Meersmaak heeft de eer en het genoegen mee aan te schuiven voor de lunch in de ambtswoning van de Noorse ambassadeur in België. Een ode aan de Noorse Skrei is de rode draad in het geheel. Thon Hotels verzorgt de hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Een lunch om nog lang aan terug te denken: interessante gesprekspartners, exquise gerechten en informatie over Noorse Skrei uit eerste hand. Het Skrei Menu ziet er als volgt uit:

  • Trio van skrei (tartaar van skrei, kroket van skreibrandade en toast met lauwe skrei en quenelle van kruidenkaas en mierikswortel)

  • Geroosterde skreifilet in een kruiden-chorizokorstje op een pastinaakcrème, jonge spinazie en waterkerscoulis

  • Carpaccio van gekruide peer vergezeld van peperkoekijs en chocoladebrownie, coulis van peren in rode wijn

Skrei, een delicatesse

De aankomst van de Skrei is een uniek fenomeen. Het herhaalt zich één keer per jaar in de Noordelijke Ijszee. Van januari tot maart worden de Noorse kusten het decor van een groot spektakel: miljoenen Skrei keren vanuit de Barentszee naar hun geboortewateren om er zich voort te planten.
Deze lange reis en zijn voedingspatroon (kleine zeevisjes en haring) bezorgen de Skrei zijn vast en wit vlees, “wit als sneeuw van de gletsjers”. Een delicatesse die door chefs ‘het kroonjuweel’ onder de kabeljauw wordt genoemd.

Skrei, kwaliteit gegarandeerd door kwaliteitslabel

De Noorse Visindustrie ontwikkelde een officieel label waarmee de echtheid en de ‘Premium’ versheid van de Noorse Skrei gegarandeerd wordt.
De eindklant is verzekerd van een aantal kwaliteitspunten:

  • een vis met onberispelijk uitzicht (op dezelfde dag gevangen en verpakt)
  • een perfect beheerste koudeketen (constante koeling tussen 0° en 4°)
  • een geoptimaliseerde verpakking voor transport (ijs onderin de doos en rond de nek van de vis)
  • een perfecte opspoorbaarheid van de vis (viszone, naam vissersboot,…)

Enkel leveranciers die op voorhand geregistreerd werden bij de Norwegian Seafood Export Council kunnen aanspraak maken op het kwaliteitslabel.

Skrei, perfect in een evenwichtig voedingspatroon

De mogelijkheden voor bereidingen met Skrei zijn legio: vers, gedroogd of gezouten. Het witte, verfijnde vlees leent zich tot tal van culinaire bereidingen. Dankzij het hoge gehalte eiwitten, vitaminen en mineralen past de Skrei in een gezond eetpatroon. Het vlees is eveneens bijzonder mager, slechts 1% vetstoffen. De vis is rijk aan minerale zouten, oligo-elementen en beschikt over een hoog proteïnegehalte en is rijk aan vit. B12 en vit. D.

Smakelijk!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!