Op de BloggersUTD in Brussel ontmoeten we begin 2018 een medewerker van het Pools Informatiebureau voor Toerisme. We kijken met haar een fantastisch mooi boek in waar ze ons wijst op de culinaire mogelijkheden van het land. Op de kaart duidt ze ons een streek aan waar ‘slow food’ een manier van leven oftewel genieten is. Gecombineerd met het buitenleven en artisanale producten levert dit meteen een idee voor een perstrip op. En gelet op de prachtige natuur op de bijbehorende beelden, wordt onze interesse gewekt en kijken we nu uit naar de perstrip die binnen een dikke twee weken plaatsvindt. We reizen af naar de regio Pomerania om er o.a. Gdansk te bezoeken, lekker te eten, deel te nemen aan workshops en te logeren op verborgen plekjes. We kijken er naar uit!

Pomerania en Gdansk
We nemen een vlucht van Brussel tot Warschau, de hoofdstad van Polen, en vliegen dan door naar Gdansk. Gdansk is de grootste stad in Pomerania en aan de Oostzee gelegen. De stad is rijk aan historische bezienswaardigheden, musea, kerken en galeries. Vooral de Lange Straat en Lange Markt zijn populaire plekjes om te bezoeken. Hier vind je veel bijzondere gebouwen uit de Hanzeperiode. De ideale plek om van de zee te genieten, is het zandstrand tussen Sopot en Gdansk Nowy Port. In dit strandgebied vind je veel wandel- en fietspaden. Verder heeft Gdansk, zoals veel Poolse steden, een uitgebreid uitgaansleven met veel discotheken, cafés en terrasjes. Pomerania is gekend omwille van zijn stranden, zijn heuvels landschap, de uitgestrekte landerijen en boerderijtjes. Wat staat op het programma tijdens onze trip?

Het buitenleven en artisanale producten
Eerst en vooral staat een bezoek aan een lavendelboerderij in Przywidz op het programma. Het buitenleven en agrotoerisme zijn immers belangrijke peilers voor het toerisme. Mensen trekken graag uit de steden weg om tot rust te komen op het platteland. Zo onttrekken zij zich uit de stress van het alledaagse leven om tot zichzelf te komen en rust te vinden. Verse en eigen gekweekte ingrediënten vormen de basis van de maaltijden. Meewerken op de boerderij of zelf brood bakken behoren tot de vele mogelijkheden. We brengen er ook de nacht door om ’s anderendaags door te reizen naar Wdzydze Kiszewskie.

We bezoeken er het Kashubian Ethnographic Park Museum, het oudste openluchtmuseum van Polen. Het museum vertelt de historie van de streek vanaf de 18de tot de 20ste eeuw door middel van workshops, wandelroutes en activiteiten voor kinderen. Jaarlijks bezoeken meer dan 70.000 toeristen het museum.

In Lipusz gaan we voor een workshop brood bakken en keramiek. Ons logeeradres is guesthouse Zielony Kot waar ook andere workshops gegeven worden. O.a. knutselactiviteiten, theaterklassen, werken met zoutdeeg enz.

Stadsbezoek Gdansk
Uiteraard kan ook het stadsleven niet ontbreken en bezoeken we de hoofdstad van Pomerania. De stad Gdansk kan buigen over een eeuwenoude traditie. Momenteel is het één van de populairste vakantiebestemmingen in Polen. We wandelen de Amber route en bezoeken het Europees Solidariteitscentrum. Andere bezienswaardigheden zijn de Lange Markt, de Gouden Poort, de Mariakerk en het Nationaal Museum.

Bezoek aan de badplaats Sopot
Afsluiten doen we met een bezoek aan de populaire badplaats Sopot. De pier is met zijn 515,50 m de langste houten pier van Europa. In de straten vind je mooie huizen uit de ‘belle époque’ periode.

Culinair genieten in Pomerania
Tijdens onze persreis zal er ook culinair het één en ander de revue passeren. We lunchen of dineren altijd op bijzondere plekjes. Dat kan op het platteland of in de stad zijn. Feit is dat Polen ook wat dat betreft heel wat te bieden heeft. Poolse specialiteiten, fine dining en grootmoeders keuken op de boerenbuiten. Enkele specifieke gerechten zijn gekruide vleesgerechten met kolen of soepgerechten met rode biet of zure roggesoep. Bier en wodka zijn populaire dranken. Polen kent een brouwgeschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Een aantal bierproeverijen zullen dan ook niet ontbreken.

Meer informatie
Benieuwd naar wat Pomerania nog te bieden heeft? Volg onze reis op Instagram en Facebook! Verslag en video op de blog volgen later.
Informatie en foto’s via Pomorskie Travel en Pomorskie Prestige. Hier kan je meer informatie over Polen terugvinden!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!