Er heerst flink wat commotie over e-nummers. Maar zijn e-nummers dan zo slecht?

Als je de kookgoeroes moet geloven, is er niets erger dan een bakje magnetronlasagne en bestaat er geen grotere zonde dan diepvriesspinazie of saus uit een pakje. Voedsel moet vooral op ouderwetse wijze gekookt worden met simpele, verse en onbewerkte ingrediënten. Liever komt er geen chemie of technologie aan te pas.

Maar is onbewerkt voedsel echt beter voor je? En voor het milieu? Rosanne Hertzberger bewijst het tegendeel en laat op overtuigende wijze zien dat kunstmatige kleurstoffen niet ongezonder zijn dan natuurlijke, dat aardappelpuree uit een zakje niet slechter is dan die van onbespoten aardappelen en dat de ‘reageerbuisgroente’ in onze supermarkt de mensheid een enorme dienst bewijzen. Hertzberger beschrijft de enorme impact die voedseltechnologie kan hebben op het verbeteren van onze gezondheid, op onze welvaart, de positie van de vrouw en de leefbaarheid op onze planeet.

Rosanne Hertzberger (1984) is schrijver en microbioloog. Haar columns verschijnen wekelijks in NRC Handelsblad en NRC.NEXT. In 2014 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op zuurstofmetabolisme van melkzuurbacteriën. Ze deed postdoctoraal onderzoek aan Washington University in St. Louis. Ode aan de E-nummers is haar eerste boek.

 

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!