Eind maart 2018 vertrek ik voor een laatste wintersportvakantie naar de Franse Alpen. Ik verblijf er in de gezinsvriendelijke dorpen OZ-en-Oisans & Auris. Het is al laat op het jaar maar gezien de hevige sneeuwval in de weken voordien, ligt er nog genoeg om er nog echte winterfun te ervaren. Op de hoogste bergtoppen ligt er zelfs nog meer dan 4 meter sneeuw. Ik hou van wintersport en dan vooral skiën. Ik ben dan ook zeer verheugd deel te nemen aan deze onverwachte persreis. In een dikke maand tijd heb ik drie wintersportreizen achter de kiezen maar dat verveelt uiteraard nooit!

Oz-en-Oisans & Auris

Oz-en-Oisans (1350m) & Auris (1600m) maken deel uit van het grotere skigebied Alpe d’Huez. De aansluiting op Alpe d’Huez, Grandes Rousses, verloopt makkelijk en biedt mogelijkheden voor lange tochten. De dorpen zijn gezinsvriendelijk met een verkeersvrij centrum en aangepaste kinderpistes. Nog een voordeel zijn de prijzen. In vergelijking met Alpe d’Huez zijn de prijzen nog betaalbaar, terwijl je evengoed van de faciliteiten van een groot skigebied geniet. De bereikbaarheid is prima met de luchthaven van Lyon op 150 km en het treinstation van Grenoble op 70 km.

Moontain Hostel in Oz-en-Oisans

Ik vertrek vanuit Zaventem en vlieg met Brussels Airlines naar Lyon. Een busje brengt ons naar Oz-en-Oisans waar we inchecken bij Moontain Hostel. Het hostel vertoont geen grote luxe maar heeft alles wat een moderne hostel te bieden heeft. De kamers zijn ruim en fris en te boeken zoals je wenst, nl. als koppel, of familie of een bed in een meerpersoonskamer ( à la jeugdhotel). Enorme plus zijn de prijzen die om te starten voor alle types kamers om en bij de € 30,00/nacht liggen. Naast de kamers zijn er ook bar en restaurant beschikbaar voor ontbijt, lunch en/of diner. Ook hier zijn de prijzen betaalbaar. Ook aan moderne tijden is gedacht met alle mogelijke manieren om te connecteren met de buitenwereld (gratis WIFI en polsbandje om je betalingen te doen).

Nordic Walking Auris

Wij laten er alleszins geen gras over groeien en maken ons klaar voor een Nordic Walking in Auris. We trekken onze warme winterkleding aan en maken kennis met de monitoren van ESF Auris. Het weer is niet denderend want na het nemen van de kabelbaan komen we in een dichte mist terecht. Ik kan het me niet aantrekken en geniet van de rust en de wandeling. Halverwege houden we even halt voor een warm kopje muntthee. Wat is Nordic Walking eigenlijk? Het is stappen in de sneeuw (of gewone weg) met behulp van 2 poles (stokken). Het komt erop neer dat je bij Nordic Walking veel meer spiergroepen gebruikt. Met behulp van de poles, worden de rug-, schouder- en armspieren intensief gebruikt. Dat leidt niet tot blessures in het bovenlichaam; het draagt juist bij aan een betere doorbloeding tijdens het lopen waardoor de kans op blessures afneemt. Mij heeft het alleszins deugd gedaan! Nadien huren we ons skimateriaal terwijl de zon alweer doorbreekt. Dat belooft voor morgen…

Skidag in Oz-en-Oisans

De ochtend die volgt is uitermate zonnig. We skiën onder begeleiding van een monitrice van ESF in het gebied Alpe d’Huez en Oz-en-Oisans en de pistes liggen er perfect bij. Ik geniet met volle teugen. Ik heb te kleine én te lichte ski’s gehuurd maar na een tussenstop bij de skishop is dat in ‘no time’ weer in orde. Na een bezoek aan een ijsgrot gaan we lunchen in het pisterestaurant Le Perce Neige in Oz-en-Oisans. Het zeer grote terras heeft een prachtig uitzicht en biedt plaats voor iedereen zonder aanschuiven of gedrum. Een verademing op een skipiste! Ik geniet van een tagliatelle bolognese. Als afsluiter krijgen we een plaatselijke likeur, Génépi, aangeboden. Yummie! Tegen de avond skiën we naar Auris en checken in bij Hotel Le Beau.

Sneeuwschoenwandeling – niet echt aan mij besteed

’s Avonds maken we een sneeuwschoenwandeling met raketten aan onze voeten. Ik ben er persoonlijk niet echt zot van. Zeker niet als de ondergrond glad, ijzig en stijl is. Ik kan net een aantal valpartijen vermijden maar dat is niet bij alle deelnemers het geval. Daar begin ik niet meer aan als het even kan. Gelukkig volgt daarna het diner. We dineren in Restaurant L’Aurienchon waar ik een plaatselijk biobier drink. Als voorgerecht genieten we van rillettes van zalm en als hoofdgerecht een smakelijk stukje eendenbout.

Skidag in Auris – pistes voor iedereen

De volgende dag staat er terug een skidag op het programma. Dat beklaag ik me hoegenaamd niet. Het weer is, zo mogelijk, nog stralender dan de dag voordien. Onze sympathieke skileraar Mathieu staat ons al op te wachten. Auris is een prachtig skigebied voor jong en oud. Beginners en gevorderden komen er aan hun trekken. De skicondities zijn top! Na een aantal afdalingen steken we over naar Alpe d’Huez zelf. We sluiten af met de zwarte piste Le Col de Cluy. Lunchen doen we op het terras bij Bar Bichette waar ik een overheerlijke pizza bestel.

Overige winter(sport)activiteiten

Naast het skiën, sneeuwschoenwandelen en Nordic Walking, zijn er nog tal van activiteiten die je tijdens je wintersportvakantie kan ondernemen. Zo hebben we ook deelgenomen aan een hondensleetocht en een workshop confituur maken. De hondensleetocht is fijn maar deed ik al meermaals waardoor het wauw-effect een beetje gepasseerd was. Deed je dat nog nooit? Het is een hele beleving! We maken vervolgens confituur van rozenbottel, wat zeer rijk aan vitamine C is en al van oudsher werkt bij artrose en artritis

Na een verkwikkende nachtrust dalen we nog één keer af van de pistes van Alpe d’Huez en maken ons stilaan klaar voor de terugvlucht. Ik genoot met volle teugen van deze perstrip en hoop snel weer richting Frankrijk te kunnen gaan om te skiën of om de zomerse activiteiten van de streek te ontdekken. Wie weet?
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!