In september lanceert Food Network (te bekijken via Telenet digitale betaaltelevisie) het gloednieuwe kookprogramma ‘Siba’s table’. In dit kookprogramma zal alles draaien rond de Zuid-Afrikaanse kookkoningin Siba Mtongana. Ook buiten Zuid-Afrika wint Siba aan populariteit. Haar succes? Niet alleen koken staat centraal maar de Zuid-Afrikaanse cultuur in al haar facetten. Ik was aanwezig op een exclusieve kookworkshop om het gloednieuwe tv-programma te introduceren. De presentatie vond plaats in Kookatelier Yves Mattagne (Tour & Taxi’s) te Brussel.
Met een tiental journalisten en foodbloggers krijgen we de kans Siba persoonlijk te ontmoeten. Bij ontvangst nippen we van Groot Geluk, Méthode Cap Classique. Een aangename schuimwijn (vonkelwijn op zijn Zuid-Afrikaans) met mooie balans en lange afdronk. Als appetizer volgen ‘sticky’ kippenvleugeltjes. Ik ben niet gek op chicken wings maar deze variant kan me wel bekoren.  Als voorgerecht volgen mfino-beignets met warme gerookte zalm  en soja-citroenmayonaise.  Als hoofdgerecht eten we zalm gevuld met champignons, spinazie en paprika, geroosterd met sugarsnaps, vergezeld van kruidige crushed potatoes. Als nagerecht volgt Siba’s zondagse trifle met bessensaus. De witte en rode wijn komen van het wijndomein Boschendal. De Zuid-Afrikaanse keuken ken ik absoluut niet. Ik kon me er ook geen voorstelling van maken. Op het eerste zicht lijkt me die uitbundig maar lekker te zijn. Zuid-Afrika ken ik via de verhalen van de schoonouders die al jaren begeesterd zijn door het land en er al meermaals vertoefden. Na de cultuurschok bij een eerste bezoek volgden al snel de bewondering voor de natuur, de magnifieke landschappen, de rust,… Ook de keuken kwam wel eens ter sprake maar verder dan ‘braaien’ was het me onbekend. Volgens schoonmama moet ik absoluut het klassieke recept van bobotie weten te bemachtigen. Ik vraag Siba ernaar. Volgens haar een gekend recept in haar thuisland en makkelijk terug te vinden op menig website. Ze belooft me de coördinaten te bezorgen. Siba is een enthousiaste creatieveling en foodie in hart en nieren. Ze heeft zich gespecialiseerd in het creëren van recepten, culinair schrijven en culinaire styling en won twee prestigieuze Galliova Awards voor haar culinaire, journalistieke werk en haar betrokkenheid bij de Zuid-Afrikaanse culinaire wereld. De tiendelige serie Siba’s table van telkens dertig minuten is exclusief in opdracht voor Food Network gemaakt en zal op 23 september van start gaan in Afrika, Europa, het Midden-Oosten en het Verenigd Koninkrijk. De serie werd opgenomen in Kaapstad, misschien wel de meest levendige keuken van Zuid-Afrika, waar Siba onweerstaanbare gerechten maakt voor vrienden en familie. 

 
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!