Ik droom al lang van een dieet waarbij niet alleen ongelooflijk veel afvallen beloofd wordt, maar een dieet waarbij dat afvallen ook bestendig is.
’t Is te zeggen, een dieet waar ik me voor de volle 100% kan smijten met liefst een blijvend resultaat. Onnodig te zeggen dat een andere vereiste een gezond dieet is. Dus een dieet dat afwisselend en veelzijdig is, gebruik makend van alle voedingsmiddelen. Van diëten waar je vanalles en nog wat moet laten, krijg ik de creeps. Een gezond evenwicht is wat ik zoek. Volgens het boek ‘Het beste dieet ter wereld’ moet dit kunnen. Mijn nieuwsgierigheid is dus meteen gewekt. De ondertitel zegt al waar ik zelf voor sta: ‘Blijvend en verantwoord slank en gezond’. Het boek beschrijft de opzet van het dieet in een eerste hoofdstuk. Een groots opgezette wetenschappelijke studie (DiOGenes) en samenwerking met de Universiteit Maastricht en de Wageningen University staan borg voor de bevindingen in het boek. Het boek werd geschreven door de Deense leider van het DiOGenes-onderzoek Arne Astrup, Christian Bitz die voor de vertaling naar de recepten heeft gezorgd en Marleen Van Baak Hoogleraar Fysiologie van Obesistas (Universiteit Maastricht). Het is geen dieet an sich maar een lifestyle die met zijn receptuur wil aanzetten tot lekker eten voor het hele gezin. Een aantal mythes worden bevestigd of ontkracht. Bv. werkt het om regelmatig te detoxen? Niet dus! Al de informatie uit dit hoofdstuk wordt wetenschappelijk onderbouwd en dat geeft toch enig vertrouwen.
In het tweede deel worden de voornaamste principes uit de doeken gedaan:
– Kies voeding met een laag glykemische index (GI)
– Kies eiwitrijke voedingsmiddelen
– Val af samen met anderen
– Kies voor de verhouding 1/2de groenten, 1/4 volkoren producten en 1/4de eiwitrijke producten
In het derde hoofdstuk wordt fase 1 besproken. Dit is de fase waar je in 4 weken tot 8 kg kwijt geraakt. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Dit is nl. het gewicht dat ik moet verliezen om toonbaar op de skipiste te staan. Met deze gedachte in het hoofd, lijkt het me haalbaar in januari alsnog aan fase 1 te starten. Een schema voor 4 weken met suggesties voor ontbijt, tussendoortjes, lunch en avondeten wordt aangereikt. De juiste ingrediënten in huis halen en de rest volgt vanzelf (hopelijk).
In hoofdstuk 4 worden manieren aangereikt om de valkuilen te omzeilen. Hoe kan je slank en gezond blijven? Samengevat is het zo dat diëten niet bestaan maar wel een gezonde levensstijl. Belangrijk blijft daarbij om te genieten. Dit lijkt me een zeer realistische benadering. En eentje waar ik zelf grote fan van ben. Eén van de manieren om er een gezonde levensstijl op na te houden, is beweging te nemen. Sinds kort breng ik de dochter te voet naar school. Die kilometer heen en terug doen echt waar ‘deugd’. Een kleine moeite maar zo belangrijk.
Hoofdstuk 5 is een hoofdstuk vol recepten die er allemaal om ter heerlijkst uitzien. Bv. Muesli met bessen (blz. 74). Mooie foto’s geven zin direct aan de slag te gaan.
Ik heb goede voornemens, nu nog hopen dat ik ze kan waarmaken!

Meer informatie:

Het beste dieet ter wereld
Christian Bitz – Arne Astrup – Marleen Van Baak
Kosmos Uitgevers
ISBN: 978 90 215 5412 9
€ 19,95

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!