Familievakantie in Lozère (Frankrijk)

Eind mei vertrok ik met een journaliste en een andere blogger naar Aveyron en Lozère in Frankrijk om de mogelijkheden voor vakanties met families te bekijken. Mijn artikel over mijn eerste dagen van de reis in Aveyron kan je hier nog eens nalezen. De twee laatste dagen van de reis breng ik in Lozère door. Een familievakantie in Lozère!

Lozère

Lozère ligt in de regio Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrenées en is omgeven door de departementen Cantal, Haute-Loire, Ardèche, Gard en Aveyron. Dat laatste departement bezochten we de dagen voordien. De streek rond Lozère is enorm in trek bij natuurliefhebbers. Bv. de Cévennes is een uitgestrekt natuurgebied dat deel uitmaakt van het departement Lozère. Ik hoor er mijn zoon graag over vertellen. Vorige grote vakantie bracht hij er een bezoek met de klas en wandelden in een blakende zon op de Mont Aigoual. Een memorabele wandeltocht maar ook andere hoogtepunten werden bezocht. Deze 2 komende dagen breng ik tijd door aan enkele toeristische trekpleisters en voel me thuis in de streek waar mijn zoon zo vol van is.

Lunchen bij Domaine de Carrière

Herinner je ons bezoek aan Micropolis nog? Die middag, na het bezoek aan het themapark waar insecten de hoofdrol spelen, lunchen we bij Domaine de Carrière vlakbij het centrum van Marvejols. We rijden het domein binnen en een prachtig landgoed, kasteel zeg maar, is decor voor onze lunchpauze. Het kasteel biedt chambre d’hôtes, een zwembad en een eigen restaurant om gasten o.a. gastronomisch te verwennen. Ik geniet van een foie gras met toast, pavé de boeuf taillé dans le rumsteck en niet te missen, als afsluiter een kaasschotel. De porties zijn royaal en erg lekker. De prijzen van de menu’s schommelen tussen de € 20,00 en de € 42,00. Tot de leeftijd van 10 jaar is een kindermenu aan € 12,00 mogelijk. De Spaanse chef brengt met zijn keuken de lokale keuken met een Spaans tintje. Het domein is helemaal mijn stijl: een klassevol pand, de warmte van weleer maar doorspekt met moderne toets. Wederom is de prijs/kwaliteitsverhouding perfect.

Domaine de Carrière
Domaine de Carrière
Domaine de Carrière
Domaine de Carrière
Quartier de l’Empéry | 48 100 MARVEJOLS | Tel : 0033 4 66 32 47 05 | ramon.carmona@wanadoo.fr | www.domainedecarriere.com

Parc à loups

In de late namiddag bezoeken we de wolven van Gévaudan. Een bijzondere ervaring omdat ik  bij wolven spontaan aan sprookjes denk. De opmerking aan een doodsbang kind: “Wolven bestaan niet”, is hier niet op zijn plaats. Integendeel! In het park kan je wolven van verschillende oorsprong zien: Poolse wolven, Canadese wolven,…Een gids geeft op  vraag een pedagogische rondleiding in het park. De toegangsprijs bedraagt € 8,00 voor een volwassene. Kinderen tot 11 jaar betalen € 5,00. Onder de 3 jaar is de toegang gratis. Kinderen zijn speciale gasten. Tekeningen maken en een quiz oplossen behoren tot de mogelijkheden. En dat is nog niet alles… Ook een speeltuin staat ter beschikking. Ik ben ervan overtuigd dat de angst voor boze wolven na een bezoek aan dit park voorgoed verdwenen is. Hopelijk!

