Een dikke maand geleden vertrok ik samen met mijn zoon naar Polen. Het is de eerste keer dat we samen naar het buitenland reizen in het kader van een bloggerstrip. We sluiten aan bij een collega-blogger, haar cameraman en onze gids ter plaatse Michal Maj. We vertrekken vanuit Brussels Airport voor een vlucht naar Warsaw om dan door te vliegen naar Gdansk. Vanuit Gdansk maken we een roadtrip door het Poolse platteland van Pomerania om het buitenleven te ontdekken. Slowlife ten top! We eindigen met twee dagen citylife in Gdansk. In dit artikel bespreken we de activiteiten en accommodaties tijdens deze trip. In een volgend artikel bespreken we onze culinaire uitspattingen!

Pomerania – een mix van het buitenleven en het leven in de stad

We nemen een vlucht van Brussel tot Warsaw, de hoofdstad van Polen, en vliegen dan door naar Gdansk. Gdansk is de grootste stad in Pomerania en aan de Oostzee gelegen. De stad is rijk aan historische bezienswaardigheden, musea, kerken en galeries. Maar daar eindigen we onze trip mee. Onze gids, tevens onze chauffeur, vertelt honderduit over deze regio. Het is de regio bekend om zijn heuvelachtig landschap, bossen en meren. Landbouw, veeteelt en hout delven zijn hoofdbezigheden van de bevolking. Het hout voor de keten Ikea wordt hier o.a. gewonnen. Toeristisch voor buitenlanders is de regio nog niet maar de streek is upcoming! De Poolse toeristen hebben er alvast een uitvalsbasis gevonden om aan het drukke leven te ontsnappen en genieten er maar al te graag van het buitenleven! We starten onze roadtrip hier en rijden na de lunch richting Przywidz voor een bezoek aan de lavendelboerderij van Barbara en Bartosz.

Lawendowa Osada – Tot rust komen in Pomorskie regio

Ik heb een hectische tijd achter de rug en deze trip brengt me de rust die ik nodig heb. Net genoeg om er weer in te vliegen voor de komende maanden. Voor iedereen die rust zoekt….Deze lavendelboerderij heeft het allemaal! De eigenaars verruilden zelf hun drukke leven als wetenschapper en ingenieur om hun dromen na te jagen. Nl. Lavendel kweken, bewerken én workshops organiseren om lichaam en geest te ontspannen. Dat mogen we zelf aan den lijve ondervinden in de zoutgrot (met zachte muziek en zoutdampen) en in de hottub tussen de lavendel. De farm heeft 3 bungalows die ingeplant zijn tussen de lavendel, een safaritent, buitenzwembad, hottub, zoutgrot en als extraatje een observatorium. Dat laatste nog een jongensdroom die Bartosz nagejaagd heeft! Sterren kijken alsof het een levende lust is! Meer informatie: Lawendowa Osada. De eigenaar spreken perfect Engels. Bij vragen kan je zeker bij hen terecht.

Kashubian Ethnographic Park Museum

Na een verkwikkende nachtrust rijden we door naar het Kashubian Ethnographic Museum in Wdzydze Kiszewskie. Het is het oudste Poolse openluchtmuseum en opgericht in 1906. Hier vind je restanten van het leven vanaf de 18de tot de 20ste eeuw. In meer dan 50 historische gebouwen kom je meer te weten over het alledaagse leven in die tijd. Een oude kerk staat temidden van het domein en wordt nog steeds gebruikt. De kashubia is een ethnische groep die dicht bij het Poolse volk staat met zijn specifieke taal, muziek, gebruiken en religie. Opvallend zijn het gebruik van kleurige taferelen op broderie en in het huishouden. We brengen er de volledige ochtend door en volgen een workshop glas beschilderen en papierbloemen maken.

