Onze foodspots op Malta

dec 11, 2017

Toen we enkele maanden geleden uitgenodigd werden om naar Malta te reizen, konden we ons absoluut geen voorstelling maken van dit land. De zuiderse ligging en de zongarantie was voor ons alleszins al voldoende om toe te happen. Deze reis zou een reis worden met een pakketje cultuur, overgoten door een saus van culinaire pareltjes en een bont gezelschap van medereizigers. Een trip naar Malta is meer dan aan te bevelen! Een perfecte bestemming om de batterijen weer op te laden en de combinatie cultuur en gastronomie te maken. Onze aandacht qua cultuur focust zich tijdens deze perstrip op de ‘Notte Bianca’. Meer culturele evenementen staan op het programma in 2018 omdat de hoofdstad Valletta dan culturele hoofdstad van Europa is. In dit artikel zoemen we dieper in op bijzondere foodspots. In een vorig artikel kwamen de bezienswaardigheden, activiteiten en cultuur aan bod.

De bestemming Malta

Malta is een Zuid-Europese dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee die bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino en een aantal kleinere onbewoonde eilanden. Malta is een land met een historische achtergrond die al start in de prehistorie. Voorts was het land een Britse kolonie tot het moment waarop het land in 1964 onafhankelijk wordt verklaard. In 2004 treedt het land toe tot de EU en de invoering van de euro is al sinds 2008 een feit. Malta ligt op 90 km onder Sicilië en heeft een lange droge zomers en betrekkelijk milde en soms natte winters. Wij bezoeken Malta begin oktober en de temperaturen lopen nog op tot 25 graden. Zalig!

In Malta wordt voornamelijk Maltees en Engels gesproken. Vooral de jongeren spreken perfect Engels. Het land is vrij dicht bevolkt. Jaarlijks komen om en bij 1.000.000 toeristen naar het land. Tof weetje: het land stond model voor de opnames van diverse filmproducties zoals Games of Thrones, Gladiator, Munich en producties van Studio 100.

Hoe Malta bereiken?

Malta is eenvoudig met het vliegtuig te bereiken. We nemen een vlucht met Air Malta vanuit Brussels Airport en zijn 3 uur later al op Malta International Airport. Een lichte hap is inbegrepen. Op de dag dat ik deze post schrijf, kost een vlucht heen en terug voor twee volwassenen € 337,35 (inclusief koffer en handbagage). Een ander vervoermiddel kiezen vanuit België is al wat lastiger. Malta heeft een grote haven waar ook luxejachten en cruiseschepen aanleggen. Die manier van reizen is ook een optie uiteraard!

Logement in Hotel Fortina Spa Resort in Sliema

We logeren in Hotel Fortina Spa Resort in Sliema op enkele kilometers van de luchthaven. Op een half uurtje zijn we ter plaatse. Het hotel ligt bescheiden in een bocht van een hoofdweg maar bij het binnenkomen wordt duidelijk dat we het over een hotel met klasse hebben. Dit hotel is een 5*-hotel met diverse restaurants, buitenzwembaden en een spa met gelaatsverzorgingen, massages en packings. Er zijn kamers en suites van verschillende prijzen en afmetingen. Wij logeren in de Grand Master Signature Bedroom, het paradepaardje van het hotel op de 12de verdieping. Deze suite werd zeer recent gerenoveerd en combineert een staaltje luxe met architectuur. De suite is op een hoek gelegen. Het terras wentelt zich rondom de ganse oppervlakte van de kamer. De grote ramen van de slaapkamer en de badkamer bieden een panoramisch zicht op het water en de hoofdstad Valletta. Deze suite bestaat uit een kingsize bed, flatscreen TV, bureel, ingemaakte kasten, salon, badkamer in marmer met verzorgingsproducten, toilet, bad, inloopdouche en een dubbele wastafel. Wat ons steeds opvalt als we buiten kijken, zijn de prachtige kleuren van de omgeving. Het lijkt wel of het land baadt doorlopend in het licht van ‘golden hour’. Een mooie zachte zonnige glans overspoelt de omgeving. Ik ben er instant verliefd op!

Fortina Spa Resort
Tigne Seafront | Sliema | SLM 3012 | Malta | 00356 2346 2346 | info@fortinasparesort.com | Website

Valletta, culturele hoofdstad van Europa 2018

We starten onze kennismaking met Malta door een gegidst bezoek in de hoofdstad Valletta. Onze gids Vincent Zammit is een oude rot in het vak en vertelt ons met veel passie en humor over de historiek van de stad. De stad is een toeristische trekpleister omwille van zijn gezellige bars en restaurants, gezellige winkeltjes en openlucht theater. Bijzonder voor het komende jaar is het feit dat Valletta, culturele hoofdstad van Europa 2018 is. Het programma zal in het teken staan van cultuur, kunst, design, mode, film, muziek en dans staan. Naast het culturele aspect en de bezienswaardigheden zijn Valletta en de Maltese stadjes een uniek decor voor gastronomische tafelen in een bijzonder kader. Hieronder kan je onze foodspots terugvinden.

