Bijna 25 jaar geleden begon ik mijn eerste werkervaring bij een joodse werkgever hartje Antwerpen. En nee, ik werkte niet bij een diamantair maar was in de sociale sector actief. In ieder geval, ik heb er zeven jaar met veel plezier gewerkt en werd dag na dag meer en meer bekend met de joodse gebruiken en gewoonten. Onontbeerlijk waren daarbij de eetgewoonten bij de joodse feestdagen. Zo kwam er met Pesach (Pasen) niets anders dan matses op tafel en leerden we genieten van dit platte stukje ongerezen brood met een beetje confituur. Wat nog tot mijn werkplek behoorde was de aanwezigheid van ons kantoor in de buurt van Restaurant Hoffy’s waar ik bijna dagelijks passeerde. Mijn enthousiasme was dan ook meteen gewekt toen ik vernam dat de eigenaars een boek over de joodse keuken maakten. Toen ik het begon door te bladeren….Niets dan herinneringen en de zin om met de (h)eerlijke ingrediënten aan de slag te gaan. Waarom dit boek zeker een cadeautip voor de komende feestdagen is, lees je hieronder. 

De broers Hoffman

Voor dit boek duiken de broers Hoffman in de rijke geschiedenis van de joodse rituele feestmaaltijden en schrijven ze hun familierecepten voor deze gerechten neer, die van generatie op generatie werden overgedragen. Het traditionele joodse restaurant Hoffy’s is al meer dan dertig jaar een begrip in de gastronomie. Het kookboek vertelt onder andere het verhaal van de familie. Het begon allemaal met een kanjer van een kabeljauw, die vader Hoffman, overlevende van de Shoah, in Antwerpen van deur tot deur, moot voor moot verkocht. Het gebruik om koosjer te eten is alom bekend, maar dat bij elk van de vele joodse feesten telkens aparte gerechten horen, is minder gekend. De religieuze kalender bepaalt welke maaltijd op tafel komt. Zo zijn er de typische visballetjes op de wekelijkse sabbat, latkes of aardappelkoekjes tijdens Chanoeka en de gevulde kool, pepers en aubergines voor het Loofhuttenfeest.

Indeling van het boek

De recepten zijn ingedeeld in zes aparte hoofdstukken. Vijf ervan verwijzen naar joodse feesten: ‘Rosj Hasjana’ (Nieuwjaar), ‘Pesach’ (Pasen), ‘Soekot’ (het Loofhuttenfeest), ‘Chanoeka’ (het Lichtfeest) en de wekelijks terugkerende ‘Sjabbat’ (sabbat). Daarnaast vind je recepten uit de keuken van elke dag in het hoofdstuk ‘Dagelijkse kost’. Met verhelderende teksten van Marijke Libert en sfeervolle foto’s van Piet De Kersgieter. Mijn favoriet zijn de gefrituurde visballetjes. Zie recept hieronder.

Gefrituurde visballetjes – Chanoeka

Dit gerecht wordt onder andere gegeten bij het feest Chanoeka. Chanoeka valt rond de donkere dagen van het einde van het jaar en heeft licht als thema. Op Chanoeka herdenken de joden de herinwijding van de tempel in Jeruzalem. Naast het ritueel van acht kaarsjes aan te steken worden er ook kleine geschenkjes uitgedeeld en spelletjes gespeeld.

Ingrediënten

  • 1,2 kg fijngehakte witte vis (kabeljauw, zeebaars)
  • 1 kleine ui
  • 3 eieren
  • 4 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels gemalen amandelen
  • 3/4 eetlepel zout
  • 1/2 theelepel witte peper
  • 120 ml olie

Bereiding

Snijd de vis in stukjes en prak fijn. Snijd de ui fijn en doe de uisnippers in een ruime kom. Voeg er de vis, eieren, suiker, amandelen, zout en witte peper bij en meng alles goed door elkaar. Rol balletjes van het mengsel. Verwarm de olie op 180°C en bak de balletjes in 2 tot 3 minuten goudbruin.

Andere lekkere gerechten zijn gefilte fisj (Sjabbat), pickles (dagelijkse kost) en honingcake (Joods Nieuwjaar).

Meer informatie

Hoffy’s – De Joodse Keuken     

Uitgeverij Kannibaal                                                                                                                                                                 

€ 35,50

ISBN 9 789463 887120                                                                                                                                                                                       

Foto’s: Uitgeverij Kannibaal

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!