Panorama Jordanië

Half oktober 2016 vertrek ik voor vier dagen op perstrip naar Jordanië. Ik reis de laatste 18 maanden wel meer en Jordanië is toch wel de verste reis van al deze trips. Het programma trekt me aan maar ik heb toch enig voorbehoud: Hoelang duurt de vlucht? Is het wel veilig daar? Zijn onze accommodaties wel in orde? Ik ben in Portugal op het moment dat deze uitnodiging in de bus valt en de deelnemers aan die reis drukken me op het hart dit aanbod niet te laten schieten. Ik doe wat opzoekingswerk en kom al snel tot de conclusie dat een reis naar Jordanië een ervaring is dat je inderdaad niet kan overslaan. Petra bezoeken, één van de wereldwonderen, is namelijk een hoogtepunt. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt! Ik bevestig mijn deelname. Tijdens onze reis is de temperatuur uitstekend: om en bij 25°C.

Jordanië –Veilig reizen in het Midden-Oosten

Jordanië is een land in het Midden-Oosten en is gelegen ten oosten van Israël en de Westelijke Jordaanoever met als grens de rivier de Jordaan en de Dode Zee. Verder is het land gelegen naast Syrië in het noorden, Irak in het noordoosten en Saoedi-Arabië in het zuidoosten. Het heeft in het zuiden via de Golf van Aqaba toegang tot de Rode Zee. De hoofdstad, en tevens grootste stad van het land, is Amman. Het staatshoofd van Jordanië is koning Abdoellah II van Jordanië. Jordanië heeft via de Golf van Aqaba een open verbinding naar de Rode Zee en daarmee met de rest van de wereld. Bron: Wikipedia.

Mijn angst omtrent de veiligheid van het land blijkt ongegrond. Jaarlijks gaan heel wat Belgen op reis naar Jordanië. Doorgaans levert reizen in dit land geen problemen op en is er in het algemeen heel weinig criminaliteit. De veiligheidsdiensten zijn overal in het land aanwezig. Er bestaat bovendien ook een bijzondere politie-eenheid voor de toeristische trekpleisters. Reizigers dienen de richtlijnen van de lokale overheden strikt te volgen. Door de woelige situatie in Syrië en Irak zijn de grensovergangen afgeraden. Ook bezoeken aan de Syrische grenzen zelf worden afgeraden. Meer informatie.

Hoe Jordanië bereiken?

Jordanië bereiken doen we door een overstap in Istanbul. Vanaf 20 december is het voor de Belgische reiziger mogelijk, het land van wereldwonder Petra, wekelijks rechtstreeks te bereiken met een charter (via reisorganisaties) tussen Brussel en Aqaba. We vliegen met Turkish Airlines, al zes jaar de nr. 1 van Europa. De vluchten zijn perfect verzorgd: krant, keuzemenu met pasta en tomatensaus of hamburger met rijst, slaatje met tomaten en vinaigrette en chocolademousse als dessert. Drank naar keuze en koffie/thee na de maaltijd. Een steward/kok loopt met koksmuts door het vliegtuig. Ik zag het nooit eerder!

We vertrekken om 13u30 en komen tegen middernacht in Amman aan. Dat is pittig eerlijk gezegd. Volgens mij een meerwaarde om binnenkort rechtstreeks te kunnen reizen waardoor de reistijd terug gedrongen wordt.

Crowne Plaza Dead Sea 5* – Unieke locatie aan de Dode Zee

Ondanks het late uur krijgen we nog een snack onder de vorm van een club sandwich. Ook een salade met frietjes wordt nog aangerukt. Dat smaakt! Crown Plaza Dead Sea 5* is een unieke locatie aan de Dode Zee, het laagste puntje van de aarde. Mijn hotelkamer ligt op wandelafstand van de Dode Zee. Ik herinner me taferelen van dobberende toeristen die ik op internet weleens tegenkom en de ochtend na onze aankomst lig ik zelf op de Dode Zee te dobberen. Het gevoel is een beetje onwezenlijk. Mensen aan de kant smeren zich in met de weldadige modder omwille van zijn therapeutische kwaliteiten. Het hotel is een luxe hotel met de volgende faciliteiten: buitenzwembad, restaurants en bars, kamers en suites, imposante inkomhal,… Kamers vanaf  € 100,00/nacht.

Lieke Pijnappels van Little Wanderbook
Dode Zee
Dode Zee
Crowne Plaza Dead Sea 5*

Bezoek aan de St. George kerk en lunch in Madaba

In de voormiddag bezoeken we nog de Grieks-Orthodoxe kerk St. George in Madaba. Bijzonder is de mozaïekvloer met een landkaart uit de regio (6de eeuw N.C.). Je ziet er steden afgebeeld die heden nog bestaan: Jericho, Jeruzalem en Bethlehem. Na het bezoek lunchen we in het traditioneel restaurant Haret Jdoudna, eveneens in Madaba. Starten doen we met verschillende kleine gerechtjes (mezze). Geen alcohol maar een alcoholvrije limonana (op basis van munt en limoen) om de dorst te lessen. Op onze trip dronk ik meerdere limonana’s maar op dit adres vond ik de limonana het lekkerste. Als hoofdgerecht een mixed grill met o.a. overheerlijke lamskoteletjes.

