Na een regenachtige zomervakantie vertrekken we begin september naar Zwitserland waar we in Graubünden genieten van een prachtige nazomer. Op het moment dat iedereen weer achter de schoolbanken kruipt of weer naar het werk kan, hebben wij het geluk om België voor een weekje achter ons te laten. We trekken onze geliefde bergen weer in en genieten van natuur, gastronomie en bijzonder plekjes die we nog niet kenden. Een erg prettige en praktische manier om doorheen de regio te reizen is gebruik te maken van het openbaar vervoer. Wij kiezen meestal voor een combinatie van de trein en het busvervoer. Wij reizen op die manier doorheen Chur, Flims, Laax en Disentis. De stiptheid en de degelijkheid van de Zwitserse treinen en bussen is hierbij een sterke troef! Tel daar het adembenemende uitzicht bij en je weet dat we op rozen zaten. Onze ervaringen lees je hieronder verder!

Vervoer van en naar Graubünden

Reizen naar Graubünden kan je op verschillende manieren. Wij nemen het vliegtuig vanuit Brussels Airport naar Zürich en zijn op 1u20 ter plaatse. Naar het werk gaan kost doorgaans meer tijd. Andere mogelijkheden zijn om de trein te nemen of met de auto te reizen. Dat laatste deden we in het verleden met het gezin meermaals waarbij we op om en bij 8u tijd in Zwitserland zijn. Geen onoverkomelijke opdracht dus! Vanuit Zürich nemen we de trein naar de hoofdstad van de regio, Chur. Daar zijn we na een treinrit van 1u35.

Waar ligt Graubünden eigenlijk?

Graubünden ligt in het oosten van Zwitserland en is het grootste kanton van het land. De drie officiële landstalen worden er gesproken (Italiaans, Duits en Reto-Romaans). Het kanton telt 150 dalen, 615 meren en 937 bergtoppen. Het hoogste punt in Graubünden is de 4049 m hoge Piz Bernina.

Hotel Post – Logeren in het midden van de oude stad

We checken in bij Hotel Post in het centrum van de oudste stad van Zwitserland, Chur. Het hotel is gesitueerd in het midden van de oude stad. Met zicht op de oude huizen in de stad, praktisch ingerichte kamers en rustig gelegen is dit hotel een mooi vertrekpunt voor tal van uitstappen. Het vriendelijke personeel geeft ons documentatie mee over de stad en verwelkomt ons met een heerlijk stukje Toblerone chocolade bij aankomst. Dit budgetvriendelijke hotel blinkt uit in service en klantvriendelijkheid. Prima om de stad verder te gaan verkennen. En dat doen we ook meteen op wandelafstand van het hotel waar we 5 minuten later een afspraak hebben met Roni Merz, directeur van Merz.

Bakkerij Merz – Bakkerij met diepgang

Deze bakkerij kan bouwen op jarenlange ervaring waarbij nu de 3de generatie de plak zwaait. Wij hebben een afspraak met Roni Merz. Oprichters van Merz zijn zijn grootouders. De dagelijkse leiding wisselt hij af met zijn zussen waarbij ieder zijn specialiteit heeft gaande van marketing, design over architectuur naar verkoop. Naast een restaurant waar je ontbijt of lunch kan nemen, beschikt Merz ook over zijn eigen chocoladebedrijfje. Broden en patisserie zijn doorheen gans de dag verkrijgbaar. Merz heeft negen afdelingen over de regio verspreid. Het bedrijf heeft een duurzaam karakter waarbij zo weinig mogelijk voedsel verspild wordt door verkoop van overschotten aan sterk verlaagde prijzen of het verwerken van overschotten in broodpudding bv. De cacaobonen waar ze mee werken worden op een kleine boerderij in de Dominicaanse Republiek geproduceerd. De chocolade is bijgevolg bio, fairtrade en van de hoogste kwaliteit. Ze hanteren hierbij het ‘bean to chocolate’ principe waarbij de cacaobonen verwerkt worden tot allerlei vormen chocolade en niet louter verwerkt worden tot bars. De ruimten zijn aangekleed met gevoel voor stijl waarbij de gezelligheid centraal staat. Het kleinschalige, met oog voor mens en natuur, doet de chocolade eens zo goed smaken. Wij zijn fan!

