Eind juli 2020 gaan we een weekendje weg naar Luik met het gezin. De coronacrisis is in volle gang maar reizen is op dat moment weer toegestaan. Restaurants en hotels zijn geopend en mits het in acht nemen van de veiligheidsmaatregelen (mondmasker, handen veelvuldig wassen en afstand houden) is het perfect mogelijk een citytrip te doen. Wij kiezen voor een citytrip in eigen land. We logeren in Van der Valk Hotel Sélys Liège en met Visit Wallonia als gids hebben we de perfecte basis voor een perfect weekendje weg.
Van der Valk Hotel Sélys Liège

We logeren in Van der Valk Hotel Sélys Liège aan de rand van de stad. Na een rit van 1u30 zijn we vanaf onze woonplaats ter plaatse. We parkeren in een openbare parking enkele meters verderop en wandelen te voet naar het hotel. Parkeren kan ook gratis in de straat van het hotel maar daar is niet altijd plaats. Van der Valk Hotel Sélys Liège is gelegen in het historische, culturele en commerciële hart van de stad.

Het herenhuis van Sélys Longchamps is nauw verbonden met het naastgelegen herenhuis van Les Comtes de Méan. In het verleden vormden de twee herenhuizen al vaker één gebouw. Het gebouw op het huidige nummer 9 van de Rue du Mont Saint-Martin staat beter bekend als het hotel van Sélys Longchamps en is geclassificeerd als ‘Uitzonderlijk erfgoed van Wallonië’. Op nummer 11 van de Rue du Mont Saint-Martin bevindt zich het herenhuis van Les Comtes de Méan. De geschiedenis van dit gebouw loopt voor een groot deel samen met die van de buren, het hotel van Sélys Longchamps. Het is een U-vormig gebouw waarvan de architectuur is gebaseerd op een centrale kern uit de 15e eeuw, die vervolgens in verschillende eeuwen is gerenoveerd en uitgebreid. Het hotel biedt alle comfort waarvan u maar kunt dromen. Het hotel telt in totaal 125 kamers, waarvan 8 suites. Wij logeren in een Classic King-kamer met de volgende faciliteiten: badkamer met inloopdouche, flatscreen-tv, gratis WIFI, telefoon, bureau, regelbare airco, wasservice, mini-bar met gratis softdrinks, kluisje en koffie/thee.

Het binnenzwembad is toegankelijk vanaf 16 jaar. Wij kunnen het uiteraard niet laten ons onder te dompelen in het warme water en genieten van dit relaxmoment. Ook een sauna nemen behoort tot de mogelijkheden. Buiten de coronacrisis zijn ook schoonheidsbehandelingen mogelijk. Tijdens ons verblijf is deze optie niet beschikbaar.

Culinaire adresjes Luik

Bistro du Musée Grand Curtius

Ons eerste lunchadres is het terras van Bistro du Musée Grand Curtius. Het zonnetje schijnt en we vergaan van de honger. Het is bijna 14u en het terras van museum Grand Curtius trekt onze aandacht. De rode designvolle stoeltjes en houten tafels in de patio op een steenworp van de Maas geven ons een instant vakantiegevoel. Op het krijtbord aan de muur lezen we de suggesties van de chef. Wij kiezen voor croque monsieur, garnaalkroketten en een koffie als afsluiter. Nadien bezoeken we met een gevulde maag het museum. Het museum is opgedeeld in vijf afdelingen: archeologie, sierkunst, glaswerk, wapens en Maaslandse kunst.

L’ Alter Ego

Tweede lunchadres ligt om de hoek bij de Toeristische dienst Luik in de oude stad. Het is het kleine restaurant L’Alter Ego waar we een prosecco met amuse drinken, gevolgd door een kaasschoteltje, dame blanche en een cappuccino. Hier nemen we plaats op het terras vooraan het restaurant. De muntgroene tafeltjes nodigen ons zo uit om onze lunch te ontdekken. De gerechten zijn perfect geserveerd en bereid met kraakverse ingrediënten. De vriendelijkheid van de bediening is top! Aanrader!

Moment

Dineren doen we o.a. bij Moment. In dit statig pand aan de achterzijde van de Sint-Pauluskathedraal vinden we diverse ruimtes met modern en hip interieur. Wij nemen plaats in de veranda van het restaurant met in het midden een BBQ om u tegen te zeggen. De kaart is beperkt gehouden maar denkt aan iedereen. Vegetarisch of net niet ? Dat kan! Je kan een keuze maken uit telkens 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en 3 desserts. De muziek ondersteunt het diner met een forse beat. We starten met een mojito terwijl de kinderen een citronnade (limonade zonder bewaarmiddelen) nemen. Daarna volgt een Japanse soep met noedels en rundvlees. Als hoofdgerecht een stukje mals lamsvlees met zoete aardappelfrietjes. Afsluiten doen we met een chocoladedessert van Jivara en Guanaja, groene druiven en yuzupoeder. Op de barkaart cocktails voor de liefhebbers.

