Benidorm

Half oktober 2016 vertrek ik op persreis naar Benidorm. Vooraleer ik toehap heb ik toch wat bedenkingen. Is Benidorm niet die luidruchtige stad waar zwaar beschonken Britten met dito blote buiken rondhangen? Is dat niet de stad van de Benidorm Bastards maar dan in het echt? Met andere woorden, met hoogbejaarden in scootmobielen die de stad letterlijk onveilig maken? Ik heb enig voorbehoud. Als ik het programma van onze reis nader bekijk, lijkt het erop dat we een andere kant van Benidorm te zien krijgen. Laat me dat nou net zo benieuwen. Het doel van de reis is immers de mogelijkheden rond wellness en gezondheid nader te bekijken. Mijn aandacht is gewekt en het feit dat we in gerenommeerde hotels verblijven, trekt me over de streep. Na enkele druilerige dagen in België lokt de roep van de winterzon in Spanje! Ik ben er klaar voor!

Benidorm

Benidorm is een bekende badplaats aan de Costa Blanca in Spanje. Voor velen is het een bestemming om te overwinteren of de zomervakantie door te brengen. Na Barcelona en Madrid is het de populairste trekpleister van Spanje. Door de veelheid aan grote hotels en hoge appartementsblokken wordt Benidorm ook weleens Beniyork genoemd. Benidorm is makkelijk met het vliegtuig te bereiken met de luchthaven van Alicante op 40 km afstand. Na een vlucht van 2u30 met Tui fly bereiken we die vlotjes. Het moet regelmatig warm zijn in Benidorm want bij het neerdalen, zie ik enkel villa’s met zwembaden opdoemen. Ooit bezocht ik de streek rond Alicante toen ik een jaar of 14 was maar daar herinner ik me nagenoeg niets meer van. Benidorm zelf bezocht ik nog niet. Een chauffeur pikt ons op en tijdens de rit van ongeveer een 30-tal minuten kijk ik mijn ogen uit. De ochtend is nog jong en de omgeving ontwaakt. Links en rechts doemen rotsen op, de snelwegen geraken drukker en drukker totdat aan de rechterzijde de skyline van Benidorm opduikt. Toch wel indrukwekkend! De hoge appartementsgebouwen springen meteen in het oog. Een beetje onwerkelijk zo tussen de natuurelementen door. Het meest opvallende aan die skyline is een immens hoog flatgebouw in de vorm van de letter ‘M’. Later blijkt dit het InTempo-gebouw te zijn, dat met zijn 200 meter het grootste appartementencomplex van Europa is. De architect is Roberto Pérez-Guerras. Het gebouw telt 47 verdiepingen en heeft tuinen, Spa met zwembad enz. Velen vinden het bouwwerk vreselijk met zijn goudkleurige ramen en diamantlook op de top maar ik vind het best wel kunstig staan temidden van de kustlijn. Benidorm voorbijrijden doe je dan ook niet. De toon is gezet!

Dat Benidorm twee gezichten heeft, blijkt gedurende de reis steeds meer en meer. Daar waar inderdaad de scootmobielen niet uit het straatbeeld weg te denken zijn en de dijk met overwinteraars overspoeld wordt (en kennelijk is daar een markt voor), is Benidorm ook een stad met culinaire pareltjes, wellnesshotels en onontgonnen natuurschoon op geheime plekjes. Lees vooral verder…

Benidorm

Lunchen in de oude stad bij La Señoría

Mijn kennismaking met Benidorm start in de oude stad bij La Señoría. Het is een restaurant waar ook de locals hun gading vinden. Toeristen komen er ook wel maar kennen de zaak vaak niet. En dat is zonde. De specialiteit is een grote pan met zeevruchten (kreeft, langoustines en mosselen) in een heerlijke saus met rijst. Lekker ook zijn de uitgebreide voorafjes: olijven, aïoli, calamares, gefrituurde boquerones (ansjovis) en gesneden tomaten met ajuin. Dat smaakt nergens lekkerder dan in Spanje. Na deze lekkere lunch worden we met de wagen naar Hospital IMED Levante and Ilahy gebracht.