Restaurant Flavour’s

’s Avonds dineren we in het grill restaurant Flavour’s op doorverwijzing van ons hotel. Vleesgerechten zijn de specialiteit en worden op houtskool gebakken nadat je zelf je stukje vlees gekozen hebt uit de rijpingskast. Na een uitgebreide uitleg over de verschillende stukken vlees kies ik voor rib eye met gnocchi en mijn partner gaat voor het kalfsvlees. Het vlees is fantastisch bereid en smaakt erg vers en lekker! Het restaurant is klein maar gezellig ingericht met veel houtaccenten. De persoonlijke aanpak bij de keuze van je hoofdgerecht maakt de restaurantbeleving uniek. Een ultieme keuze voor echte vleesliefhebbers!

Urban Golf Parcours – Golfen in het midden van de stad

Om de stad beter te leren kennen, krijgen we daags nadien een rondleiding met gids Marlen Helmi. Ze vertelt gepassioneerd over de stad en heeft zoals een echte gastvrouw een flesje water voor ons bij. Ondanks het feit dat het al september is, lopen de temperaturen best hoog op in de stad. Je hoort ons niet klagen hoor. We genieten van de zon op ons hoofd en trekken verder de stad in. De stad telt 40.000 inwoners en is het hoofdkwartier van de Rhätische Bahn. De belangrijkste kunstinstelling van de stad is het Bündner Kunstmuseum, gevestigd in het historische gebouw Villa Planta. We passeren de Süsswinkelgasse, een netwerk van smalle, gezellige straatjes in het centrum. Als geschiedenisles kan de uitleg wel tellen. We krijgen informatie over de gildenhuizen, de vlag, de beschermlaag (greystone) tegen brand op de woningen, de oude gevangenis en de stadspoorten. Golfen doen we in 9 holes met het Urban Golf Parcours doorheen de stad waar we in steegjes, parken en straten onze softbal in het gat proberen te krijgen. Deze interactieve manier om de stad te leren kennen is fijn en leerrijk! Heb je meer tijd? Duik dan onder in de street art van de stad met de gratis City E-Guide App. Tip voor de lunch is Kaffee Klatsch of het Museumcafé.

WellnessHostel3000 – Uitzicht op het meer van Laax

In de namiddag reizen we met de postbus verder naar Laax. Na een rit van 45 minuten arriveren we ter plaatse en na nog eens 10 minuten wandelen kunnen we inchecken in het WellnessHostel3000 met uitzicht op het meer van Laax en bergtoppen van om en bij 3.000 meter. Het hotel is een jeugdhotel maar dan van het moderne en comfortabele soort. Het hotel heeft een wellness met zwembad (én glijbaan), fitness en spa. Het hotel is modern, hip, trendy en strak ingericht. Op een minuutje tijd wandel je naar het meer met openbare BBQ-spots. Het ontbijt is erg uitgebreid en op het grote terras kan je genieten van je eerste koffietje van de dag. Leuk en nieuw hostel en ideaal voor een vakantie met vrienden!

Senda dil Dragun – Treetop wandeling

In de namiddag maken we een wandeling door de boomtoppen op de route Senda dil Dragun (het pad van de draak). Martina, onze gids, vertelt ons dat deze bijzondere wandeling geopend werd in juli 2021 waarbij het uitzicht op Laax en de omgeving fenomenaal is. Als je goed kijkt, kan je zelfs een blik werpen op het Tectonic Arena Sardona, werelderfgoed. De 1,56 km lange wandeling brengt je langs vijf educatieplatformen waarbij uitleg gegeven wordt over de lokale fauna en flora. De verschillende in-en uitgangen maken dat je eender waar op het pad kan starten. Het houten pad is gemaakt van “goed” hout. Het hout werd op ecologische en natuurvriendelijke wijze ontgonnen. Opvallend is de passie voor de natuur van de Zwitsers die we ontmoeten. Ook toegankelijk voor kinderen omwille van het educatieve karakter van de wandeling maar ook door de spanning en het avontuur om door de boomtoppen te lopen, alsook door de diverse speeltuigen waar kinderen naar hartelust kunnen klimmen en klauteren.

