Mosselseizoen vroeg van start

Vroege start

Het mosselseizoen kent dit jaar een vroege start. “Een combinatie van een zonnig voorjaar en veel regenval heeft voor een mooie, volle mossel gezorgd”, aldus mosselkweker Cees Otte van de BRU 14. De eerste mosselen van het seizoen komen vooral van de productiepercelen in de Waddenzee. Deze mosselen blijken eerder ‘rijp’ te zijn dan die in de Oosterschelde. De productiegebieden voor de Zeeuwse mossel liggen voor 60 procent in de Waddenzee en voor 40 procent in de Oosterschelde. De tijdelijk gesloten gebieden zijn beide nagenoeg geen productiegebieden voor bodemcultuurmosselen.

De mossel doet er twee tot drie jaar over om consumptierijp te zijn. De 88 mosselkwekers brengen de mosselen dan naar de Mosselveiling in het Zeeuwse Yerseke. Hierna spoelen ze zandvrij in verwaterpercelen en vervolgens bij een van de 12 mosselbedrijven, waar de mosselen verder worden verwerkt en verpakt. Het mosselseizoen duurt negen maanden en loopt dus door tot april 2017.

België

De meeste mosselen gaan direct naar de zuiderburen. Zij nemen 65 procent van de totale afzet voor hun rekening. In België wordt reikhalzend uitgekeken naar de komst van de Zeeuwse lekkernij. Het eten van mosselen zit verankerd in de Belgische eetcultuur. Mosselen worden gezien als een nationaal product. Vanaf komend weekend zullen de mosselpannen op de terrassen aan de kust en in de grote steden niet aan te slepen zijn. In Nederland is de afzet ook groeiend, maar ligt de piek in de afzet later in het seizoen rond september.

 

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!