Enige tijd geleden ontmoette ik de sympathieke Frank Van der Auwera. Hij heeft één van de fijnste wijnpennen van de Lage Landen en schrijft voor de meest uiteenlopende kranten en magazines. Met de WijnKoop Gids 2012 gaat de 26ste editie van de gids in. In de selectie van 300 wijnen onder de 10 euro, zijn ook 30 cava’s en bubbels onder de 15 euro grondig getest. Dit niet alleen door een allegaartje wijnkenners maar ook door de echte consument. Onze trouwe volgers weten dat we zelf regelmatig een glaasje bubbels tot ons nemen. Een gelegenheid hoeft er zelfs niet voor te zijn. We zijn dan ook uiterst benieuwd naar de keuze in deze gids.

Er zijn 5 stelregels die in acht genomen worden bij de degustatie, nl.:

  • De winkelprijs is (bij aanschaf van 12 flessen) max. 10 of 15 euro incl. BTW.
  • Elk wijnland, wijnstreek, appellatie,… wordt zonder enig vooroordeel in zijn eigen context benaderd.
  • Elke fles wordt 2 tot 3x getest.
  • De selectie wordt gedaan zonder inmenging van de wijnhandelaar en is dus 100% reclamevrij.
  • Elke editie van deze gids bevat uitgebreide informatie over de selectie en bevat geen opgewarmde kost uit vorige uitgaven.

Handig in het begin van de gids is een overzicht van de gastronomische pictogrammen die aangeven bij welk type gerecht de wijn zich het beste leent.
Wijnen opsporen is een koud kunstje met het wijnregister achteraan de gids.
3.321 proefflessen van 570 wijnhandelaren werden getest. De helft van de wijnhandelaren kwamen met één of meerdere selecties in de gids. Ook deze wijnhandelaren kan je achterin een register terugvinden.
De prijzen worden gegarandeerd tot 15 februari 2014. Nadien gelden de wetten van vraag en aanbod.
Bij de laureaten wordt 1 van de 4 tot 5 flessen bekroond tot ’troetelfles’. Een fles die de proevers op één of andere manier verrast heeft. Het zijn de meest boeiende cru’s, cru’s die de trend zetten.
Wijn of bubbels aankopen bij een wijnhandelaar deden me spontaan denken aan veel te dure en onbetaalbare flessen wijn. Niet direct mijn plek om aan goede wijn te geraken, dacht ik. Deze wijngids bewijst het tegendeel en trekt me over de streep ook de regionale wijnhandelaars te bezoeken om zo betaalbare, kwaliteitsvolle wijnen voor te schotelen. Bedankt, Frank Van der Auwera!

Voor meer informatie

WijnKoop Gids 2014 – De 300 beste wijnen onder de 10 euro
Frank Van der Auwera
Uitgeverij: Vrijdag
ISBN: 9789460012235
Prijs: € 16,95

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!