Dineren bij La Clav in Flims-Waldhaus

’s Avonds nemen we de bus naar Flims-Waldhaus waar we in nog geen 10 minuten arriveren. We nemen plaats in het restaurant La Clav van Hotel Adula. Bijzonder is dat dit restaurant inzet op vegetarische en vegan gerechten waardoor deze Bündnerstube uniek is in zijn soort. Voor mijn partner een absolute meerwaarde omdat hij zoveel mogelijk vegan of vegetarisch eet. Als voorgerecht nemen we de Adula bowl met verschillende soorten zaden, spruitjes, groenten, komkommer en granaatappel. Als hoofdgerecht vegan flammkuchen met tofu, prei, gedroogde tomaten en kikkererwten voor mij en de favoriet van onze gids, hirse capuns (met gierst, rode linzen, snijbiet, gerookte paprika en velouté van havermoutmelk), voor mijn tafelgenoot. Het dessert is ongeëvenaard nl., de bircher coupe. Een vegan joghurt ijs met cassis puree, bosbessen en havervlokken. Al de Bündner specialiteiten passeren hier de revue maar Thomas Huber maakt er zijn vegan/vegetarische variant van. Zalig!

Uitkijkpunt Crap Signina

Een leuke tip is een wandeling vanuit Falera naar het uitkijkpunt Crap Signina. Deze wandeling is eenvoudig en duurt om en bij 1u30. Je stijgt 131 m en daalt 308 m. Dit platform is één van de zeven platformen langs de Rheinschlucht. Tienduizend jaar geleden stortte meer dan 100.000 miljoen kubieke meter rots de diepte in bij de enorme bergverschuiving van Flims. De Voor‑Rijn lag toen bedolven onder een meer dan honderd meter dikke massa puin, waardoor een 25 km lang meer ontstond. Langzamerhand werkte die rivier zich diep door de massa puin heen. Het stuwmeer ging verloren en de Rheinschlucht ontstond. Het zicht is er fenomenaal!

Hotel en restaurant La Furca – Disentis

Daags nadien rijden we met de trein verder door naar Disentis waar we inchecken in Hotel La Furca. Een basic maar goed hotelletje vlakbij het station van Disentis. Onze kamer was verzorgd en voorzien van een terras met prachtig uitzicht. Ook hier was het personeel vriendelijk en betrokken. Het ontbijt was goed en het ontbrak ons aan niets. De keuken is huiselijk en erg lekker. Wij genoten van Bündnerfleisch en een tomatensoep, kalfsschnitzel met citroenroomsaus en groentenloempia’s en als dessert een ijsje. Mmmm!

Sialm AG Fleischtrocknerei

In de late namiddag rijden we met de trein naar Segnas waar we de Sialm AG Fleischtrocknerei bezoeken. Bijzonder aan het station van Segnas is dat we op het belletje moeten drukken om onze trein te doen stoppen. Beetje stressy maar we stoppen gelukkig zoals gevraagd. De vleesdrogerij ontstond in 1955 waar nu de derde generatie aan het roer staat. Anselm Sialm leidt het familiebedrijf met evenveel passie als zijn grootouders dat deden. We proeven van een lekker bordje gedroogd vlees bij binnenkomst. Het vlees krijgt zijn unieke smaak door het lange droogproces in houten kamers dat varieert tussen twee maanden en een jaar. Het is er tussen de 11°C en 13°C en de luchtvochtigheid schommelt tussen 70 à 80 %. Smaakversterkers worden niet toegevoegd. De smaak van het vlees ontstaat door de voeding die de dieren krijgen.

Tips voor hikes vanuit Disentis

Neem de bus vanuit Disentis naar de Pendicularas Bergbahnen. Met je gastkaart kan je gratis de kabelbaan nemen naar Caischavedra van waaruit je naar Lake Catrina kan wandelen (Tierweg). Je gastkaart krijg je bij de check-in in je hotel. Deze wandeling duurt om en bij 1 uur en is makkelijk. Een andere mogelijkheid is om de trein te nemen naar de Oberalppass om te wandelen naar de Rheinquelle. Deze wandeling heen en terug duurt 4 uur en is meer voor de ervaren wandelaars.

Wij hebben genoten van onze trip naar Graubünden en zijn meermaals omver geblazen door de uitzichten op de bergtoppen en de natuur. We houden van de Zwitserse vibe en de punctualiteit van de busverbindingen en de treinen. We genoten van de fijne accommodaties waar we steeds zeer vriendelijk en gastvrij onthaald werden. Ook de activiteiten en restaurants waren ons op het lijf geschreven met een perfecte afwisseling van vegetarische en andere mogelijkheden. We zetten onze reis verder naar een andere regio en schrijven daar later over! Voor nu bedankt aan Graubünden voor de hartelijke ontvangst!
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!