Je kan deze schotel perfect op voorhand maken. Alaska pollak is een betaalbare vis die nauw verwant is met kabeljauw en heeft een fijne smaak. Ik gebruik de graatloze filets.
Voor 3 personen:
- 600 g alaska pollak filet (of eventueel kabeljauw)
- 600 g aardappelen (Nicola, Charlotte)
- blik gepelde tomaten in stukjes (400g)
- citroen
- olijfolie
- provençaalse kruiden
- 1/2 rode en 1/2 groene paprika
- 1 teentje look
- snuifje suiker
- 100 g gemalen kaas
- 1/2 bouillonblokje (groenten)
- scheutje worcestersaus
- goede boter
- Schil de aardappelen en snij in dunne schijfjes.
- Pel het teentje look en versnipper.
- Kuis de paprika en snij in reepjes.
- Pel ajuin en snij in ringen.
- Snij de vis in blokjes. Kruid met peper en zout en besprenkel met ciroensap.
- Wrijf een ovenschotel in met boter en leg een paar kleine blokjes op de bodem.
- Schik hier op de ajuin en look.
- Verdeel boven op de ajuin een laag aardappelen, kruid met peper en zout, strooi er wat gemalen kaas over.
- Schik hier de vis en paprika op.
- Daarboven terug een laag aardappelen en terug vis.
- Meng onder de gepelde tomaten de suiker, een scheutje olijfolie, worcestersaus, peper en een verkruimeld blokje bouillon (groenten).
- Giet dat over de vis.
- Strooi er nog wat gemalen kaas over.
- Laat in een voorverwamde oven van 200°C in ca. 60 minuten garen. De eerste 40 minuten onder aluminiumfolie.