Vandaag review ik het kookboek Viva Arabia van Nadia Zerouali en Merijn Tol. In dit kookboek bundelen ze een selectie van 7 jaar receptuur voor Viva (Nederlands weekblad). Met Viva Arabia bieden ze het beste van de Arabische kookwereld. In veel van de recepten staan kruiden, specerijen en olijfolie centraal. Een gouden tip van de dames: proef, proef en herproef!

Het kookboek is met 192 blz. perfect hanteerbaar. Samen met de 160 easy-to-make recepten, beeldmateriaal van Sven Benjamins en de illustraties van Rosa Vitalie eens wat anders dan een doorsnee kookboek. Ik verwacht een overaanbod aan exotische recepten met ingrediënten waar je minstens een aantal supermarkten voor moet afschuimen. Niets is minder waar. De ingrediënten zijn meestal in de supermarkt/markt of plaatselijke Turkse of Marokkaanse winkel te koop. De ingrediënten zijn per recept ook beperkt gehouden wat de bereiding haalbaar maakt.

Het kookboek is opgedeeld in de rubrieken: groente, sauzen en marinades, pasta, pizza en brood, granen, rijst, couscous en peulvruchten, kaas en zuivel, soepen, eieren, kip, lams-, geiten- en rundsvlees, vis, zoet en drankjes. Opvallend vind ik de rubriek pasta. Dat had ik niet meteen geassocieerd met de Arabische keuken. Maar zoals ze zelf aangeven zijn het niet alleen de ingrediënten die het hem doen maar het recept op zich. Het gerecht kan namelijk onbekend smaken, al zijn de ingrediënten gekend of vice versa. Ik broed al jaren op het perfecte pizzadeeg. De dames claimen deze na jaren zwoegen gevonden te hebben. Mijn nieuwsgierigheid is dus geprikkeld! Voor foodies die op zoek zijn naar het recept van de enige echte hummus, tabouleh, komkommer ayran, harissa-komijnburgers en chocolade-vijgenbonbons is dit kookboek de perfecte begeleider.

Een tipje van de sluier?

Pasta met olijven, citroen en peterselie (blz. 64)

Voor 4 personen: 400 g kleine pasta (bv. pasta di riso), 250 g ontpitte, zwarte olijven, rasp van 2 biologische citroenen, 1 bosje peterselie, frisgroene olijfolie en peper en zout.

Kook de pasta beetgaar in gezouten, kokend water. Hak de olijven grof. Meng de uitgelekte warme pasta met de olijven, citroenrasp, peterselie en een flinke scheut olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Meer informatie:

Viva Arabia
Nadia Zerouali en Merijn Tol
Uitgeverij: VBK media
ISBN: 9789021557151
192 blz.
Prijs: € 25,00
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!