Meersmaak is ook in 2019 ambassadeur voor Soubry. Dat betekent dat we als foodblog het merk op gepaste tijden mee in de kijker zetten én een uitzonderlijke inkijk krijgen in het productieproces. Een jaar geleden had ik de kans om in dat kader op bedrijfsbezoek te gaan bij Soubry. Soubry is hét Belgische pastamerk bij uitstek én het enige zelfs. Soubry ken ik al van kinds af aan en dan vooral omwille van de ‘lettertjes’ in de soep. Nog herkenbaar is de blauwe verpakking met het pastamannetje als eyecatcher. Nu blijkt dat we een rondleiding krijgen van CEO Michel Soubry himself. Soubry was er, is er en zal er altijd zijn. Zeker gezien de toekomstplannen, de investeringen en al de derde generatie die vol passie met het metier bezig is. Eén van die vernieuwingen is de pasta ‘al dente’ die garant staat voor nog meer smaak!

Soubry ? Dat is een merk van bij ons!

We leren dat Soubry een op en top Belgisch familiebedrijf is. Het bedrijf bestaat bijna 100 jaar (sinds 1921). Soubry telt meer dan 400 werknemers en is de énige pastafabrikant in België. Alle pasta wordt gemaakt in 3 vestigingen in en rond Roeselare in West-Vlaanderen. Soubry is nummer 1 in België voor meerdere soorten pasta, maar ook voor bloem. Daarbij behoren ook griesmeel, beschuiten en allerlei afgeleide producten. Ook in productontwikkeling is Soubry steeds vooruitstrevend en produceerde recent de nieuwe pasta ‘al dente’.

Soubry en de Belgen

U kent Soubry vast ook wel want 84% van de Belgen kent het merk. Denk maar aan de lettertjes voor in de soep of de spaarpunten van weleer. Wist je dat je deze nog steeds kan inruilen? Belgen eten meer en meer pasta. Zelfs 95% van de Belgen doen dat aan een gemiddelde van 5 kg/Belg/jaar. In vergelijking met de Italianen die om en bij de 26 kg/per persoon/jaar eten, is er dus nog groeipotentieel. In België eten we gemiddeld 2x/week pasta en dan het liefst een klassieke spaghetti bolognese. In ieder geval mogen ze ons elke dag pasta geven. Dat smaakt altijd! Het motto van Soubry ‘Soubry smaakt naar samen!’ kunnen we alleen maar onderschrijven.

Rondleiding in de pastafabriek

We kregen een uitgebreide rondleiding in de fabriek op de site van de Trakelweg in Roeselare. CEO Michel Soubry geeft uitleg over het productieproces en laat ons de binnenkant van de fabriek zien. Buiten het lawaai van de machines valt het me op hoe clean de fabriek is. Noodzakelijk omwille van het feit dat je met voeding bezig bent uiteraard. De ingrediënten van pasta zijn niet zo complex (water en griesmeel) maar het juist afwegen, mengen, vermalen en drogen van deze ingrediënten vraagt een vrij ingewikkeld procedé. Het is weekend en het is rustig in de fabriek. Her en der lopen arbeiders rond om machines op te volgen en controles uit te voeren. Het merendeel van het procedé verloopt mechanisch en wordt computergestuurd. Er komt alleszins wat bij kijken vooraleer je spaghetti op je bord ligt. Wij sluiten de rondleiding af met een pasta lunch en keren voldaan weer naar huis!

Soubry brengt de Belgische pastamarkt opnieuw op smaak

Soubry, het bestverkochte pastamerk in België, pakt uit met een innovatie van formaat. Het populaire blauwe gamma van Soubry wordt integraal nóg meer ‘al dente’ gemaakt. Lekkere smaak, een perfect mondgevoel en een heerlijke ‘al dente’ beet: daar staat het blauwe gamma voortaan voor. Dat is precies wat de Belg wil – zo blijkt uit doorgedreven onderzoek. Ook een korte bevraging op onze FB-pagina toont aan dat onze volgers pasta vooral ‘al dente’ eten. Onze volgers zijn goed op de hoogte van wat ‘al dente’ betekent maar de volledige informatie kent men nog niet. Gelukkig brengt Soubry hierin meer klaarheid!

Een greep uit de cijfers

75% van de Belgen eet het liefst beetgare pasta – de echte ‘al dente’ dus.  In het Zuiden van het land mag voor 11% de pasta zelfs bijzonder stevig opgediend worden – zij houden het meest van hard gegaard.

79% van de Vlamingen weet precies wat de term ‘al dente’ betekent: pasta die beetgaar is, niet kleeft en in de mond een perfecte elasticiteit en weerstand geeft.  38% van de Franstaligen delen dezelfde kennis.

Hoe maak je pasta nog méér ‘al dente’

Michel Soubry, CEO van Soubry: “Lekkere ‘al dente’ pasta kan je enkel maken door eiwitrijke durum tarwe van de beste kwaliteit, vakmanschap en passie te verenigen. Soms denken mensen wel eens dat ‘al dente’ alles te maken heeft met kooktijd. Dat is niet juist.”

Het geheim van nóg meer ‘al dente’ begint met durum tarwe van de hoogste kwaliteit. Bij Soubry betekent dat: een intense (natuurlijke) gele kleur én een bijzonder hoge hoeveelheid kwalitatieve onoplosbare eiwitten. Die eiwitten zijn nodig om een sterk netwerk te vormen dat het zetmeel vasthoudt en elasticiteit en stevigheid biedt. De stevige eiwitstructuur levert heel wat lekkers op: elasticiteit en een weerstand in de mond. Om altijd de lekkerste ‘al dente’ pasta te kunnen leveren, evalueert Soubry elk jaar de selectie van leveranciers in functie van de oogst. Soubry is een verticaal geïntegreerd bedrijf en heeft al deze keuzes volledige onder eigen controle en beheer.

Passie en vakmanschap zorgen voor een geoptimaliseerd proces op hoogtechnologische productielijnen. Zowel de deegflow, het kneed- en droogproces werden geoptimaliseerd. Die technische innovaties zorgen naast de tarwe voor de lekkere ‘al dente’ beet van Soubry.

Er valt nog wat te leren over ‘al dente’

Dat we ‘al dente’ pasta het allerlekkerst vinden, daar zijn 75% van de Belgen het over eens. Dat we er nog heel wat over kunnen leren, blijkt uit onderzoek:

  • 82% van de Belgen denkt dat ‘al dente’ pasta alles te maken heeft met de kooktijd.
  • Amper 17% weet dat de kwaliteit van de tarwe een belangrijke rol speelt.
  • Slechts 6% weet dat productietechnieken bepalend zijn.
  • 16% denkt dat de vorm of de dikte van de pasta bepalend zijn om lekkere ‘al dente’ pasta te maken.

Nog meer ‘al dente’ verdient een nieuwe look

Het vernieuwde Soubry gamma behoudt alle huidige referenties en verwelkomt met Soubry Linguine Al Dente 375g en Soubry Pipe Rigate Al Dente 375g zelfs twee nieuwkomers. Nog meer ‘al dente’ verdient een nieuwe, frisse look voor de verpakkingen. Op de nieuwe blauwe verpakkingen krijgt ‘al dente’ een prominente plaats. De recepten op de achterkant van de verpakkingen werden bedacht door Belgische foodbloggers en vind je terug op soubry.be. Ook ons recept van penne met gerookte zalm en erwtjes is op de verpakkingen terug te vinden.

Het nieuwe Soubry gamma is vanaf 23 september 2019 in alle winkels te verkrijgen!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!