheid” of onder de rubriek “Vraag en antwoord”. Ook tips over het bewaren van voedsel zijn terug te vinden.

Leuke en eenvoudige recepten

Wij starten de dag sinds kort al met een kommetje havermoutpap met rozijnen, granola en een stuk fruit. In dit boek wordt het recept voor de basispap meegegeven waarop je kan variëren naar hartenlust. Bv. door de topping te wijzigen of de melk te vervangen door een alternatief. Ook een nieuw receptje voor geroosterde granola vinden we terug. Dat sluit al perfect aan bij onze verwachtingen. Een cracker eten we ook regelmatig. De recepten voor het beleg zijn zeker een meerwaarde. Want inspiratie op dat vlak ontbrak nog een beetje. Wat denk je van noten – of amandelboter, marmelade of stukjes gedroogd fruit?

Doordeweeks proberen we zo simpel mogelijk te koken én vooral niet te lang in de keuken te staan. In het boek vinden we heel wat leuke recepten terug gaande van soepen tot gevulde zoete aardappel, vegasteaks en diverse purees.

Mag het al eens iets meer zijn? Dan concentreren we ons op de feestdiners waar er al gestart wordt met een alternatief voor de traditionele chips in de vorm van spreads en boerenkoolchips. Wat we zeker gaan klaar maken is de zelfgemaakte gnocchi met broccoli en champignons. Bij de desserts en zoetigheden vinden we al twee receptjes voor chocolademousse. Altijd een voltreffer! En een recept voor ongebakken kwarktaart. Mmmm!

Het kookboek wordt aangevuld met mooie foto’s en informatie over o.a. duurzame ontwikkeling en de vraag wat gezonde voeding nu eigenlijk is. Alleszins genoeg inspiratie om er de komende maanden ‘gezond’ tegenaan te gaan!

Meer informatie

Eet Goed

Johan Rockström

216 blz.

€ 24,99                                                                                                                                                                                                                        

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!