Een dikke week geleden was het weer niet al te denderend maar wij genoten, tussen de buien door, van het mooie Scheldeland. We maakten een wandeling aan de dijk van Sint-Amands en bezochten het Emile Verhaeren Museum. We kozen de wandeling “Wandelen in het land van Emile Verhaeren”, die je op de website van Toerisme Scheldeland kan downloaden. De avond sloten we af met een gastronomisch diner bij Restaurant Eyckerhof 1*. We waren zo verrast door de mooie omgeving dat we afgelopen weekend besloten terug te keren naar Sint-Amands. Deze keer werden we vergezeld door de zon en ontdekten we het pittoreske steegje den Dam en Brasserie De Veerman, waar we genoten van een streekbiertje.

Scheldeland

Scheldeland is een Toeristische regio die zich uitstrekt langs Schelde, Dender en Rupel in de driehoek Antwerpen, Mechelen en Gent. Typerend voor Scheldeland zijn het water en de groene natuur langsheen de rivieren. Het is er dan ook prachtig wandelen en fietsen. Ook aan lekkere streekbiertjes ontbreekt het er niet.

Sint-Amands

Wij wonen zelf in Temse, een gemeente aan de Schelde, maar komen weinig of niet in onze naburige gemeenten Puurs, Bornem en Sint-Amands. En dat is eigenlijk zonde want enkele kilometers rijden, brengt je in een onnoemelijk mooi landschap. Dijken met pittoreske dorpjes waar het water en de lucht je zo betoveren. Fietsen doen we voorlopig minder omdat Mr Meersmaak tijdelijk in een rolstoel zit maar wandelen doen we eens te meer! Parkeren kunnen we zonder problemen aan de dijk bij Sint-Amands. Een andere manier om Sint-Amands te bereiken, is de gratis veerdienst tussen Mariekerke-Moerzeke en Sint-Amands. Een leuke afwisseling op je fiets-of wandeltocht. We wandelen een eind over de dijk totdat de regen ons overvalt. Geen probleem! We stappen nog iets verder en volgen de pijlen naar het Provinciaal Museum Emile Verhaeren. We passeren de Sint-Amanduskerk en enkele beschermde gevels in de Kerkstraat en bereiken zo het museum. Ook dit weekend trokken we naar Sint-Amands. Het weer was al een pak beter waardoor we nog meer konden genieten van de wandeling op de dijk mét uitzicht over de Schelde. We passeren langs het graf en het standbeeld van Emile Verhaeren en drinken iets op het terras vlakbij. In het steegje den Dam lijkt het leven stil te staan. Mooie huizen, kasseien en de rust zelve geven ons het gevoel in Italië op vakantie te zijn. Je vindt er ook pannenkoekenhuis ’t Schipken op de hoek van de straat.

Provinciaal Museum Emile Verhaeren

Iets verderop nemen we een kijkje in het Provinciaal Museum Emile Verhaeren. Het museum is kraaknet en rolstoeltoegankelijk. De lift brengt ons naar de eerste verdieping waar de suppoost ons wegwijs maakt. Het zal wel aan ons liggen maar Emile Verhaeren zei ons in eerste instantie niets. Mijn schoonvader, die regelmatig gidst op de Schelde en recent nog een groep over Emile Verhaeren vertelde, zou eens bedenkelijk kijken en er ons graag meer over vertellen. We vernemen dat E. Verhaeren (1855-1916), geboren in Sint-Amands, een Belgisch, Franstalig auteur is, en één van de markante figuren van de symbolistische stroming. Hij was dichter, schreef kortverhalen, kunstkritieken en toneelstukken. In 1898 verhuisde hij naar Parijs, het literaire en artistieke wereldcentrum van die tijd. Zijn bundels werden Europees verspreid. Zijn graf is te bezoeken aan de dijk in Sint-Amands, wederom met uitzicht over de Schelde. Het museum is klein maar daarom niet minder interessant. Foto’s, brieven, schilderijen, een collage bij de inkom en een documentaire leren ons meer over het leven en de werken van deze kunstenaar. Onze middag sluiten we af met een Cuvée Verhaeren bij Brasserie De Veerman op de dijk.

Restaurant Eyckerhof 1*

’s Avonds schuiven we de benen onder tafel bij Restaurant Eyckerhof in Hingene (Bornem). Het restaurant heeft 1 ster (Michelin) en 16/20 (Gault & Millau). Chef Ferdy Debecker won de bronzen Bocuse d’Or. De hoeve waar het restaurant gevestigd is, is prachtig gerestaureerd. De inrichting is landelijk en gezellig. De sfeer is gemoedelijk en relax! Ook hier kunnen we zonder problemen met een rolwagen binnen. Al doet Mr Meersmaak de stapjes van de parking naar onze tafel bij het raam te voet. We hebben de keuze uit het menu Sympatique (€ 86,00 incl. aangepaste wijnen en water) of het menu Découverte (€ 114,00 incl. aangepaste wijnen en water). A la carte eten is ook een mogelijkheid maar wij kiezen voor het menu Découverte. Liever niet all the way? Dat kan met een BOB-formule of een sapjes arrangement.

Onze beleving

Het menu is seizoensgebonden en gemaakt met dagverse producten. De presentatie is kunstig en kleurrijk! Bij de gerechten komen de smaken goed tot zijn recht. De bijpassende wijnen zijn een meerwaarde. Starten doen we met aperitiefhapjes met een komkommer/appelsoepje met een schuim van Gin Fizz en zelfgemaakte zoute chips met een paprikadip. Als amuses volgen gekonfijte aardappel, rode biet met geitenkaas en een crumble van olijven en een macaron van rode biet met een mousse van gerookte kip. Allemaal om ter heerlijkst! Het menu Découverte bestaat uit 5 gangen als volgt:

⦁ Bosduif – ganzenlever – witloof – veldsla – perzik – porto (gekoelde rode wijn – Domaine Pré Baron – Touraine – 2014 Gamay)
⦁ Paella – kippenoester – nobashi garnaal – chorizo (Ladybird – Zuid-Afrika – 2016 Chenin Blanc)
⦁ Heek – bloemkool – krab – komijn – curry (Dos Hermanos – 2017 Chardonnay – Chili)
⦁ Wilde Eend – polenta – cevennes ui – wortel – paksoi (Tentation de la Marquise – Syrah & Grenache – 2016 Languedoc)
⦁ Appel – bladerdeeg – vanille – gelei – sorbet Voor het dessert kan je ook kiezen uit diverse kazen!

 

Bij de koffie kan een bordje gourmandises uiteraard niet ontbreken. Onze avond was top en zeker voor herhaling vatbaar! De perfecte afsluiter van een herfstdag in Scheldeland!

Meer informatie

Wil je ook genieten van deze mooie plekjes aan het water? Gecombineerd met een gastronomisch diner? Inspiratie vind je in het vakantieboek dat gratis te bestellen is via ‘Mijn Scheldeland, Jouw Vakantieland’.

Provinciaal Museum Emile Verhaeren

Restaurant Eyckerhof

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!