Kookprogramma’s, met bijbehorend geroep en getier, zijn niet echt aan mij besteed. De culinaire wereld kan wreed zijn. Ervaringen van dien aard zijn me meermaals overkomen. Chefs die denken met roepen en tieren hun keukenbrigade onder de knoet te krijgen en beter te doen presteren, verdienen niet echt mijn respect. Ik heb evengoed ervaren dat er ook chefs bestaan die geduldig en met veel liefde voor het vak hun keukenpersoneel tot culinaire hoogstandjes brengen. Voor hen: respect des te meer.
Hetgeen ik ooit zag van Gordon Ramsay behoorde tot die eerste categorie. Mijn respect voor de man was dan ook ver zoek. Toch kan ik de verleiding niet weerstaan een kookboek van zijn hand grondig door te nemen. Ik kook het liefste volgens de ingrediënten van de seizoenen en laat me daarvoor graag inspireren door kookboeken en chefs die hetzelfde doen. In het kookboek “Het geheim van de chef per seizoen” bespreekt Gordon Ramsay vakkundig de ingrediënten die hij met elk seizoen associeert en geeft werkbare tips om recepten tot een hoger niveau te tillen. Hij bespreekt groenten, vlees en vis en geeft inside-informatie over het gebruik ervan in zijn eigen restaurants. Groenten pimpen door er (on)verwachte smaken aan toe te voegen blijkt zijn handelsmerk te zijn. Ik moet zeggen: “Het boek brengt je onmiddellijk aan het associëren en geeft ideeën in overvloed”. De seizoenen gaan tekort zijn alles in recepten en maaltijden om te zetten. Per seizoen overloopt de chef zijn favoriete groenten. Voor de herfst zijn dat o.a. zuring, bloemkool, pompoen, aubergines,…Ook knolselder blijkt een favoriet ingrediënt te zijn. Ook voor mij is deze groente een dankbaar product en zeer veelzijdig in gebruik (bv. in een salade met geraspte appel en truffelvinaigrette). Op het einde van het boek geeft Gordon Ramsay enkele basisrecepten en technieken prijs. Op zijn perzikchutney (blz. 213) baseerde ik mijn chutney met perzik en nectarines. Wij aten het bij een plakje foie gras maar even lekker bij een kaasschotel. Opvallend zijn de paginagrote, tot de verbeelding sprekende, foto’s. Gordon Ramsay is niet direct de meest aimabel persoon, voor zover mij bekend uit de media, maar wel een chef waar je veel van kan leren. Kennis en kunde heeft hij. Dat is zeker!
Zijn kookboek is overigens zeer zacht geprijsd: € 14,95.

Voor meer informatie:

Het geheim van de chef per seizoen
Gordon Ramsay
Kosmos Uitgevers
Prijs: € 14,95
ISBN:9789021554174
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!