Ons Bakboek is zowat de referentie wat betreft bakken in de Vlaamse keuken. Regelmatig neem ik bij twijfel of specifieke recepten ‘Ons Bakboek’ bij de hand. Een klassieker dus! Mogelijks komt daar een nieuwe referentie bij in de vorm van ‘Het Nederlands Bakboek’. Als ik aan Nederlands gebak denk, denk ik allereerst aan de geur van speculaas en pepernoten van de Nederlandse groottantes die ik had. Hun keuken vulde zich regelmatig met deze heerlijke geuren en al zeker met het oog op ‘visite’. Heerlijk was dat! Mijn oma was Nederlandse en de liefde voor gebak en lekkers hebben we ongetwijfeld van haar mee gekregen. Als ik kijk naar de weegschaal zit die liefde er wel voor iets tussen denk ik. Bij Nederlands gebak hoort ook boterletter en gebak met amandelspijs voor mij. Voor ons als Vlamingen minder gekend. De eerste verjaardag van onze zoon vierden we in Nederland met zo’n taart. Bij een zoektocht in België nooit bij de bakker tegengekomen. Ook de heerlijke boterletter of boterkoek vinden we hier enkel tijdens de kerstperiode in de Hema bv. Al lees ik her en der op internet dat sommige bakkers ze wel aanbieden. Ik ben dan ook bijzonder blij de bovenstaande recepten terug te vinden in ‘Het Nederlands Bakboek’. Ok, de amandelspijs en de boterkoek vind ik wel terug in ‘Ons Bakboek’ onder de rubriek: ‘Gebak van over de grenzen’ bv. maar het lijkt toch anders.
Ik neem de proef op de som en maak de amandelspijs (recept op blz. 124). En het mag gezegd: “Het resultaat mocht er meer dan wezen”. Wij en ook de kinderen (voor ons de ultieme referentie natuurlijk) vinden het heerlijk. Dat bewees ook de lege koekjestrommel op het eind van die dag.
Het Nederlands Bakboek was het Nederlands Kookboek van het jaar 2012. Het boek bevat recepten en historische verhalen voor de thuisbakker. Bijzonder is dat de schrijfster haar roots in Brits-Guyana liggen. Na haar huwelijk met een Nederlander verdiepte ze zich in de Nederlandse kook-en bakcultuur en met schoonma aan haar zijde leerde ze de kneepjes van het vak. Een ultieme tip voor haar is het gebruik van goede boter. Ongeëvenaard qua smaak!  Het boek is onderverdeeld in de rubrieken: De bakker, Brood, Beschuit, Kruidkoek, Taart, Koek en kleine attenties, Vlaaien, Koekjes, Pannenkoeken, Wafels en Feest. Meerdere recepten zijn geflankeerd door een mooie foto van het eindresultaat. Elke rubriek wordt ingeleid door de historiek achter het recept. Wij testen met plezier de recepten verder uit. Pepernoten, jan hagel, gevulde speculaas,…zullen hier de ‘visite’ opwachten.

Voor meer informatie:

Het Nederlands Bakboek
Recepten en historische verhalen voor de thuisbakker
Gaitri Pagrach-Chandra
Kosmos Uitgevers
ISBN 978 90 215 5260 6
255 blz.
€ 29,95

Gevulde koeken met amandelspijs

 

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!