(Belga)De hoogste gerechtelijke Zwitserse instantie heeft een eind gemaakt aan de “raclette-oorlog” die verschillende kantons in het land al een tijdje tegen elkaar opzette.

“Raclette” is de naam van een gerecht, en niet van een kaas van gecontroleerde herkomst, zo oordeelde de rechter. De federale rechtbank gaf daarmee gelijk aan drie kantons: Bern, Fribourg en Les Grisons. Zij hadden in 2005 klacht ingediend tegen de beslissing om de vermelding “appellation d’origine contrôlée” (gecontroleerde herkomst) enkel toe te kennen aan raclette die in het kanton Wallis gemaakt werd. Het ging om een besluit van de federale landbouwautoriteiten.

Maar volgens de rechter benoemt de term een gerecht en geen kaas en mag dus om het even welke Zwitserse of buitenlandse producent hem gebruiken. “Raclette” betekent al minstens sinds 1574 “een schotel op basis van fondue afkomstig uit Wallis”. Het is nog maar recent -sinds 1970- dat het woord ook duidt op de kaas die voor het gerecht gebruikt wordt. Het gaat gewoon om een samentrekking van “fromage à raclette”, aldus de Zwitserse rechter.

Bron: GVA
Foto: theswissbakery
Via: MLS

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!