Mijn #MelkMoment

WereldMelkDag

Sinds 2001 vieren we op 1 juni overal ter wereld WereldMelkDag. Die dag wordt er even stilgestaan bij de belangrijke rol van melk in de ontwikkeling van een mensenleven. Er worden elk jaar ook tal van leuke activiteiten georganiseerd.In België werd de WereldMelkDag afgetrapt met de lancering van de nieuwe campagne: Wat is jouw #MelkMoment?

‘s Ochtends in bed of ’s avonds in de zetel, als tienuurtje op school of als vieruurtje op het werk, voor het lopen of net na het fietsen, onderweg, … Waar je ook bent of wat je ook doet: melk is goed voor elk moment. Geniet er koud of warm van, voeg er zoete of hartige smaakmakers aan toe en ga ermee aan de slag.

Melk is goed voor elk

Melk is niet alleen lekker, het is bovenal een natuurlijke bron van zoveel goeds. Zeker als je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houdt en resoluut kiest voor variatie. Melk biedt:

  • Een unieke mix van voedingsstoffen: eiwitten, kalium, calcium, B2 en B2
  • Melk is voedzaam

Mijn #MelkMoment

Het gerecht dat meteen bij mij opkomt als ik aan melk denk is aardappelpuree. Puree is eenvoudig te bereiden en kan je naar wens aanvullen met groenten bv. Kinderen zijn er zot op. Ook ik én nog! Tijdens mijn schooltijd ging ik tussen de middag bij mijn grootmoeder eten. Ze kookte dan heerlijke grootmoeders kost. Zo ook een ovengerecht met smeuïge aardappelpuree die vervolgens mijn moeder en ikzelf later leerden klaarmaken. Ondertussen zijn ook onze kinderen er verzot op. Dit gerecht staat ondertussen bij de zoon met stip op nr. 1 als je naar zijn favoriete gerecht vraagt. Wedden dat ook hij dit recept verder deelt! Bij deze ovenschotel wordt de aardappelpuree (met de nodige dosis melk) gecombineerd met een laagje gehakt. Maandelijks, en zeker tijdens de wintermaanden, komt dit gerecht op tafel en gaat het gesprek zonder twijfel over….mijn grootmoeder!

 

 Mijn #MelkMoment

Ovenschotel met smeuïge aardappelpuree

Voor de puree

  • 1 kg geschilde aardappelen (bloemige aardappelen)
  • ca. 15 cl volle melk
  • peper, zout en nootmuskaat

Bereidingswijze

  1. Zet de aardappelen op in licht gezouten water.
  2. Kook in ongeveer 25 minuten gaar.
  3. Giet de aardappelen af in een vergiet en doe ze terug in de kookpot.
  4. Voeg de melk, peper, zout en nootmuskaat (naar smaak) toe.
  5. Plet met een aardappelstamper.
  6. Roer nog even goed door elkaar.

Voor de ovenschotel

  • 1 kg gehakt
  • 1 ei
  • 30 g paneermeel
  • currypoeder
  • paprikapoeder
  • sambal
  • zout
  • peper v/d molen

Bereidingswijze

  1. Breng het gehakt op smaak met de kruiden.
  2. Voeg het ei en het paneermeel toe en meng alles goed door elkaar.
  3. Verdeel het gehakt in een ovenschotel en verdeel er de puree bovenop.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Zet de ovenschotel 45 minuten in de oven.

SMAKELIJK!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!