130 jaar Porto Cruz

okt 12, 2017

Enkele weken geleden vertrek ik vrij onverwacht op persreis naar Porto voor het weekend om het 130-jarig bestaan van Porto Cruz in stijl te vieren. Ik ben geen fervente porto drinker maar kan uiteraard wel genieten van gerechtjes met porto of een glaasje port na de maaltijd. Na deze perstrip heb ik alleen maar respect voor de makers om met zoveel liefde en passie dit kwaliteitsmerk op de markt te brengen. In de zomervakantie ging ik naar Portugal met mijn gezin maar de streek rond Porto bezochten we toen niet. Dat stond zeker nog op mijn to do-lijstje. Porto is een geweldige stad, ideaal voor een citytrip, en de omgeving er omheen stroomt over van de natuurpracht te midden van de Dourovallei. Dit weekend worden we ondergedompeld in de luxe en weelde van het familiedomein Porto Cruz, wonen een galadiner in aanwezigheid van de Portugese president bij en maken een helikoptervlucht over de vallei. One to remember!

Hoe Porto bereiken?

Porto kan je op verschillende manieren bereiken maar de vlotste verbinding heb je ongetwijfeld met het vliegtuig. Wij vliegen met Brussels Airlines van Brussels Airport naar Porto. Onze vlucht werd via de Flex&Fast condities geboekt waardoor je o.a. tot 30 minuten voor vertrek kan inchecken. Bij het boarden krijg ik toevallig een upgrade tot de Business Class. Na een vlucht van 2u25 bereiken we vlot de moderne luchthaven van Porto.

Porto, citytrippen en porto zippen

Porto is een stad in het noordwesten van Portugal, aan de Costa Verde. Porto is gebouwd aan weerszijden van de rivier de Douro, op 7 steile heuvels. Wij maken slechts een snelle doortocht door de stad maar ik kan me perfect voorstellen dat hier pareltjes op gebied van gastronomie, cultuur, kunst, mode en lifestyle te ontdekken zijn. De stad werd in 1996 op de lijst van UNESCO-werelderfgoed opgenomen. Smalle straatjes brengen je voorbij kerkjes, winkeltjes, authentieke gevels en leuke eetgelegenheden. Kies je voor afwisseling met een strandbezoek of een wandeling door de Dourovallei? Ook dat kan! Bij een bezoek aan Porto kan uiteraard een bezoek aan een wijnkelder of wijndomein niet ontbreken. Heb je de kans om Porto Cruz te bezoeken? Doen!

Wat is porto en meer bepaald Porto Cruz?

Porto is een versterkte wijn, afkomstig uit het Portugese Dourodal. Door toevoeging van wijnalcohol stopt het gistingsproces. De zoete smaak komt tot stand door de nog aanwezige suiker die als restsuiker wordt bewaard. Het alcoholpercentage bedraagt 19 tot 22%. Porto drinkt men vaak na de maaltijd maar de lichtste soorten en de witte porto worden ook gekoeld vooraf als aperitief gedronken. Ook wordt porto regelmatig gebruikt bij gerechten zoals meloen, soepen, in cocktails enz. Het huis Gran Cruz werd gevestigd in Vila Nova de Gaia, aan de oever van de rivier de Douro, als opvolger van het Huis Assumpçao E Fos, opgericht in 1887. Gran Cruz, erfgenaam van een eeuwenoude en unieke knowhow, slaagde erin Ports te creëren van uitzonderlijke kwaliteit door de tradities voort te zetten, en groeide zo uit tot de ambassadeur bij uitstek van de geest van Porto. Cruz, trots op zijn oorsprong en zijn knowhow, is vandaag de nummer 1 in de wereld van de Port met een verkoop van 10 miljoen flessen in meer dan 50 landen ter wereld. Het huis Gran Cruz heeft zijn reputatie te danken aan een eeuwenoude knowhow, doorgegeven van generatie op generatie en beloond met talrijke medailles. Cruz produceert zijn Ports met de grootste zorg en waakt in het bijzonder over drie cruciale stappen: de selectie van de druivensoorten, de mutage waarin alle talenten van de keldermeester worden aangesproken, en de rijping waarin de Porto Cruz Ports hun karakter en hun aroma’s ontwikkelen.