Atelier du Sélys

Ontbijten en dineren doen we in het hotelrestaurant Atelier du Sélys. Een modern en sfeervol ingericht restaurant waar à la carte dineren mogelijk is. Chef-kok Arnaud Delvenne en zijn team geven het beste van zichzelf in de open keuken. Het uitzicht over de daken van de stad geeft een unieke beleving tijdens de lunch of diner. Ook het grote buitenterras is geopend. Het Atelier du Sélys is een bistronomisch restaurant, een subtiele mengeling waar bistro en gastronomie samenkomen. In de keuken wordt er uitsluitend gewerkt met verse en lokale producten. De chef haalt zijn inspiratie uit streekgerechten. Een aperitiefje mag ook niet ontbreken en nemen we in de lounge van het hotel. Driegangen-menu voor € 39,00/pp, viergangen voor € 52,00/pp en een degustatiemenu voor € 75,00/pp. Ook aan de kinderen is gedacht met een menu voor € 12,00/pp. Een dagelijks lunchmenu is mogelijk voor € 27,00/pp.

Musea bezoeken

Doorheen ons verblijf bezoeken we enkele musea. Luik is zeker een stad waar cultuurliefhebbers een aantal musea kunnen bezoeken. Bv. museum van het openbaar vervoer van Wallonië, Grétry museum,Trinkhall museum,… Ook hier zijn bezoeken naar verschillende interesses mogelijk. Wij bezoeken La Boverie, Le Grand Curtius en Cristal Discovery.

Le Grand Curtius

In een tentoonstellingsruimte van meer dan 5000 m² toont het Grand Curtius de prestigieuze collecties van de voormalige musea van wapens, glaswerk, archeologie, decoratieve kunst, religieuze kunst en Maaslandse kunst. Ontdek 7000 jaar kunst en geschiedenis van Luik, in gebouwen uit de 16e en 18e eeuw, waaronder het Hôtel Hayme de Bomal en het Palais Curtius, waar het nieuwe Wapenmuseum is ondergebracht.

La Boverie

Helemaal overdonderd zijn we door de collectie die we aanschouwen in La Boverie. La Boverie biedt onderdak aan het museum voor Schone Kunsten en aan een nieuwe ruimte bestemd om tijdelijke tentoonstellingen te hosten. Zo vergeten we nooit de tentoonstelling rond hyperrealisme: “Hyperrealism Sculpture. Ceci n’est pas un corps”. Dit is een figuratieve kunst die in de jaren ’70 de Amerikaanse kunstscène binnendrong. De hyperrealistische kunstenaar keert zich af van het abstracte. Ze geven het menselijke lichaam weer zodat toeschouwers zich afvragen of het echt is. Zo wekken de kunstenaars een gevoel van vervreemding op. Wij moesten meermaals kijken of het kunstwerk echt was of niet. Meer dan geslaagd dus! Denk maar aan de baby van Ron Mueck! Na ons bezoek wandelen we over de voetgangersbrug La Belle-Liègeoise, naar de andere kant van de Maas, vlakbij het station van Luik.

Cristal Discovery

Op onze terugweg naar huis houden we nog even halt in Cristal Discovery. Hier wordt meer dan 1000 jaar glaskunst belicht in het Château du Val Saint-Lambert in Seraing. Onderdeel van het museum is een film die het leven van de werknemers in de kijker stelt, een galerij met 250 stukken, de spektakelroute en een ludiek parcours. Opvallend is de glazen piano waar je je naar hartenlust kan uitleven. Bijkomend zijn deze musea (deels) gratis te bezoeken met de Visit Pass. Deze pas geeft recht tot 16 musea en een gratis rondleiding in de stad. € 16,00/pp.

Hoogtepunten
  • Station van Luik (Guillemins), een meesterwerk uit 2009 bestaande uit glas en beton van de hand van één van de grootste hedendaagse architecten, Santiago Calatrava. Het gebouw is 150 m breed en 40 m hoog.
  • Sint-Paulus kathedraal met een uitzonderlijke collectie kunstwerken in een gerenoveerd klooster. Deze stond in de stellingen tijdens ons bezoek.
  • Winkelen in de Médiacité waar 124 winkels in het centrum van de stad samengebundeld worden. Andere leuke wijken om te shoppen zijn Le Carré en Le Passage Lemonnier .
  • De hellingen van de citadel: op wandelafstand van de Place Saint-Lambert vind je een grote groene ruimte in het hartje van de stad met terrassen, paden,…op een steile heuvel. Deze bijzondere plek bezit ruim 60 monumenten en 5 beschermde historische sites.
  • La Batte: deze zondagse markt is de oudste van het land. Ze vertegenwoordigt 2 km kraampjes. Elke zondag tot 14u.
  • La Navette Fluviale is de perfecte manier om van het ene naar het andere punt in de stad te varen. € 1,00/per halte. Dagticket € 8,00/pp.
Meer informatie

Visit Wallonia

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!