Ook dit jaar trekken wij uit België weg voor een reis naar Frankrijk op het moment dat de scholen terug starten. We kunnen er enorm van genieten om, ondanks de drukte van een nieuwe werkweek (voor de meesten), onze koffers te pakken en betere oorden op te zoeken. Dit keer reizen we naar de Loire-Atlantique in Frankrijk waar we zowel Saint-Nazaire als Nantes bezoeken. Twee steden die we nog totaal niet kennen! We reizen met openbaar vervoer naar daar en kunnen onderweg al genieten van het veranderende landschap. Zalig! Hieronder ons relaas over onze belevenissen in Saint-Nazaire.

Hoe Saint-Nazaire bereiken?

Saint-Nazaire bereik je met gemak met de wagen, de trein of het vliegtuig. Wij nemen de trein vanuit Brussel-Noord om in Parijs Montparnasse een dikke twee uur later over te stappen naar Nantes. Deze rit duurt 2u30. Van daaruit nemen we de trein naar Saint-Nazaire op een kleine 40 minuten afstand. Al bij al zijn we 5u30 onderweg om vanuit Brussel op onze bestemming aan te komen. Best te doen, toch? Ook het vliegtuig nemen is een mogelijkheid. Het vliegveld van Nantes ligt op 7 km van het centrum. Rijd je met de wagen? Dan ben je een 7-tal uur onderweg (zonder tussenstops).

Waar ligt Saint-Nazaire?

Saint-Nazaire ligt in de Loirestreek en is één van de grootste steden in die regio. De Loirestreek staat bekend als één van de mooiste regio’s in Frankrijk en biedt een buitengewone verscheidenheid aan activiteiten. De streek is de bestemming bij uitstek voor gezinnen en biedt een schat aan landschappen en erfgoed, van de Atlantische kust tot de Loirevallei.

De Atlantische Loirestreek in enkele opmerkelijke cijfers:

  • 215 km strand
  • 250 km Loire
  • 450 km Atlantische kust
  • 4 regionale natuurparken
  • 3.000 km bewegwijzerde fietsroutes
  • 350 toeristische wijnkelders
  • 3 gebieden met het label Vignobles & Découvertes
De aangename levensstijl in steden als Nantes, Angers en Le Mans is ook een trekpleister om nog maar te zwijgen van de wijngaarden, fietsroutes, natuurgebieden en charmante dorpjes. Saint-Nazaire is één van de grootste havens van Frankrijk. Na een verwoesting tijdens de oorlog is de haven heropgebouwd en gekend om o.a. zijn scheepsbouw.
Parc Naturel Régional de Brière

We maken een boottocht door het Parc naturel régional van Brière. Opvallend is het grote moeras met zijn veelheid aan vogels en planten. Het is een toeristische trekpleister waar het leuk vertoeven is. De Brière, een natuurpark, een karaktervol en uitzonderlijk gebied, is een vruchtbare en creatieve bodem die kunst en ambachten stimuleert. In de streek van de Brière wordt er veel ambachtelijk werk gemaakt: vormen, polijsten, kneden, snijden en maken. Dit met aandacht voor de tradities en vaak ook met een moderne inslag.

Om te beginnen, is er de morta. Dit versteende eikenhout is kostbaar, hard en zwart als ebbenhout en wordt bewerkt door ambachtslieden die er unieke stukken, messen, juwelen of beeldhouwwerken van maken. Riet is ook aanwezig in de Brière: er zijn ongeveer 3.000 rieten huisjes in het natuurpark. Sommige rietdekkers beoefenen hun kunst nog steeds. Wat de plaatselijke specialiteiten betreft, mag u de langouille niet missen: een bereiding op basis van varkenstong die de vorm aanneemt van een mooie worst. Ideaal voor de picknick of het aperitief.

La Mare aux Oiseaux

Onze eerste stop is het befaamde sterrenrestaurant La Mare aux Oiseaux. Omdat dit hotel en restaurant zo’n indruk gemaakt hebben, besteden we hier binnenkort een exclusief artikel aan. We kunnen al verklappen dat de rondleiding op het domein met Benjamin Larue, alsook het uitstekende menu en de overnachting ons nog lang laten dromen van deze reis. Zeker het bezoeken waard! Hoe kunst geldt als rode draad in de gerechten van Eric Guérin lees je dus later.

Project Ville-Port

Het project Ville-Port werd in april 2000 officieel gelanceerd, op hetzelfde moment dat het belangrijkste onderdeel ervan, Escal’Atlantic, de band tussen de stad en de oorspronkelijke havens weer dichter aanhaalt. De oude onderzeebootbasis, decennialang een geducht obstakel tussen het stadscentrum en de havenkom, werd niet gesloopt, maar juist in de stad geïntegreerd: een voetgangersbrug leidt naar het dak voor een spectaculair uitzicht over de haven en de riviermonding. Er zijn verschillende openingen gemaakt om grote openbare ruimtes te creëren. Hier kan je je onderdompelen in de sferen van destijds.  In de basis, waar ooit Duitse U-boten lagen, zijn nu culturele instellingen (LiFE en VIP) en natuurlijk Escal’Atlantic gevestigd.

