Hoe kan 2015 nog spectaculairder worden dan het fantastische blogjaar 2014?

Het is een bedenking die ik me eind 2014 regelmatig maak. Dan kan, zo blijkt! Begin januari krijg ik een mail in mijn mailbox met een absoluut fantastisch voorstel. Of ik bereid ben deel te nemen aan een persreis naar Calvados. Wat een aanbod! Ik twijfel maar mijn nieuwsgierigheid haalt de bovenhand. Hoe kan je zo’n voorstel weigeren? Niet dus! Ik bevestig mijn deelname en begrijp al vrij snel dat ik me aan een uitzonderlijk zicht op top Calvados huizen kan verwachten. Het programma van de 3-daagse reis ziet er veelbelovend uit: verblijf in Deauville, lunches & diners, bezoek aan Distillerie Calvados Père Magloire, bezoek aan Calvados Lecompte, proeverijen en om het rijtje af te sluiten bezoek aan Calvados Boulard.

Voor we het goed en wel beseffen rijden we Normandië binnen

Over de deelnemers blijf ik tot vertrek quasi in het ongewisse. Op maandag 9 maart vertrek ik aan Antwerpen Centraal. In de monovolume, die op ons staat te wachten, mijn medepassagiers: Barbara Urlik (PR Style), Thierry Heins (Vinopress) en de chauffeur Pé De Belser (transportbedrijf BBSI). Onze eerste tussenstop is Gentbrugge waar we de overige reizigers oppikken: de jarige Myriam Minne (Hap & Tap) en Sabine Croquet (Smaak). De wagen met chauffeur is pure luxe en voor we het goed en wel beseffen rijden we Normandië binnen. Omstreeks valavond arriveren we. Na een verkwikkende douche dineren we in stijl bij Le Garage. Ons gezelschap wordt uitgebreid met de komst van Vincent Boulard (Spirit France). De komende dagen zullen we meer in zijn gezelschap of dat van zijn medewerkers vertoeven. Zo maken we uitgebreid kennis met 3 top Calvados huizen. Waar toeristen de toeristische route bewandelen, krijgen wij de kans de huizen van binnenuit te ontdekken. Wat een privilege! Dineren doen we à la carte. Uiteraard kan een Calvados niet ontbreken. Mijn eerste kennismaking met deze godendrank. De avond sluiten we af in Hôtel Normandy Barrière. Ook ons logement zou in dit hotel plaats vinden maar een congres stak daar een stokje voor. Volboekt!

Calvados Père Magloire

Daags nadien staan we al vroeg op post voor ons bezoek aan Calvados Père Magloire. Mijn Frans is ‘abominable’ en dat zal ik geweten hebben. Waar de keldermeester vraagt om aan het distillaat (fase bij de ontwikkeling van de perfecte Calvados) te ruiken, proef ik er gretig van. Een distillaat van 70° binnen werken, zal je geweten hebben. Ik leer mijn lesje en wacht verder de vertalingen van mijn medereizigers af. De rondleiding en de blik achter de schermen van het huis zijn erg leerrijk. Mijn kennis van Calvados beperkte zich voordien tot de wetenschap dat de appel een hoofdingrediënt is. Nu weet ik ook dat naast de juiste keuze van de appelvariëteit, de kunst van de keldermeester en het rijpingsproces van cruciaal belang zijn.

Calvados Lecompte

Het blijft niet bij één bezoek. In de namiddag bezoeken we eveneens Calvados Lecompte. Een proeverij en een vakkundige uitleg door de keldermeester laten me meer en meer de verschillen tussen de Calvados kennen. Ik begrijp dat er verschillen zijn in rijpingsproces, kleur, prijs, distillatie,… wat zich weer vertaald in de smaak uiteraard.

Les Vapeurs, Trouville-sur-Mer

’s Avonds dineren we in Les Vapeurs. Bekend in Normandië en omstreken om zijn fantastische zeevruchten. Een zeevruchtenschotel kan uiteraard niet ontbreken. Om duimen en vingers bij af te likken. Mmmm!

Calvados boulard

Calvados Boulard

In het huis Calvados Boulard dat we de laatste dag bezoeken krijgen we een glaasje Calvados Lecompte Secret van uitmuntende makelij, € 2.500,00 per fles. Niet voor mijn portemonnee maar echt erg lekker en zacht. Ik leer ook dat Calvados zich goed laat schenken als aperitief, maar eveneens een digestief kan zijn. Daarnaast is Calvados een uitstekend ingrediënt bij bepaalde bereidingen of kan als cocktail of longdrink geserveerd worden. Veelzijdige, en daarmee ook leuke drank om mee te werken. Als laatste laat ik mijn blik vallen op de oude eiken vaten die buiten opgeslagen worden. Prachtig is dat! Voor € 100,00/stuk een unieke accessoire voor je tuin of terras. Jammer genoeg kan onze monovolume dat niet trekken.

Honfleur

Na een overheerlijke lunch bij L’ Hippocampe (in Honfleur) keren we weer richting Antwerpen. Ik proef er bij het aperitief nog een Pommeau. Deze had ik graag in mijn thuisbar bijgevoegd maar vergat ik te kopen. Het is even afkicken geblazen. Het was een intense en leerrijke reis. Ik ben blij deze unieke kans te krijgen en wil graag PR Style en Barbare Ulrik bedanken voor de invitatie. Evenals de Calvados huizen voor de ontvangst en de inside informatie. Meer in het bijzonder ook Vincent Boulard om zijn vakkennis met ons te delen en ons die blik achter de schermen te gunnen. Uiteraard ook mijn medereizigers voor de fijne compagnie!

In een volgende blogpost ga ik graag dieper in op de verschillende Calvados huizen die we bezochten en bespreek ik de herkomst, geschiedenis, soorten Calvados en de totstandkoming ervan.

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!