La Señoría
La Señoría
La Señoría
La Señoría
Plaza de la Señoría 8 | Benidorm | Spain | 0034 965 85 80 86

Medisch toerisme in Benidorm – Hospital IMED Levante – Hospital Clínica Benidorm

Ik blijf verbaasd als ik Benidorm met de wagen doorkruis. Drukke straten, veel winkels, veel mensen en inderdaad een aangename winterzon. Dat in tegenstelling tot de rust die we krijgen bij het binnengaan van het Hospital IMED Levante. Een brigade van afgevaardigden van het hospitaal ontvangt ons met kennis van zaken. We worden naar de afdeling Ilahy (Dermatologisch en Esthetisch chirurgisch Instituut) begeleid (o.a. in het Nederlands trouwens) waar mij een gezichtsbehandeling te wachten staat. Enkele van mijn collega’s durven verder te gaan en ondergaan de zogenaamde ‘vampire behandeling’ waar ze met hun eigen bloed prikjes krijgen in het aangezicht om zo opkomende rimpels in de kiem te smoren. Ik houd het beperkter en neem een gezichtsbehandeling met radiofrequency. Zalig! Allereerst wordt mijn gezicht gereinigd en volgt een insmeerbeurt met collageenzalf. Wat daarna volgt is top. Een warm rond oppervlak wrijft vervolgens 30 minuten op mijn gezicht. De schoonheidsspecialiste doet het met verve. Na de behandeling voel ik me herboren en kan ik de wereld aan. En ook hiermee zijn mijn opkomende rimpels pijnloos verdwenen. Ideaal is dat de therapie 5x herhaald wordt. Ik keer met plezier terug. Geen probleem! Een week later krijg ik trouwens nog een telefoontje van een medewerker van het centrum met de vraag of alles naar wens was. Onverwacht maar wel prettig! Naast gezichtsbehandelingen kan je in Hospital IMED Levante terecht voor vruchtbaarheidsbehandelingen, obesitasbehandelingen,… Buitenlandse artsen en verpleegkundig personeel vinden ook de weg naar Benidorm. Met andere woorden, je kan ook in het Nederlands geholpen worden. Een meerwaarde voor de vele nederlandstalige overwinteraars. Ook zo bij het Hospital Clínica Benidorm waar we een dag later een rondleiding krijgen. Eén van hun core businesses is de orthopedische chirurgie. We spreken er een patiënte uit Nederland die daags voordien aan de knie geopereerd was. Na een verblijf van een week in het hospitaal revalideert ze verder voor 3 weken in een revalidatiecentrum/hotel. Volgens haar allemaal op kosten van de ziektekostenverzekeraars. Gezien er in Benidorm nagenoeg geen wachtlijsten zijn en de kosten beperkter, kloppen heel wat Nederlanders hier aan. Terugbetaling zou geen probleem zijn maar best toch vooraf nachecken bij je eigen ziektekostenverzekeraar. Voor Belgische patiënten is de regelgeving net iets complexer en vraagt zeker een goede studie vooraf.

