Mijn Zwitserse kazen op een plankje

Kaas uit Zwitserland…

Gewoonlijk serveer je kaas op een plankje, aan het einde van een maaltijd of tijdens een kaas- en wijnavond. Maar de Zwitserse geneugten hebben veel meer in hun mars. Je kunt deze kazen immers ook serveren als aperitiefhapje, bij een brunch of tijdens tea time. Vernieuwende ideeën die nu hun weg hebben gevonden naar een boek. De auteurs lieten hun verbeelding de vrije loop om de Zwitserse kazen in hun meest onverwachte vormen en op de meest verrassende momenten te tonen. Een inleidende reis die de smaakpapillen naar ongekende hoogten zal brengen.

Marie-Claire Quittelier en Marie Crosset

Zwitserland is een grasland waarbij het melkvee een belangrijke rol speelt. De kaasmakerij, een eeuwenoude traditie, brengt meer dan 450 smaakvolle en originele variëteiten voort. Denk maar aan Le Gruyère AOP, Emmentaler AOP, Appenzeller, Tête de Moine AOP, Vacherin Fribourgeois AOP, Tomme Vaudoise, Sbrinz AOP… Het zijn bekende namen die de verbeelding van kaasliefhebbers prikkelen. Aan deze artisanale kazen van hoogstaande kwaliteit hebben Marie-Claire Quittelier en Marie Crosset hun boek ‘Mijn Zwitserse kazen op een plankje’ gewijd. Het is een ode aan de gastronomische creativiteit geworden. Na de inleidende pagina’s over de verschillende variëteiten en appellaties, penden Quittelier en Crosset ook tal van recepten neer. Ze hebben het niet alleen over verrassende smaakcombinaties, maar ook over de culinaire spelregels en hoe je de texturen, vormen en smaken kan mixen. De combinaties die de auteurs voorstellen hebben nu eens gezouten of zoete toetsen, dan weer zachte of scherpe. In het boek staan ook recepten voor bijgerechten en originele ideeën om de kaas te presenteren die niet alleen verrassend zijn maar ook eenvoudig en aangenaam om uit te voeren. Het boek wil fijnproevers laten ervaren dat de kazen uit Zwitserland ideaal zijn zowel bij het ontbijt als bij een brunch, picknick, diner, buffet, met een kop thee of als aperitiefhapje.

Gourmand World Cookbook Awards

De Franstalige versie van ‘Mijn Zwitserse kazen op een plankje’, ontworpen en geschreven door echte gastronomiekenners, staat op de shortlist van de ‘Gourmand World Cookbook Award’ in de categorie ‘Best Cheese – Milk Book’, een prijs die door de gespecialiseerde pers wordt beschouwd als het equivalent van de Oscars. En het goede nieuws gaat verder. Het boek is ook een van de drie finalisten van de ‘Best in the World Gourmand World Cookbook Awards’ waarvan de resultaten worden bekendgemaakt op 28 mei in China.

Één boek, twee adressen

Voor de nieuwsgierige fijnproevers: ‘Mijn Zwitserse kazen op een plankje’ is te koop voor 14,99 € in twee Belgische boekhandels :

Voor meer info: www.kaasuitzwitserland.be

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!