Weekendje weg in Lommel en omgeving

aug 11, 2017

Weekendje weg in Lommel en omgeving
Af en toe trekken we naar Limburg voor een verblijf in één van onze favoriete hotels daar maar verder dan de bar en het restaurant komen we dan gewoonlijk niet. In mijn kindertijd brachten we ook wel eens een vakantie of lang weekend in Center Parcs ‘De Vossemeren’ door. Maar Limburg en meer bepaald Lommel en omgeving zijn zoveel meer dan dat. Enkele weken geleden verkennen we de omgeving grondig. Hoofdmoot is uiteraard het culinaire aspect maar ook enkele interessante activiteiten ontbreken niet. In het volgende artikel geven we een relaas over onze ervaringen met enkele tips voor een mooi, actief en smakelijk verblijf.

Lommel en omgeving, zoveel moois in de provincie Limburg

De stad Lommel ligt in de noordwesthoek van de Belgische provincie Limburg. In het noorden grenst Lommel aan het Nederlands Bergeijk. Ook de Limburgse gemeenten Neerpelt, Overpelt, Hechtel-Eksel en Leopoldsburg zijn buren. In de provincie Antwerpen zijn Mol en Balen buurgemeenten. Het wondermooie natuurgebied Bosland is op het grondgebied van Lommel, Hechtel-Eksel en Overpelt gelegen. Dit natuurpark is kindvriendelijk, biedt tal van activiteiten en herbergt o.a. de Lommelse Sahara. Lommel heeft trouwens mogelijkheden genoeg om te fietsen, te wandelen, te overnachten en te genieten van een lekkere maaltijd. Daarop komen we uitgebreid terug. Meer informatie: Toerisme Lommel en Toerisme Limburg.

Overnachting in Luxury B&B Villa Neeckx

Lommel bezoeken kan je op één dag maar dan ga je maar een korte impressie over de mogelijkheden krijgen. Wij raden aan er een weekendje (of een langer verblijf) van te maken om de stad en zijn omgeving grondig te verkennen. Mogelijkheden tot overnachtingen zijn er genoeg: groepsverblijven, Center Parcs ‘De Vossemeren’, hotels, B&B’s,…. Wij overnachten in de Luxury B&B Villa Neeckx. De eigenaars renoveerden deze dokterswoning enkele jaren geleden en beslisten pas zeer recent om hun huis open te stellen voor gasten. Aanleiding hiervoor zijn de TV-opnames voor een gloednieuwe serie die in het najaar op de buis komt. De filmcrew gebruikt de villa als opnameset en de crew blijft, omwille van de late werkuren, al eens slapen. Het idee voor de B&B ontstaat bijna van de ene op de andere dag en drie maanden later zijn wij al te gast. De woning is imposant te noemen en is vlakbij het centrum geleden. Twee suites worden aan gasten verhuurd en maken onderdeel uit van de woning. Deze suites beschikken over een ruime badkamer, slaapgedeelte, zitgedeelte en werkruimte. Onze suite had eveneens een groot buitenterras. Naast gratis WIFI heeft de B&B een indoor zwembad. Op ons verblijf in deze B&B komen we in een volgend artikel nog uitgebreider terug. Meer informatie: Villa Neeckx

Food Emotions – vakantie in eigen land

Zoals eerder gezegd doen we niets liever dan culinair genieten en dat doen we hier ten volle! We starten ons bezoek met een lunch bij Food Emotions. Deze bijzondere zaak is gelegen in een modern pand in Hamont-Achel. Het weer is zonnig en we nemen plaats op het terras achteraan. We wanen ons in het zuiden van Frankrijk. Het veld dat aan het terras leunt, staat in bloei en een zacht briesje waait door de gewassen. Heerlijk! De keuken is bijzonder in die zin dat de chef kleine, smaakvolle gerechtjes serveert. Geen grote en overvolle menu’s maar gerechtjes die je naar eigen smaak kiest. Wij laten dat met een gerust hart aan de chef/eigenaar Marc Bonneu over. Hij verrast ons om te starten met een Vermouth Royale op basis van vermouth, cava, limoen en tonic.