IMED Levante
Hospital Clínica Benidorm
Ilahy
Hospital Clínica Benidorm

Luxe alom in Asia Gardens Hotel 5*: suites, lunch op het terras en thai chi

In de vroege avond rijden we naar Asia Gardens Hotel 5* waar we de nacht en de volgende dag doorbrengen. Dit luxehotel ligt even buiten de stad en is in Thaïse stijl ingericht. Het hotel maakt deel uit van de Barceló Hotels. Als ik mijn medereizigers mag geloven, is het verschil met een echte Thaïse omgeving niet te onderscheiden. Zoals de naam al doet vermoeden heeft  het hotel prachtige Aziatische tuinen met al even prachtige zwembaden. Als je weet dat Bruce Springsteen, Xavier Bardem en Bruce Willis hier logeerden, weet je dat je op een toplocatie verblijft. De kamers zijn beschikbaar in verschillende categorieën. Ik logeer in een Deluxe Superior kamer en voel me er helemaal thuis. De badkamer is met een verschuifbare wand van de rest van de kamer gescheiden. Voorts beschikt de kamer over een kingsize bed, salon, bureel, wandkasten, WIFI, minibar, eigen terras met zicht op de tuin, badartikelen, badjes en slippers, haardroger,… Dit is logeren in stijl! Voor wie meer privacy wenst kan een verdieping met Presidential Suite afgehuurd worden. Dineren doen we hier niet maar de lunch tijdens de middag erop is fenomenaal. De zon breekt volledig door en met onze rug in het warme zonnetje genieten we van een uitgebreide lunch in Palapa restaurant, één van de negen restaurants die het hotel rijk is. Het zicht op het Langkawi zwembad krijg ik er gratis bij. Ik eet een kipgerecht als hoofdgerecht en crème brulée als nagerecht. Ook nu weer gaat bijzondere aandacht naar het aperitief met kleine hapjes als starters (verse vleessoorten, olijven, brood, aioli,…). Naast luxueus en uitgebreid ontbijten, lunchen en dineren, kan je ook een duik nemen in één van de zwembaden of een sessie boeken in de SPA. Wij genieten die ochtend van een yogasessie en een sessie Thai Chi. Beide volledig nieuw voor mij en vooral de Thai Chi kan me bekoren en brengt me in een opperste ontspanning. Een kamer boeken kan vanaf € 240,00/nacht.

Asia Gardens Hotel
Asia Gardens Hotel
Asia Gardens Hotel
Asia Gardens Hotel
Asia Gardens Hotel
Asia Gardens Hotel 5*
03502 Finestrat | Alicante (Spanje) | Tel 0034 966 81 84 00 | Website | asiagardens@barcelo.com

Meliá Villaitana Hotel 4*

In de late namiddag nemen we onze intrek in het Meliá Villaitana Hotel 4*, eveneens iets buiten de stad. Hier logeren we twee nachten. De architecten Andres en Juan Carlos Piñeiro reisden vooraf vier maanden rond aan de Costa Blanca om inspiratie op te doen. Het hotel is als een heus mediterraans dorp opgebouwd en de optrekken zijn doorgaans replica’s van bestaande Spaanse gebouwen of kerken. Naast een aantal zwembaden en infinity pools beschikt het hotel over twee heuse golf courts ontworpen door Jack Nicklaus, de Yhi Spa en diverse restaurants. De 455 kamers hebben een terras of balkon, WIFI, badkamer met bad/douche, airco, … Het hotel is rustig gelegen op 3 km buiten de stad en biedt een oase van rust. Er is parkeergelegenheid voor de deur en een binnenplein met terras en kerkje domineert de entree. Even verderop bevindt zich de golf court waar we een golfinitiatie krijgen. Tegen het balletje slaan lukt nog aardig maar het balletje in een sierlijke boog over het gras slaan, laat ik over aan de golfinstructeur. Met golfkarretje en al worden we nadien weer richting voordeur gereden. Het ontbijt is uitgebreid en lekker.  Dineren doen we die avond elders. Kamerprijzen vanaf € 100,00/nacht.

Meliá Villaitana Hotel
Meliá Villaitana Hotel
Meliá Villaitana Hotel
Meliá Villaitana Hotel 4*
Avenida Alcalde Eduardo Zaplana, 7 | 03502 Benidorm (Spanje) | Tel 0034 966 81 50 00 | Website

Dineren op sterrenniveau bij Punto del Sal – Gastro & beach bar

Die avond dineren we op sterrenniveau bij Punto del Sal – Gastro & beach bar. Het weer is nog zalig en we schuiven aan op het terras. Tomás Arribas brengt met zijn keuken een mengeling van mediterrane en Franse invloeden. We krijgen een opeenvolging van kleine gerechtjes om duimen en vingers bij af te likken. Nog een gepast wit wijntje erbij en de avond is compleet. Dit adres aan het Levante strand is een absolute aanrader!