Parc à loups
Parc à loups
Parc à loups
Sainte-Lucie | 48100 Saint-Léger-de-Peyre | Tel : 0033 4 66 32 09 22 | infos@loupsdugevaudan.com | www.loupsdugevaudan.com

Visite du Scénovision – La Margeride à la folie

Dan rijden we richting Saint Alban sur Limagnole. Omdat we een beetje te vroeg zijn drinken we nog iets op een terras. Daarna kijken we in Scénovision een film over het leven van postbode Auguste. Hij neemt ons op de laatste dag van zijn werkend leven mee op zijn ronde door het dorp. Zo krijg je een zicht op het leven in Saint Alban sur Limagnole en zijn bewoners, natuur en de sfeer van het dorp. De film is mooi en zorgvuldig gemaakt. De projectie start in een ruimte wat het sorteercentrum van het plaatselijk postkantoor voorstelt om dan nadien zelf op scooters plaats te nemen om verder te kijken. Kinderen kunnen zo interactief deelnemen aan het filmisch project! Afwisselend en boeiend. Toegangsprijs: € 8,00 voor een volwassenene en € 6,00 voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Scénovision
Scénovision - La Margeride à la folie
Route de Saint Chély 2 | 48120 Saint Alban sur Limagnole | Tel: 0033 4 66 31 32 85 | contact@scenovisionstalban.com | www.scenovisionstalban.com

Dineren en slapen in Les Granges de Bigose

Die avond dineren en slapen we in Les Granges de Bigose, een gerenoveerde schuur in de omgeving van Aubrac. Naast 9 chambre d’hôtes is er nog een gîte ter beschikking. De natuur en de omgeving zijn geweldig. Rust alom! Het eigen restaurant biedt een traditionele keuken met verse producten.  De maaltijd is wederom een schot in de roos. Mijn kamer is een chambre charme en van alle comfort voorzien. De kamer is modern met respect voor de eigenheid van het pand. De kamer is prachtig en daarenboven groot. Ik beschik over een privé badkamer, groot bed, eigen terras, WIFI en bureel. Hier kom ik graag nog eens met de kinderen terug. Een topadres!

Les Granges de Bigose
Les Granges de Bigose
Les Granges de Bigose
Les Granges de Bigose
Lieu-dit Bigose | 48200 Rimeize | Tel: 0033 4 66 47 12 62 | contact@grangesbigose.com | www.grangesbigose.com

Baby Traineau Park

Daags nadien zetten we koers naar het Baby Traineau Park in St. Paul Le Froid. Dit is een park waar honden het middelpunt zijn. Ik ga er met enig voorbehoud naartoe. Ik heb zelf geen huisdieren dus honden zijn me vreemd. We worden ontvangen door eigenaar Mathieu. Hij is begeesterd door zijn dieren (husky’s) en traint ze zelf. Wist je dat al zijn honden zelfs mee op vakantie gaan? De honden zijn poeslief en luisteren als geen ander. Met een step en de honden op kop (cani-trottinette) worden we voor een wandeling door de omgeving geleid. Mijn honden lopen de longen uit hun lijf en trekken mijn step vooruit. Ze genieten er zichtbaar van. En ik ook! Je voelt je zo één met de natuur dat alles rondom verdwijnt. Ondanks het feit dat ik niet zo bekend ben met huisdieren blijkt dit een activiteit dat ik nooit vergeet en zeker tot de top 3 van mijn reis behoort. In de winter ging al met hondensleeën op stap in de sneeuw en wist niet dat dit in de lente/zomer op een step even tof kon zijn. Een aanrader! De prijs bedraagt € 45,00 per persoon vanaf 10 jaar. Lunchen doen we in Auberge des Bouviers.

Baby Traineau Park
Baby Traineau Park
Mathieu Lamblin | La Montagne | 48600 St. Paul Le Froid | Tel: 0033 6 79 70 50 11 | evasiongrandnord@gmail.com | www.chiens-traineaux-massifcentral.com

Wandelen met de ezels bij L’Asinerie du Mazel

Van de honden gaan we naar de ezels. Bij  L’Asinerie du Mazel staan ezels en paarden op het voorplan. Met de ezel op stap, pic-nic en kind op de rug kan je voor o.a. een halve dag de hort op. Wat is er leuker om met gans het gezin op die manier de natuur in te trekken? Origineel is het alleszins. Kostprijs: € 25,00. Wij kiezen voor de mogelijkheid om met paard en koets rond te rijden. Naast wandelingen kan je op deze boerderij ook kampen boeken of leren paardrijden.

