In een eerder artikel schreven we al over ons bezoek aan Saint-Nazaire. Ook schreven we al een klein stukje over ons memorabele bezoek aan het sterrenrestaurant La Mare aux Oiseaux. Indien je in de buurt bent, aarzel niet hier te reserveren. Overnachten kan ook! Twee vliegen in één klap.

Hoe Saint-Nazaire bereiken?

Saint-Nazaire bereik je met gemak met de wagen, de trein of het vliegtuig. Wij nemen de trein vanuit Brussel-Noord om in Parijs Montparnasse een dikke twee uur later over te stappen vanuit naar Nantes. Van daaruit nemen we de trein naar Saint-Nazaire. Al bij al zijn we 5u30 onderweg om vanuit Brussel in de Loire-Atlantique aan te komen. Best te doen, toch? Ook het vliegtuig nemen is een mogelijkheid. Het vliegveld van Nantes ligt op 7 km van het centrum. Rijd je met de wagen? Dan ben je een 7-tal uur onderweg (zonder tussenstops).

Waar ligt Saint-Nazaire?

Saint-Nazaire ligt in de Loirestreek en is één van de grootste steden in die regio. De Loirestreek staat bekend als één van de mooiste regio’s in Frankrijk en biedt een buitengewone verscheidenheid aan activiteiten. De streek is de bestemming bij uitstek voor gezinnen en biedt een schat aan landschappen en erfgoed, van de Atlantische kust tot de Loirevallei.

De Atlantische Loirestreek in enkele opmerkelijke cijfers:

 • 215 km strand
 • 250 km Loire
 • 450 km Atlantische kust
 • 4 regionale natuurparken
 • 3.000 km bewegwijzerde fietsroutes
 • 350 toeristische wijnkelders
 • 3 gebieden met het label Vignobles & Découvertes

La Mare aux Oiseaux

Onze eerste stop is het befaamde sterrenrestaurant La Mare aux Oiseaux. Omdat dit hotel en restaurant zo’n indruk gemaakt hebben, besteden we hier een exclusief artikel aan. We kunnen al verklappen dat de rondleiding op het domein en bij de lokale producenten met Benjamin Larue, de rechterhand van chef Eric Guérin, alsook het uitstekende menu en de overnachting ons nog lang laten dromen van deze reis.

Hoe het begon….

Oorspronkelijk uit Toulouse, een jeugd in Normandië, niet ver van de tuinen van Claude Monet en een hotelschool in Parijs, het was genoeg om de basis te leggen! Na een eerste ervaring in de Tour d’Argent , bracht Éric Guérin 2 jaar door in de  Taillevent , waarna militaire dienst vereist was. Hij trad op als privékok voor Pierre Joxe binnen het Ministerie van Defensie. Hij zal dan toetreden tot de keukens van Jules Verne, de tafel op de tweede verdieping van de Eiffeltoren. Het was tijdens een vakantie in de moerassen van de Brière, het koninkrijk van vogels en riet, dat het bewijs zich aan de jonge chef-kok opdrong: het eiland Fedrun. In dit dorp waar hij zijn vakanties doorbracht, nam Éric Guérin in april 1995, op 25-jarige leeftijd, de Auberge du Parc over en opende zijn La Mare aux Oiseaux. In 2000 moest hij noodgedwongen de deuren sluiten om het hoofd boven water te houden. Nét die avond krijgt hij echter zijn eerste ster en de rest is geschiedenis. Dit restaurant is niet meer weg te denken uit culinair Frankrijk en is zeker een omweg waard.

Kunst als rode draad

Bijzonder is dat de chef kunst als rode draad gebruikt in zijn receptuur. Hij schrijft geen menu’s, hij tekent ze! Ook bijzonder is dat de hele brigade zijn duit in het zakje mag/moet doen. Proeven, samen komen, vergaderen, hertekenen,…om zo tot een perfecte balans van smaken en ingrediënten te komen. Om klanten nog meer te bekoren worden de personeelsleden naar de dramales gestuurd om op unieke wijze de gerechten te presenteren en de klant het naar zijn zin te maken! Dit betekent niet dat er een dramaklas en artificieel nummertje wordt opgevoerd. Integendeel, elke klant is uniek en dat verdient ook een unieke aanpak!

Verfijnd sterrenmenu

We genieten van de menu La Grande Migration:

 • Rammenas met bbq-saus
 • Oester tempura – tomaatbubbel gelatine
 • Kaviaar aubergine
 • Biologisch brood uit de pastorij
 • Kaas, mosselsaus, saffraanaardappelcrème, gedroogde algen
 • Inktvis
 • Courgettebloem
 • Gnocchi
 • Rund met gefrituurde champignons
 • Vanille ijs, perzik, matcha
 • Hazelnootcrème met citrus

Ontbijten in stijl

Ontbijten doen we in dezelfde stijl als dineren. We nemen terug plaats in het restaurant en beginnen de ochtend met een buffet naar keuze. Cakes, taart, clafoutis, brioches, zalm, yoghurt met granen, pistolets,… staan klaar om geproefd te worden. Alles is tot in de kleinste details afgewerkt en de smaken zijn verfijnd. We genieten van een rustige ochtend alvorens we de rest van de stad gaan verkennen.

Interieur en inrichting

Het hotel en het restaurant hebben een cosy chic inrichting. Tinten blauwe velvet, sculpturen aan de muur, kunst verspreid in het restaurant, en overal vogels in al hun gedaanten. Deze fascinatie komt al uit zijn kindertijd, van de momenten van de vakanties met zijn ouders en grootouders. En zoals hij het zelf zegt: “Je venais en Brière avec mon père, j’écoutais les oiseaux, le silence, c’était magique”.

Kamers in thema

Wij logeren in een duplex suite die van alle gemakken is voorzien: flatscreen TV, badjas en slippers, haardroger, gratis WIFI, minibar, inloopdouche, verzorgingsproducten en privaat terras met onmiddellijke toegang tot de wellness. Zoek je nog logement in de Loire-Atlantique met een uitstekende keuken? Aarzel niet en boek!

Meer informatie

La Mare aux Oiseaux

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!