Brood bakken met de legendarische Karola Bober

In de namiddag maken we ons op voor een memorabele ontmoeting met Karola Bober, foodie avant la lettre. Haar huisje is volgestouwd met souveniers van kashubian origine. Maar niet alleen dat! Ze bakt brood en koekjes alsof haar leven ervan af hangt. Dagelijks bakt ze 300 verse broden in haar eigen keukentje die ze aan de plaatselijke bevolking of op ambachtelijke markten verkoopt. Bovendien is ze fervent verzamelaar van oude brood-en bakvormen en kreeg al menig bod van opkopers om deze allemaal van de hand te doen maar Karola weigert pertinent! Ze is zelfs in het bezit van Dr. Oetker-recepten die niemand meer heeft. Om eer te bewijzen aan haar en aan haar leermeesters heeft Karola in het plaatselijk museum haar eigen afdeling waar oude bakvormen en boeken tentoongesteld worden. Wij bakken Poolse koekjes met haar maar het recept wil ze uiterst geheim houden. Ik zie bloem, eieren, bakpoeder en ammoniak als ingrediënten maar de finesses geeft ze absoluut niet prijs! Een inspirerende vrouw! Ben je in Lipusz? Dan moet je op straat naar haar vragen. Iedereen weet waar Karola woont.

Zielony Kot – Een B&B met een ziel

Overnachten doen we bij B&B Zielony Kot (Groene Kat). Daniel en zijn echtgenote runnen deze B&B met hart en ziel. Recent renoveerden ze deze familieboederij en bieden nu 7 kamers aan. De kamers zijn fris en licht ingericht waar steeds een groen accent de aandacht trekt. De badkamer is modern en voorzien van douche en lavabo. In de toekomst gaat de capaciteit nog verhogen naar om en bij groepen van 40 personen. De omgeving is ideaal voor wandelaars, fietsers en skiërs. De gastvrouw biedt workshops aan gaande van potten bakken en dramalessen over naaien tot porselein beschilderen. Wij krijgen een workshop in dat laatste en bakken een kleipot in de namiddagzon! De dag sluiten we af met een avondwandeling naar het nabij gelegen meer over het oude treinspoor en een BBQ in de tuin. Meer informatie: Zielony Kot.

European Solidarity Centre

In de namiddag zetten we koers naar Gdansk waar we een blitsbezoek brengen aan het European Solidarity Centre (Europejskie Centrum Solidarności). Een bezoek dat zeker bij een trip naar de stad Gdansk thuishoort. In het spiksplinternieuwe museum (opening augustus 2014) waar Lech Walesa heden zijn kantoor heeft, vind je informatie terug over de geschiedenis van de solidariteit, de Poolse vakbonden en burgerbewegingen tegen het communisme. Plaats is de oude scheepswerf waar de solidariteitsbeweging ooit voet aan grond zette. Ik loop er rond en waan me in mijn eigen geschiedenis. Beelden uit de jaren ’70 en verder worden her en der geprojecteerd en brengen herinneringen naar boven over de tijd dat Lech Walesa voor de rechten van de arbeiders vocht en de paus die Polen bezocht in zijn pausmobiel. Ik zie mijn eigen geschiedenis passeren en vermoed dat dat voor menig bezoeker zo zal zijn. De moeite! Het museum won in 2016 de Council of Europe Museum prize. Na dit bezoek checken we in bij Stayinn Hotel Gdansk, een hotel met drie sterren met alle comfort dat je nodig hebt én een ontbijt om ‘u’ tegen te zeggen.

Sopot – Genieten van de zeelucht

Je kan het je bijna niet voorstellen maar Polen heeft ook stranden. Op een klein half uurtje rijden van Gdansk zitten we met onze neus in de zeelucht en omringt een hele andere natuur ons. Naast de meren en dennenbossen vind je in de omgeving van Gdansk ook de zee en de stranden om samen met het gezin tot rust te komen bv. Sopot heeft iets weg van Scheveningen maar dan kleiner. Volgens onze gids zijn het vooral de rijkere Poolse inwoners die hier hun rust komen zoeken in gehuurde vakantiewoningen en appartementen. Sopot leent zich uitstekend voor een strandvakantie maar aan goede en betaalbare eetgelegenheden ontbreekt het hier evenzeer niet. Maar daarover meer in een volgend artikel waar ik onze eetadressen bespreek! Na ons bezoekje aan Sopot nemen we weer onze vluchten naar huis en kijken met veel plezier terug naar deze reis.

We hebben genoten van de perfecte afwisseling tussen de natuur en het stadsleven op een boogscheut van elkaar! De regio van Pomerania biedt beide van deze werelden! Gecombineerd met de perfecte gastronomie (waarover later meer) en betaalbare en kwaliteitsvolle logementen, de reisbestemming van de toekomst!
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!