Het water op tafel is verrijkt met houtskool (dat zuiverend werkt). Als eerste gerechtje volgt een krokantje van Parmezaan en crème van tonijn. Bijgevoegd zes soorten fijngesneden ham, waaronder Secreto n°7. De ansjovis – Don Bocarte is uitmuntend. Dan volgt traag gegaard rundvlees met humus en gegrilde groentjes. De wijn die we erbij drinken is een Hongaarse Chardonnay van een wijnboer uit Neerpelt met wijnranken aan het Balatonmeer. Begeleider bij al de gerechtjes is zelfgemaakt brood, olijfolie en zout (Flor de Sal). Als visgerecht genieten we van tongfilet met kokkels. En of al dat lekkers nog niet voldoende is volgt à la minute gedraaid ijs met chocolade likeur en pecannoten. De moderne versie van de klassieke dame blanche. Opvallend zijn de kraakverse en kwaliteitsvolle ingrediënten en de kunde van de chef om hiermee ware smaakbommetjes op tafel te brengen. Wij zijn serieus fan! Wil je ook genieten van al dat lekkers? Naast lunchen of de zaak afhuren voor private dining, kan je in het winkelgedeelte heel wat ingrediënten (ham, olijfolie, thee, kruiden, pasta,…) terugvinden. Jammer dat we zo ver weg wonen! Meer informatie: Food Emotions

Chocolade workshop – Bosland Pralines maken

Over het Bosland had ik het al eerder. Wist je dat het Bosland ook over zijn eigen pralines beschikt? De Bosland pralines! Een uitgekiende combinatie van hazelnoot, boskruiden en bosvruchten maken deze praline van chocolatier Koen Ulenaers een lekkernij. Qua uitzicht is de praline een halfgroen bolletje met witte stippen, wat doet denken aan een blad met dauwdruppels. Een doosje Bosland Pralines van 12 stuks kost € 8,95. Wij hebben de eer deze pralines bij chocolatier Koen Ulenaers zelf te maken. We worden vakkundig begeleid door collega Axel die zijn sporen bij o.a. Dominique Persoone verdiende. De chocolade wordt door industriële machines getempereerd. Ik volg de instructies bij het vullen van de vormpjes en houdt ze zoals de ‘echte’ chocolatiers onder de stroom chocolade en klop en veeg totdat de vormpjes in de koeling mogen. Ik leer nog enkele technieken om af te werken en na het aanbrengen van de obligate spatjes zijn de pralines klaar. Na tien minuutjes koeling staan de Bosland Pralines voor mijn neus en degusteren we deze specialiteit. De combinatie van de hazelnoot, boskruiden en bosvruchten is subliem! Te koop bij o.a. Koen Ulenaers, Slinkerstraat 85b, Lommel. Meer informatie: Masters Chocolates

Dineren bij Restaurant Cocotte

Dineren doen we bij Restaurant Cocotte op een steenworp afstand van onze B&B. De eigenaars van de B&B brengen ons trouwens kosteloos heen en terug. Service van het huis! Restaurant Cocotte opende een dik jaar geleden hun deuren en kan al op een trouw klantenbestand rekenen. Chef Jan Mangelschots serveert Franse klassiekers met een twist. De chef deed o.a. ervaring op bij Faculty Club en Casbar. Zijn partner is maître. Het restaurant oogt modern met parketvloer en veel houttinten. We hebben niet meteen een terras gezien wat een beetje zonde is bij mooi weer. Het restaurant is nagenoeg volzet en er heerst een gezellige drukte. We starten met een aperitief maison met een amuse van maatjes en rammenas en een stukje gemarineerde entrecôte met een krokantje Comté. Als eerste voorgerecht een perfect gerookte Kvitsøy zalm met radijs en raap. Vervolgens zeetong met citrustoetsen en garnaaltjes. We drinken er een Clare Hills Riesling 2016 bij. Als hoofdgerecht Pluma Iberico met kers en girollen. Als afsluiter een dessert met aardbei, Vodka en appel. De kaart is niet overdreven uitgebreid maar wisselt, samen met de menu’s, maandelijks. U kan kiezen uit diverse menu’s vanaf € 42,00 (bijpassende wijnen € 18,00). Wij zijn erg te spreken over de kwaliteiten van deze zaak en zijn gevallen voor de zuivere smaken van elk gerecht in combinatie met een eerlijke prijs. Topper! Meer informatie: Restaurant Cocotte