 

Wandelen met de ezels
Mas du Mazel
48100 Antrenas | Tel: 0033 6 24 86 43 60 | laurent.couve@hotmail.fr | www.chevalcomtois.free.fr

Hôtel Chez Camillou 3*

’s Avonds dineren en slapen we in Hôtel Chez Camillou 3*. We dineren in de brasserie Le Gabale van het hotel. De prijzen van de menu’s variëren van € 17,80 tot € 26,80 per persoon. Het hotel beschikt over 37 moderne kamers. Voor families zijn er mogelijkheden tot het boeken van een kamer, familiekamer of suite. Voor een familiekamer betaal je vanaf € 131,00/nacht. Het hotel bevestigt nogmaals wat we in de streek al gewoon worden. Propere kamers van alle comfort voorzien en een perfecte prijs/kwaliteitsverhouding. Het ontbijt bestaat uit een uitgebreid buffet en is erg lekker.

 

Hôtel Chez Camillou 3
Hôtel Chez Camillou
10 route du Languedoc | 48130 Aumont-Aubrac | Tel : 0033 4 66 42 80 22 | www.camillou.com

Europese bizons van dichtbij

Van de honden gaan we deze ochtend naar de bizons. Bizons worden met uitsterven bedreigd en dat laten ze in Frankrijk niet gebeuren. In dit park van 200 ha leven de Europese bizons in halve vrijheid. Ze leven in het park en worden afgezonderd indien nodig (bv. kalfjes). Laat je met koets en paard door het park begeleiden en geniet van deze bijzondere dieren (als je ze ziet natuurlijk). Ik had het absoluut niet verwacht maar bizons zijn immens. Ik kijk mijn ogen uit naar deze dieren die origineel al in de prehistorie voorkwamen. Omdat de tijd wat beperkt is en we nog een vlucht moeten halen, doorkruisen wij het park met een 4×4. Toegangsprijzen voor bezoek met koets en gids: € 13,50 voor een volwassene en € 7,00 voor kinderen tot en met 11 jaar.

Réserve des Bisons d'Europe
Réserve des Bisons d'Europe
48120 Sainte Eulalie en Margeride | Tel: 0033 4 66 31 40 40 | contact@bisoneurope.com | www.bisoneurope.com

Tegen de middag vertrekken we weer richting Rodez en stijgen om 15u10 op. Ook de terugvlucht met Ryanair verloopt vlekkeloos. Om 16u45 landen we in Charlerloi Airport en pikken mijn vrouw en dochter me op. In België regent het pijpestelen. Ik mis alvast het mooie weer en het gezelschap van mijn medereizigers.

 

Ryanair

Waarom is het departement Lozère in familieverband bezoeken zo interessant?

Je vindt er verblijven in de vorm van chambre d’hôtes, gîtes en hotels die qua prijs/kwaliteitsverhouding perfect in evenwicht zijn. De verblijven die wij bezochten voldoen aan al mijn criteria voor een geslaagd verblijf: hygiënisch, geweldig gelegen en met een keuken waar het culinair genieten is met een grote C. De natuur is er prachtig. De vele (thema)parken bieden tours en inzichten in de wereld van de honden, ezels, bizons,…Kinderen zijn er thuis en de familie wordt op handen gedragen. Doen!

Wil je ook een familievakantie in Lozère doorbrengen? Hier vind je meer informatie!

Comité Départemental du Tourisme de la Lozére
14 bd Henri Bourrillon | 48000 Mende | Tel: 0033 4 66 65 60 00 | cdt@lozere-tourisme.com | www.lozere-tourisme.com

 

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!