Gebeten door groenten is niet direct hetgeen je over mij kan zeggen. Toch trekt het gelijknamige boek ‘Gebeten door groenten’ van Jorun Verheyden mijn aandacht. Ik ben gebeten door eten dat is het minste wat je over mij kan zeggen. Vandaar ook deze foodblog om mijn bevindingen, recepten, reviews en informatie te delen. Ik tracht vooral vers en eenvoudig te koken. De haalbaarheid is een belangrijke parameter vooraleer ik een recept op mijn blog plaats. Uiteraard ontbreken daar geen groenten bij, liefst aangepast aan de seizoenen. Maar om nu te zeggen dat groenten mijn lievelingsfood is of wordt? Jorun Verheyden kan daar misschien iets aan veranderen. Ik ben er voorstander van om maaltijden niet steeds van vlees te voorzien. Ben geen vegetariër, veganist, parttimevegetariër of hoe noem je dat tegenwoordig allemaal. Maar…ben een vleesminderaar zoals Jorun het zegt. Ik ben bereid en gemotiveerd om wekelijks een volledig vleesloze maaltijd op tafel te zetten. Reden? De stukken vlees die hier wekelijks aan tafel nog verorberd worden, zijn op 2 handen te tellen. We grijpen even regelmatig naar een pastamaaltijd, maaltijdsoep of andere varianten. Met het boek ‘Gebeten door groenten’ hoop ik verder inspiratie op te doen om deze maaltijden een originele twist te geven. De kinderen hoor ik al zuchten bij het idee alleen al maar het zal er van komen.
Jorun Verheyden genoot een opleiding aan de hotelschool Spermalie te Brugge en heeft sedert 3 jaar haar eigen cateringbedrijf Vegabites. Bovendien geeft ze al 17 jaar vegetarische kookworkshops. De fotografie werd voor rekening genomen door Karl Bruninx.
Op de persvoorstelling in Evere op 28/8/2013 stelde Jorun haar boek voor. De recepten van de hapjes die we te proeven kregen, zijn allemaal in het boek terug te vinden.

Voordeel aan het boek vind ik het feit dat het geen eenzijdig pleidooi is voor vegetarisme of veganisme maar een aanzet geeft tot het eten van minder vlees (niet perse uit overtuiging maar gewoon omdat het lekker is) door dit om te buigen naar een volwaardige maaltijd met vleesvervangers, specerijen, kruiden en (vergeten) groenten. Uiteraard is het boek een aanvulling voor mensen die al jaren veggie zijn. Alle recepten zijn zonder vlees, vis en gevogelte. Soms worden er wel eieren of zuivel gebruikt. Dan worden alternatieven gesuggereerd.
Na de inleiding worden we ingewijd in de wereld van de groenten in de nieuwe keuken: courgettes, sojaproducten, pompoenen en meloenen, peulvruchten, kolen, groenten uit de zee en het bos en mediterrane groenten. Daarna volgen recepten ingedeeld volgens de seizoenen en last but not least veggie desserts. De recepten worden voorzien van een bijbehorende foto en handige serveertips. De foto’s doen al watertanden en geven zin aan de slag te gaan. De aankomende herfst is daarvoor een unieke gelegenheid. Ik werk graag met pompoenen en daar zijn al enkele recepten voor terug te vinden, bv. op blz. 51: Pompoenburgers gepaneerd met peperkoek, witte sesampasta en pompoenconfituur. Dat recept probeer ik alvast binnenkort uit.

Voor meer informatie:
Gebeten door groenten
Voor flexitariërs en vleesminderaars
Jorun Verheyden 
Davidsfonds Uitgeverij
ISBN 978 90 5826 961 4
€ 27,50

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!