Bij een bezoek aan Escal’Atlantic ontdek je de avonturen van de legendarische oceaanlijners. Elke bezoeker kruipt in de huid van een passagier en ontdekt zo de avonturen van deze schepen. Je kan zo meer dan 200 uitzonderlijke collector’s items bewonderen. Denk daarbij aan een verfijnde luster of tafelzilver. Elk bezoek wordt begeleid door informatie op infopanelen, digitale infobladen, multimedia en interactieve spelletjes. Na je bezoek kan je genieten van een verfrissende cocktail aan de bar bij de gekende bartender Christophe Mary. De cocktails worden gemaakt op basis van lokale producten.

Lunch bij La Plage

Lunchen doen we bij La Plage op de befaamde Place du Commando. Het plein is geopend in juni 2018 en verbindt de stad met de oceaan. Zowel voor toeristen als voor de lokale bevolking biedt dit plein amusement in al zijn facetten. Het biedt restaurants, bars, nieuw straatmeubilair, picknicktafels onder de parasoldennen, tribunes, waterspelen om af te koelen tijdens zonnige dagen, ligstoelen om te ontspannen op het strand, gratis wifi… Wij lunchen op het terras van La Plage en hebben een bevoorrecht zicht op de zee. De kaart heeft keuze uit zowel vis- als vleesgerechten.

Kuieren bij de stadswijk La Havane

Saint-Nazaire heeft verschillende stadswijken zoals La Havane, Petit Maroc en Méan-Penhoët. Wij kuieren een uurtje in de stadswijk La Havane. De wijk La Havana, met zijn villa’s en rustige straten, geeft een beeld van de stad in de jaren 1900. Een industriële havenstad in volle expansie, met een reislustige ziel, uitkijkend op de talloze schepen die wegvoeren naar Midden-Amerika. Enkele bestemmingen: Santander, Havana, Veracruz… namen die we terugzien op de straatnaambordjes in deze kleine wijk die uitkijkt over zee, met kleuren die uw vakantie een exotisch en zonnig tintje geven. Opvallend zijn de kleurrijke huizen en het zonnige karakter van de wijk. Een alternatieve manier om deze wijk uit de belle époque te ontdekken, is een plattegrond met een oriëntatieparcours door de stad van 1905 (Franse versie) die u bij de toeristische dienst kan krijgen.

Chocolatier Guillaume Menand

In de namiddag bezoeken we chocolatier Guillaume Menand die geboren en getogen is in Saint-Nazaire. Hij gebruikt kwaliteitsvolle producten, won meer dan één prijs en zet zich elke dag opnieuw vol passie in voor de beste chocolade van de streek. Wij zien hem aan het werk bij het maken van één van zijn specialiteiten, de Espadon (duikboot). Ingrediënten zijn o.a. caramel, cassonade, fleur de sel, boekweit, amandel, boter, suiker, chocolade en zonnebloemolie. Het restaurant La Mare aux Oiseaux werkt al geruime tijd met hem samen.

Dineren bij Restaurant Le 16

Sinds 2011 ontvangt chef Jean-Daniel Houssay zijn gasten aan de rand van de zee in Saint-Nazaire. Zijn keuken is een traditionele keuken met moderne inslag. De producten zijn dagvers en komen recht vanuit de zee op je bord. Het interieur is gezellig en het terras heeft een uitstekend zicht op het water. Overdag leren we van de chef Beurre Nantais maken, een vissausje op basis van boter. Het recept voor deze saus werd per toeval ontdekt door Lefeuvre-Praud eind 19e eeuw. Ze was eieren en dragon vergeten in haar bearnaisesaus en dit was het resultaat. Wij combineren deze saus tijdens het diner met sint-jacobsvruchten van de plancha.

Laatste nachtje in Saint-Nazaire: Holiday Inn Express

Onze laatste nacht in Saint-Nazaire brengen we door in de Holiday Inn Express op 2 km van het treinstation en op 45 minuten rijden van de luchthaven van Nantes. Het hotel telt 75 kamers die voorzien zijn van gratis WIFI, airco, verduisterend gordijn, bureel, comfortabele zetel, inloopdouche en haardroger. Het hotel is modern en licht ingericht! Een fantastische keuze om voor een goede prijs/kwaliteit te logeren. Voor de moment te boeken vanaf € 96,00/nacht (inclusief ontbijt).

Saint-Nazaire is een stad met een mix van activiteiten voor iedereen. De stad heeft een badplaats waar zomergasten strand en zee bij de hand hebben maar waar je ook qua gastronomie op je wenken bediend wordt. De unieke geschiedenis van de stad wordt doorgrond door te genieten van de kustlijn met zijn verscholen stranden en baaien, de industriële kracht van de unieke haven, de rust van het uitgestrekte moerasgebied de Brière, … Saint-Nazaire is open-minded en vol verrassingen.

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!