Een week geleden was ik te gast op het eerste foodevent van Food’Oostende, kortweg Food’O. Food’O verzamelt sinds kort al het culinaire nieuws van de Stad aan Zee. Dit jaar wordt rond drie lokale thema’s gewerkt. Nu staat ‘Noordzeevis’ in de kijker. In de zomer en het najaar zijn dat respectievelijk ‘Oostendse garnalen’ en Oostendse oesters’. Place to be is het vernieuwde en gloednieuwe (vis)restaurant MARINA. Op de hippe Oosteroever in Oostende heropende deze zaak een kleine drie maanden geleden de deuren. Starten doen we met het aanleren van de kneepjes van het fileervak op een vissersboot om daarna in de keuken van ristorante MARINA verder aan de slag te gaan.

Afdalen tot aan de vissersboot

Een eerste uitdaging die avond is om heelhuids in de vissersboot aan de overkant van de straat te geraken. Aan de kaai aan de Oosteroever ligt de vissersboot, Broodwinner, te wachten. Het water ligt laag waardoor we via een stijl en loodrecht trapje afdalen tot in de buik van de boot. Ik ben één van de eersten die afdaalt maar al bij al en met de hulp van de sterke kerels die al beneden staan, lukt dat wonderwel. Oostendse chefs Tom Vanhaecke (Le Bassin) en Michiel Rabaey (STORM) staan klaar met een portie vers gevangen vis om ons te informeren over de soorten vis aan boord. Ze doen dat bevlogen en met passie voor hun vak. Dat is duidelijk! Deze verse vis mogen we zo dadelijk in Ristorante MARINA gaan bewerken om dan nadien samen op te eten. Mmmm!

Ristorante MARINA

Ristorante Marina is het levenswerk van Domenico Acquaro, een Italiaanse Oostendenaar die in 1973 zijn restaurant opende. Sinds 3 jaar baat zijn dochter Vida het restaurant uit. In maart ’19 verhuisden ze naar de Oosteroever. Het nieuwe interieur ademt Italië: marmeren elementen en messing accenten zetten de toon. De open keuken en de bereidingen in de zaal maken de beleving compleet. In 2003 werd het restaurant bekroond met de titel “ristorante Italiano”, een gerenommeerd kwaliteitslabel dat rechtstreeks uitgereikt wordt door de Italiaanse overheid aan restaurants die de Italiaanse culinaire traditie in ere houden. Denk aan een perfecte carpaccio, zeebrasem in zoutkorst en een tiramisu zoals het hoort. Het keukenteam wordt aangevoerd door chef Randy Degroote.

Vis fileren

Terug in het restaurant worden we in groepjes ingedeeld om samen met een chef vishapjes klaar te maken. Ik sta in duo met Sandra Bekkari en samen worden we aan het fileren van de makreel gezet. Vis fileren deed ik nog nooit en gelukkig blijkt het ook niet Sandra Bekkari haar favoriete bezigheid te zijn. Chef Michiel Rabaey legt de kunst van het fileren rustig uit en doet voor hoe het moet. Wonder boven wonder lukt het me best wel aardig voor een eerste keer! Wat een goed fileermes al niet doet! We fileren verder de makreel en samen met enkele fijn gesneden takjes lente-ui wikkelen we er een blaadje zeesla stevig rond. Deze rolletjes snijden we in blokjes van 1,5 cm. Per apertiefschaaltje leggen we 3 blokjes en werken af met fijne sneetjes inktvisbrood. De andere duo’s maken andere (voor)bereidingen waardoor we na een kleine twee uurtjes aan tafel kunnen. 

Hapjes met Noordzeevis

Starten doen we met enkele hapjes met Noordzeevis:

  • scheermesje met couscous, bloemkool en rode ui
  • wafeltje met ansjovis, visbanaan en sjalot
  • broodje met algen en zeekat
  • gefileerde makreel omwikkeld met zeesla en afgewerkt met intvisbrood
  • lasagne met wijting, langoustine en een jus van strandkrab

Dit laatste gerechtje kan je trouwens zelf komen proeven op à L’Ostendaise op 22 en 23 juni en is van de hand van Chef Tom Vanhaecke (Le Bassin). Het geserveerde brood is een brood op basis van biograan van een bioboer uit Leffinge. Bakker Luc David van Bakkerij DeCock zorgde voor het ambachtelijke brood. Aanrader trouwens! We drinken een witte Italiaanse Sauvignon waarbij de minerale toetsen perfect bij de gerechten passen. Afsluiten doen we met een dessert van chocolatier Olivier Willems. Dit dessert, gold digger, werd opgebouwd met chocolademousse (uit 70% cacao en gerookt), mango, passievrucht en pecannoten. Heerlijk!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!