St.George in Madaba
Haret Jdoudna
Haret Jdoudna
Haret Jdoudna
Haret Jdoudna

Het hoogtepunt van de reis – magisch Petra (by night)

Vanuit Madaba rijden we in de namiddag naar Petra. We logeren die nacht in Mövenpick Resort Petra 5*. Het moderne hotel aan de hoofdingang van Petra biedt een oase van luxe in Oosterse stijl. Met zijn 183 kamers en suites en diverse restaurants een verblijf voor een sprookje van 1001-nacht. Om Petra by night te ontdekken, wandelen we eerst een 2-tal km tussen de rotsen in het donker. Overal staan lantaarns van papier met een kaarsje erin. Dit is enorm sfeervol. Aangekomen nemen we plaats op een tapijt en worden verwelkomd met een tasje thee. De ‘show’ kan beginnen. Iemand speelt op een fluitje om alvast in de sfeer te komen. Op het einde van het optreden wordt de Treasury voor 10 minuten verlicht. Deze graftempel is 40 meter hoog en 25 meter breed. De historische stad Petra is in 1985 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. In 2007 werd Petra bovendien verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen. De stad is gelegen in een kloof in de heuvels en is gedeeltelijk uit rotsen uitgehakt.

Petra by night
Petra by night

We bezoeken Petra niet alleen by night maar daags nadien bekijken we in al dat moois ook in het daglicht. We ontdekken de Treasury vanuit een ander perspectief en dit is zo mogelijk nog indrukwekkender. Na een wandeling vanuit het bezoekerscentrum door de SIQ (lange smalle wandelstrook tussen de rotsen) doemt de Treasury in al zijn sereniteit op. We nemen foto’s en wandelen verder tot een souvenierstalletje waar ze flesjes gevuld met zandtekeningen verkopen. Ik koop er twee voor de kinderen. Echt kunstig hoe ze dit maken. Ik kijk mijn ogen uit. Het is nauwelijks te geloven hoe onze voorvaderen in de 2de eeuw voor Christus dergelijke bouwwerken uit de grond konden stampen. We passeren de Street of Facades, de Royal Tombs en het theater om te eindigen met een tocht op een ezel tot aan de Monastery. We keren terug om temidden van Petra onder de bomen te lunchen in het Basin restaurant om de indrukken te verwerken.

Petra
Petra-Treasury
Petra
Flesjes gevuld met zandtekeningen
Flesjes gevuld met zandtekeningen
Petra
Petra

Kamelentocht in de Wadi Rum

In het Midden-Oosten reizen en niet op een kameel rijden? Onmogelijk! Ik wil me toch een héél klein beetje ‘Lawrence of Arabia’ voelen! Wadi Rum is een vallei met rotswanden van zandsteen en graniet in het zuidwesten van Jordanië. Het is de grootste wadi in Jordanië. In 2011 is Wadi Rum door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Op dit moment leven enkele Bedoeïnenstammen in het gebied. Hun voornaamste bron van inkomsten is het toerisme. Het lijkt wel een filmset. Rood zand, machtige rotsen en geen mens te bespeuren. Eerst rijden we met een jeep naar een plek om de zonsondergang te bewonderen en daarna brengen kamelen ons al waggelend naar een bedoeïnentent waar we thee drinken.

Wadi Rum

Overnachting in Kempinski Aqaba Red Sea 5*

Overnachten doen we in het 5-sterrenhotel Kempinski Aqaba Red Sea. Het hotel heeft 200 kamers en suites, diverse restaurants, een zwembad, wellness,… Gelegen in het centrum van Aqaba is het een ideale uitvalsbasis voor duiksport aan de Rode Zee. De ligging op 10 minuten rijden van de luchthaven maakt van deze stad een unieke vakantiebestemming. Kamers vanaf € 150,00/nacht. Het ontbijt is bijzonder en lekker! Zelfs een glaasje cava voor de liefhebbers.

Kempinski Aqaba Red Sea
Kempinski Aqaba Red Sea
Kempinski Aqaba Red Sea

Snorkelen in de Rode Zee

Die ochtend snorkelen we in de Rode Zee na een vaartocht van 30 minuten aan boord van een jacht. Met ons snorkelgerief zwemmen we iets van het jacht weg en aanschouwen de prachtigste gekleurde vissen en koralen. Ik heb jammer genoeg geen onderwatercamera bij maar de beelden zitten wel in mijn geheugen gegrift. Terug aan boord volgt een lekkere BBQ.

Aqaba
Rode Zee
Snorkelen in de rode zee

Mijn reis naar Jordanië is een aparte ervaring geweest. Een reis naar het Midden-Oosten is in niets te vergelijken met een reis in een Europees land. Ik heb ooit Egypte bezocht maar daarbuiten niet verder dan de gekende reisbestemmingen. Nadelig vind ik de lange vluchten en de wachttijden bij de overstap. Gelukkig is dat verleden tijd en kan je nu rechtstreeks naar Jordanië vliegen. Jordanië is zeker het bezoeken waard. Ondanks het feit dat Syrië op amper enkele kilometers ligt is de veiligheid in orde. Het klimaat is deze tijd van het jaar erg aangenaam. De zomers zijn daarentegen heet en de winters kunnen barkoud zijn. Westerlingen worden gerespecteerd en de toeristen worden méér dan in de watten gelegd. Tijdens de reis heb ik veel met onze super interessante gids Ramzi gepraat om zo een beetje van de cultuur en de gebruiken mee te krijgen. Jordanië heeft trekpleisters die niet te missen zijn zoals Petra, Wadi Rum, dobberen op de Dode Zee en snorkelen in de Rode Zee.

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!