Punto del Sal
Plaza de Torrejo 3 | 03501 Benidorm (Spanje) | Tel.: 034 96 585 50 02 – 0034 96 586 87 02 | reservas@puntodesal.es | Website

Onontgonnen natuurschoon verkennen in Serra Gelada Nature Park met Tao Bike

Benidorm biedt mogelijkheden om dagenlang aan het strand te liggen maar biedt ook mogelijkheden voor de meer actieve bezoeker. Zo kan je er wandel-en fietsroutes ontdekken, een golfballetje slaan, zwemmen en aan watersport doen of met een elektrische fiets het achterland verkennen. Dat doen we vandaag, na een korte introductie om de fietsen te baas te kunnen, met Tao Bike. Dit bedrijf is het enige bedrijf dat elektrische fietsen in Benidorm verhuurd. Ik had nooit een elektrische fiets van dichtbij gezien, laat staan erop gefietst. Ik ben niet zo’n fietser en wordt al moe van het idee alleen al. Maar zo’n elektrische fiets is een gerief. Knop indrukken, batterijstand aangeven en rijden maar. Zelfs bergop is geen probleem! Blij als een klein kind dat pas leert fietsen! Dit had veel langer mogen duren. We fietsen naar het Serra Gelada Nature Park en houden even halt om Benidorm Island te bewonderen. Dit eilandje op enkele kilometers van de kust is gekend om zijn bootexcursies, duikmogelijkheden en de veelheid aan pauwen. Fietsverhuur: € 25,00/dag.

TAO
Serra Gelada Nature Park
Tao Bike
Tao Bike | Avenida Mediterraneo 62 | 03503 Benidorm (Spanje) | Tel 0034 966 17 57 39 | hola@taobike.es | Website

Dineren op topniveau in Villa Venecia Boutique Hotel 5*

Dineren doen we nog bij Villa Venecia Boutique Hotel 5* in de oude stad van Benidorm, vlakbij het romantische kerkje ‘Iglesia San Jaime Santa Ana’. Vooraleer we het restaurant binnenstappen werpen we nog een blik op de stranden in het avondlicht om daarna in stijl te dineren. Het Boutique Hotel heeft een eigen gastronomisch restaurant, groot terras, kamers en suites met zeezicht en een wellness . Onze tafel is feestelijk gedekt. Het restaurant is licht ingericht en witte tinten overheersen. We gaan voor een 7-gangen degustatiemenu met aangepaste wijnen. Om te starten wordt de cava rijkelijk ingeschonken en klinken we op de geslaagde persreis. Wat volgt zijn verfijnde gerechten op topniveau. Gekonfijte tomaat met ansjovis, carpaccio met mosterdijs en fijne kruiden en parmezaan, een salade met gekarameliseerde geitenkaas, tarbot met romanescosaus, sorbet van de chef, black angus met couscous en pompoencrème en als afsluiter kaasdessert met huisgemaakte confituren. Voor de foodies onder ons….Aanrader!

Villa Venecia Boutique Hotel 5*
Plaza San Jaume 1 | 03500 Benidorm (Spanje) | Tel 0034 965 855 466 | protocolo@hotelvillavenecia.com | Website

Waarom kiezen voor Benidorm?

Benidorm is een fantastische stad aan de Costa Blanca. De twee stranden Levante en Poniente verbinden het iets drukkere gedeelte met een iets rustigere omgeving. Benidorm biedt een mix van toeristen, overwinteraars en locals maar is bovenal een levendige stad waar jong en oud tot hun recht komen. Voor de wandelaar, de fietser, de watersporter of de golfer is het een omgeving waar deze activiteiten perfect kunnen. Wie dol is op rust en natuurschoon kan hier eveneens zijn gading vinden. Daarnaast heeft Benidorm genoeg adresjes om culinair op zijn wenken bediend te worden, alsook luxe hotels met wellnessfaciliteiten om lichaam en geest te ontspannen.

Benidorm

Wil je meer weten over deze vakantiebestemming?

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!