Dit weekend was ik te gast bij de Colruyt Group Academy in Ukkel voor een workshop ‘brood bakken’. Als ambassadeur van Soubry hebben we het genoegen met de Soubry bloem aan de slag te gaan. Mijn moeder volgt al sinds mensenheugenis workshops en cursussen patisserie waar o.a. broden bakken op het programma staat. Ik weet bijlange niet hoe daaraan te beginnen. Of simpeler gezegd. Ik heb er me er nooit eerder in verdiept. Daar kwam zaterdag plots verandering in. Handen om te kneden of een keukenrobot (voor het gemak) heb ik al. Nu alleen de tijd vinden en ik begin eraan. Ik moet zeggen dat het resultaat van de workshop snakt naar meer . Ik weet wat doen de komende weken!

Soubry

Soubry is het meest gekende pastamerk in België en staat al bijna 100 jaar lang voor kwaliteit, zekerheid, sympathie en vertrouwen. Sinds de oprichting in 1921 groeide Soubry uit tot een belangrijke internationale speler, die nog steeds in familiale handen is, en zich richt op de markt van deegwaren, bloem, griesmeel, beschuiten en allerlei afgeleide producten. Voor verschillende soorten pasta en bloem voor brood is Soubry marktleider in België. Daarnaast biedt Soubry een uitgebreid assortiment aan van meer dan 100 artikelen in diverse verpakkingsvormen. Ook in productontwikkeling is Soubry steeds vooruitstrevend. Als specialist in pasta en bloem stelt Soubry zijn kennis ook graag ten dienste van bakkerijen, grootkeukens, distributeurs en de voedingsverwerkende industrie. Het complete gamma omvat meer dan 250 artikels gaande van griesmeel en bloem tot deegwaren, Chinese noedels, instant deegwaren, enz.

Workshop ‘brood bakken’

De workshop gaat door in de Colruyt Group Academy te Ukkel waar we les krijgen van de winnaar van het eerste seizoen ‘Bake Off Vlaanderen’, Hans Martens. Na een carrière in de sociale sector koos hij recent voor een job in de wereld van het bakken. Hans brengt ons de kneepjes van het vak bij en legt op bevattelijke wijze de recepten uit. Al de recepten zijn overigens hier terug te vinden. De recepten zijn zelfs voor groentjes goed te doen maar reken wel wat tijd in. Het rijzen van de degen vraagt immers tijd. We verdelen ons in groepjes van 3 personen en maken allemaal verschillende soorten brood. Wij leggen ons toe op tijgerbrood, sandwiches en een vlechtbrood met briochedeeg. De andere groepjes maken Italiaans breekbrood, ovenkoeken en een korenaar. Het lijkt een onbegonnen klus maar het resultaat mag er absoluut zijn. Tip van Hans: weeg alles goed af en zet al je afgewogen ingrediënten klaar voor je aan het bakken begint. Al onze bereidingen kneden we met de hand zelf. Dat is een stevig karwei (geen fitness meer nodig) maar geeft wel het beste resultaat. De keukenrobot gebruiken is zeker een goede optie en dat probeer ik thuis zeker nog uit. Heb je vragen tijdens het bakken of geraak je niet verder? Stel je vraag aan Hans via de FB-groep Broodjes van eigen deeg.

Recept tijgerbrood

Heb je je altijd afgevraagd hoe een tijgerbrood aan zijn gebroken korst geraakt? Dat kom je hier te weten. Het tijgerpapje is een cruciaal onderdeel van dit proces. Lees zeker verder!

Ingrediënten

 • 350 Soubry Bloem voor brood
 • 8 g zout
 • 210 g water
 • 10 g ongezouten boter op kamertemperatuur
 • 20 g verse gist
 • 20 g Anco rijstemeel of paneermeel
 • 40 g water
 • 2 g verse gist
 • 2 g fijne kristalsuiker
 • 2 g arachideolie
 • snuifje zout

Bereiding

 1. Voor het tijgerpapje meng je het paneermeel of rijstemeel met de helft van het (koud) water. Kook de rest van het water in een klein pannetje. Giet het papje bij het kokende water en laat even opkoken. Laat afkoelen. Voeg nu de gist, de suiker en het zout toe. Roer goed los. Laat 30 minuten rijzen. Net voor gebruik de olie toevoegen en goed onder roeren.
 2. STAP 1: Deegbereiding en 1ste rijs. Doe de bloem in een mengkom. Breek de gist en strooi over de bloem. Giet nu het water bij het bloemmengsel en meng goed. Voeg het zout toe. Eenmaal de ingrediënten mengen en het deeg zich begint te vormen kan je de boter toevoegen. Kneed verder tot een soepel deeg. Bol het deeg op en laat 30 minuten afgedekt rijzen onder een keukenhanddoek.
 3. STAP 2: Deeg vormen. Duw de deegbol plat met je vlakke hand. Duw het deeg tot een vierkant en plooi de hoeken om naar het midden van het deeg. Draai het nu om zodat de naad onderaan komt te liggen. Leg je handen rond de bol deeg en duw terwijl je je hand ronddraait de zijkanten naar onderen toe. Hef je handen niet op, ze moeten steeds contact houden met het werkblad. Maak de bol nu langwerpig.
 4. STAP 3: 2de rijs. Boter de bakvorm goed in en leg het deeg erin. Dek af onder een keukenhanddoek en laat gedurende 20 minuten rijzen.
 5. STAP 4: Tijgerpapje aanbrengen en 3de rijs. Roer de lucht uit het tijgerpapje. Smeer de bovenkant van het brood in met het papje. Gebruik hiervoor een borsteltje. Laat het brood, onafgedekt, nog ruim 40 minuten rijzen.
 6. STAP 5: bakken. Verwarm de oven voor op 200°C. Zet de bakvorm op een ovenplaat en schuif in de oven. Bak gedurende 35 tot 40 minuten. Haal uit de oven. Laat even afkoelen en haal het brood uit de bakvorm. Laat volledig afkoelen op een rooster.
 7. Tip: Door het tijgerpapje gaat het brood eerder kleuren. Haal het dus niet te snel uit de oven want anders heb je kans dat het brood niet volledig is uitgebakken.
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!