Nenu The Artisan Baker (Valletta)

In dit stukje van de oude stad Valletta is dit historische pand terug te vinden. We dalen af tot de kelders van het restaurant en eten onder de gewelven van een oude bakkerij. Het gebouw biedt onderdak aan een restaurant, een bar, een VIP lounge,… Wij schuiven de voetjes onder tafel in het restaurant en genieten van een traditionele Maltese lunch. Als voorafje krijgen we een grote plank met olijven, tomaatjes,…Als hoofdgerecht kies ik een pizza om ‘U’ tegen te zeggen. De pizza is heerlijk maar onmogelijk door één persoon te verorberen. De sfeer zit erin en de flessen mousserende wijn knallen volop.

Nenu The Artisan Baker
The Bakery | 143, St Dominic Street | Valletta | Malta | 00356 225 81535 | Website

Two Buoys Bistro

‘s Avonds dineren we aan de baai van San Giljan in Two Buoys Bistro. San Giljan, of St. Julian’s, is gelegen aan de kust ten noorden van de stad Valletta. Het toeristische deel Paceville bestaat uit een uitgangsbuurt met nachtclubs, een jachthaven en de enige wolkenkrabber van het land. Het moderne en kleurige restaurant, Two Buoys Bistro, maakt de combinatie met kunst en food. In het restaurant hangen een aantal kunstwerken die door de gasten te koop zijn. Dagelijks komt verse vis binnen waardoor de klant niet verser kan eten dan hier. Voor de liefhebbers komt de verse vis op een trolley binnen gereden waardoor je onmiddellijk je keuze kan maken. Naast vis heb je ook de keuze uit salades, pasta en vleesgerechten. Ook vegetarische en veganistische gerechten zijn mogelijk. De gerechten zijn smakelijk en de bediening is vlot. Het is mooi weer en ook op het terras zijn de tafels bezet. Het restaurant en de kunstgalerij worden uitgebaat door twee broers en hun zus. De broers staan hun mannetje in de keuken als chef terwijl hun zus de zaal voor haar rekening neemt. Two buoys verwijst dan ook naar de broers in de keuken maar buoys is ook een verwijzing naar de boeien op zee. De seizoensgebonden keuken, gecombineerd met het mooie zicht op de baai zijn troeven om dit restaurant zeker een bezoek te brengen. Tip: Neem zeker een kijkje op de uitgebreide dessertkaart.

Two Buoys Bistro
06, Triq Spinola | San Ġiljan | Malta | 00356 212 22221 | twobuoysbistro@gmail.com | Website

The Harbour Club

Na een trip naar Vittoriosa (The Three Cities) nemen we de boot naar The Harbour Club in Valletta. Dit restaurant is aan de haven gelegen en we vleien ons neer op het terras met zicht op het water. De plaats is idyllisch en knap gelegen. We nemen het drie-gangenmenu. Pure verwennerij! De bediening is professioneel. Zoek je een restaurant met een zalig zicht en dito keuken op een locatie om nooit te vergeten? Boek hier!

The Harbour Club
4/5 Barrierra Wharf | VLT1971 Valletta | Malta | 00356 21 22 23 32 | Website

Mdina, Trattoria AD 1530

Mdina is niet alleen gekend om zijn prachtige filmdecors en zijn unieke omgeving maar ook gekend om zijn culinaire pareltjes. Mdina is een prachtig Middeleeuws stadje, dat ook wel ‘de stille stad‘ wordt genoemd. Mdina ligt op een steenworp afstand van Rabat. In feite wordt alleen alles binnen de stadsmuren Mdina genoemd en alles direct daarbuiten Rabat. Rabat is ontstaan rondom de catacomben die de Romeinen aanlegden. Wij krijgen een rondleiding in de stad om daarna onze laatste lunch in te zetten op het terras van Trattoria AD 1530.

Trattoria AD 1530

Deze trattoria maakt deel uit van het luxe hotel The Xara Palace 5* van Relais & Châteaux. Het is één van de drie restaurants van het hotel en biedt traditionele en regionale gerechten uit de trattoria’s van weleer. De sfeer is gemoedelijk en huiselijk. Het terras zit vol en de sfeer is uitgelaten. Als laatste lunchadres kan deze gelegenheid wel tellen. We starten met een schuimwijn om daarna als voorgerecht een aantal focaccia’s te delen (eentje met rozemarijn en olijven en eentje met mozzarella). Als hoofdgerecht kies ik voor de pennette arrabiata. Als dessert is er keuze uit een aantal cakes en taarten maar de tijd verplicht ons richting luchthaven te vertrekken. Jammer maar helaas!

Naast de culturele bezienswaardigheden is Malta de perfecte reisbestemming voor culinaire uitspattingen. De traditionele keuken is zeer divers en wordt doorgaans afgewisseld met moderne invloeden. De locaties van de restaurants hierboven zijn stuk voor stuk bijzonder. Voor meer informatie, kijk naar de websites onderaan.

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!