GlazenHuis, glasblaaskunst in hartje Lommel

Na het ontbijt rijden we richting het hart van Lommel waar we een kort bezoekje brengen aan het GlazenHuis. Het GlazenHuis is een Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst. Nog tot 17 september 2017 kan je genieten van de 24ste expositie XY. Er zijn vierentwintig kunstenaars en ontwerpers uitgenodigd die het hedendaagse gebruik van glas in het vakgebied van de beeldende en toegepaste kunsten in België tonen. Een glazen kegel met een hoogte van 30 meter torent op doorzichtige wijze uit boven het stadscentrum van Lommel. Rond de kegel zijn expositieruimtes op drie niveaus te bezichtigen. De expositieruimte op de benedenverdieping en op het gelijkvloers staan in direct contact met het glasatelier. Wij zijn geïmponeerd door de glazen kegel die van binnenuit met en draaitrap te bewandelen valt en de glazen voetbalgoal van Wim Delvoye bij het binnenkomen van de eerste expositieruimte. Glas-in-lood en voetballen? Bij een bezoek aan Lommel zeker. Meer informatie: GlazenHuis 

Lunchen bij Brasserie Central in Neerpelt

Lunchen doen we die middag bij Brasserie Central in Neerpelt. Het is zondag en in Neerpelt zijn Vespa’s neergestreken voor een event. Het weer is warm en zonnig en de Vespa’s geven er een zuiders tintje aan. Het terras is vol en we nemen plaats in het restaurant zelf. De deuren staan wagenwijd open dus het is er heerlijk qua temperatuur. Brasserie Central is een typische brasserie waar we ons meteen welkom voelen. De sfeer is los en gemoedelijk. De gasten zijn een bonte mengeling van toeristen, vaste klanten, gezinnen met kinderen en jonge en oudere koppeltjes. De kaart is gevarieerd. Gezien onze culinaire uitspattingen de dag voordien, houden we het vrij sober. We bestellen voor mij een steak en voor mijn vrouw een hamburger. De kwaliteit is onberispelijk, de bediening top! Heb je zin voor een korte tussenstop, een lunchpauze of een drankje op het zonovergoten terras? Brasserie Centrale is de ideale halte. Meer informatie: Brasserie Central – Kerkstraat 16 – Neerpelt – 011 64 81 48.

Filet pur met peperroomsaus
Frietjes met mayonaise

Lommelse Sahara, uitkijken op woestijnzand en een oase (van rust)

Ons weekendje Lommel en omgeving sluiten we af met een wandeling op de Lommelse Sahara. We parkeren onze wagen makkelijk op één van de parkeerplaatsen bij De Soeverein. Het traject dat we kiezen is een korte wandeling van een 3 km. Ook langere wandelingen zijn mogelijk uiteraard. Paaltjes met wegmarkeringen tonen de te volgen route. Het is zondag maar de Lommelse Sahara is goed bezocht. Na een uurtje wandelen tussen de naaldbomen weten we ook waarom. Naast de rustgevende geur van de naaldbomen en de perfect bewandelbare route komen we aan de uitkijktoren, de Reus van Bosland. Een modern bouwproject van 30 meter (te beklimmen met 144 treden) hoog met op de top een magnifiek uitzicht over het Bosland, het woestijnlandschap en het meer. De toren werd op 1 april 2015 geopend voor publiek en is ontworpen door architect Nico Mullens. We zetten onze wandeling verder en passeren het woestijnlandschap waar kinderen en ouders zich vermaken in en om het meer. Deze wandeling is perfect haalbaar met kleine kinderen. Op de route kom je als afwisseling nog speeltuigen tegen. Aan het startpunt bevindt zich een grote speeltuin. Meer informatie: Lommelse Sahara

Lommel en zijn directe omgeving hebben ons van bij aanvang onmiddellijk kunnen bekoren. We zijn gecharmeerd geraakt door zijn verborgen pareltjes op vlak van cultuur, gastronomie en natuur. Een uitstekende keuze voor een korte break!
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!