Porto Cruz – Bezoek Vila Nova de Gaia voor rijpingsproces

We rijden na aankomst meteen door naar de kustplaats Vila Nova de Gaia, waar de ‘gemuteerde’ wijnen gerijpt en gebotteld worden. Elke wijn wordt geselecteerd voor een specifieke rijping in kleine vaten, grote vaten of flessen. Door deze verschillende rijpingswijzen worden tal van stijlen en een zeer divers aromapalet verkregen. De smaak zal afhangen van de duur en de wijze van rijping.

Porto Cruz – Lunch bij Restaurant Espaço

Na ons bezoek rijden we door naar Restaurant Espaço Porto Cruz voor de lunch. Het uitzicht op de stad Porto is fantastisch door het 360° panoramisch lounge terras. Het restaurant is gelegen aan de rivier Douro. Het pand dat in 2012 gerestaureerd werd, is eigendom van Porto Cruz en biedt o.a. huisvesting aan een restaurant, tasting room, auditorium en winkel. De lunch is heerlijk en gezien het mooie weer genieten we ook van de buitenlucht. Na de lunch rijden we door naar Holiday Inn waar we inchecken voor de komende dagen. De kamers zijn ruim, modern en van alle gemakken voorzien. Het hotel werd uitgeroepen tot beste bestemming in Porto 2017.

Porto Cruz – Galadiner 130 jaar

Die avond worden in het Palais de la Bourse verwacht voor het galadiner in aanwezigheid van de familie Martinez van Porto Cruz en de president van Portugal. In dit prachtig pand genieten we van een uitgebreid diner waar uiteraard porto de boventoon voert. We genieten van Porto Gran Cruz van 10 jaar oud, samen met een terrine van ganzenlever met rode vruchten. Vervolgens tartaar van zeebaars met bieslook om voor het hoofdgerecht onglet de boeuf met portosaus en geroosterde groenten te proeven. Als dessert een heerlijke appeltaart met witte porto. Als afsluiter van de avond degusteren we een zeer oude porto Gran Cruz, gemaakt ter ere van de 130ste verjaardag van het merk. Ben je op zoek naar lekkere en smakelijke porto recepten? Op de website kan je originele gerechten om thuis uit te proberen vinden.

Marcelo Rebelo de Sousa

Porto Cruz – Quinta de Ventozelo en helikoptervlucht

’ s Anderendaags rijden we met de bus naar Alijo. We bezoeken de plaats waar de vinificatie gebeurt. Dan volgt een busrit van een 30-tal minuten en nemen we in Pinhão een boot op de Douro. Bij aankomst staat een folklore muziekgroepje ons op te wachten. We krijgen allemaal een strohoed en rijden met een oude Bedford naar de Quinta. De Quinta strekt zich uit over meer dan 400 hectare en is een domein waar een zeer uitgebreid palet aan kwaliteits-Ports wordt geproduceerd, gaande van heel eenvoudige tot de meest complexe Ports, voor elke gelegenheid. Het gebouw is temidden van de Dourovallei gelegen en heeft een fabuleus uitzicht en centraal gelegen buitenzwembad. We genieten daar van cocktails, schuimwijn en porto en eten BBQ met sardientjes, fijne charcuterie en kazen, verschillende soorten brood en dessert. Nadien mogen we, als kers op de taart, met een helikopter mee om over de vallei te vliegen. Ik kom naast de piloot terecht en kan alles vanop de eerste rij meemaken. Memorabel! Bij aankomst hebben we de mogelijkheid om met onze blote voeten druiven fijn te stampen. We moeten ons eerst omkleden om onze eigen kleding niet vuil te maken en onze voeten spoelen we af met water vooraleer er aan te beginnen. Wel eigenaardig om op deze manier de druiven fijn te pletten maar wel een hele ervaring. De volgende dag bezoeken we kort de stad Porto en lunchen weer op het 360° terras van Espaço Porto Cruz.

Mijn trip naar Porto zat boordevol hoogtepunten waarbij ik Porto Cruz beter heb leren kennen. Ik heb zicht gekregen op het productieproces en de rijping en heb van deze kwaliteitsporto’s kunnen proeven. Samen met het goede weer, het goed gezelschap, de helikoptervlucht op de Dourovallei is deze reis eentje om nooit te vergeten!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!