Drie maanden geleden vertrok ik samen met mijn zoon naar Polen. Het is de eerste keer dat we samen naar het buitenland reizen in het kader van een bloggerstrip. We sluiten aan bij een collega-blogger, haar cameraman en onze gids ter plaatse Michal Maj. We vertrekken vanuit Brussels Airport voor een vlucht naar Warsaw om dan door te vliegen naar Gdansk. Vanuit Gdansk maken we een roadtrip door het Poolse platteland van Pomerania om het buitenleven te ontdekken. Slowlife ten top! We eindigen met twee dagen citylife in Gdansk. In dit artikel bespreken we onze culinaire ontdekkingen. In een vorig artikel kwamen de accommodaties en activiteiten al aan bod.

Pomerania – een mix van het buitenleven en het leven in de stad

We nemen een vlucht van Brussel tot Warsaw, de hoofdstad van Polen, en vliegen dan door naar Gdansk. Gdansk is de grootste stad in Pomerania en aan de Oostzee gelegen. De stad is rijk aan historische bezienswaardigheden, musea, kerken en galeries. Maar daar eindigen we onze trip mee. Onze gids, tevens onze chauffeur, vertelt honderduit over deze regio. Het is de regio bekend om zijn heuvelachtig landschap, bossen en meren. Landbouw, veeteelt en hout delven zijn hoofdbezigheden van de bevolking. Het hout voor de keten Ikea wordt hier o.a. gewonnen. Toeristisch voor buitenlanders is de regio nog niet maar de streek is upcoming! De Poolse toeristen hebben er alvast een uitvalsbasis gevonden om aan het drukke leven te ontsnappen en genieten er maar al te graag van het buitenleven! We starten onze roadtrip hier en rijden richting Przywidz voor de lunch.

Lunchen in Zielona Brama Restaurant

Nadat we het vliegveld verlaten hebben en met onze gids in de wagen stappen, is deze plek onze eerste kennismaking met Polen. We stappen uit op een prachtige locatie en genieten van het zonnetje. Het is begin september maar de zon schijnt nog alsof het zomer is. Het landgoed waar we neerstrijken omvat o.a. een restaurant en enkele feestzalen. Onze gids was er zopas nog te gast voor een bruiloft. Een ideaal kader alleszins! De inrichting is licht en luchtig en vrij modern. Het restaurant serveert menu’s met seizoensgebonden gerechten en groenten en kruiden uit eigen kweek. Wij genieten er van een heerlijke soep en een visgerecht. En dat doen we wel vaker tijdens deze trip. Genieten van een lekker stukje vis. Dat doen we thuis al veel te weinig!

Plaatselijke kazen bij Lawendowa Osada

Op onze eerste overnachtingsplek logeren we in een alleenstaande bungalow op de lavendelboerderij van Barbara en Bartosz. Hier kan je in alle rust genieten van wellness-faciliteiten en de geur van lavendel. De eigenaars zorgen voor de rust en geven indien gewenst workshops (keramiek, bakken,…). Na een plons in het zwembad en een verkwikkende jacuzzi proeven we van plaatselijke kazen, eigen gemaakte confituren en vers gebakken brood. We drinken er een thee of de obligate wodka bij.

Lunchen in het ethnografisch museum in Wdzydze Kiszewskie

Na een verkwikkende nachtrust rijden we door naar het Kashubian Ethnographic Museum in Wdzydze Kiszewskie. Het is het oudste Poolse openluchtmuseum en opgericht in 1906. Hier vind je restanten van het leven vanaf de 18de tot de 20ste eeuw. In meer dan 50 historische gebouwen kom je meer te weten over het alledaagse leven in die tijd. We brengen er de volledige ochtend door en volgen een workshop glas beschilderen en papierbloemen maken. Nadien lunchen we in restaurant Convenience op het domein zelf. Daar kiezen we voor soep en wederom vis! Deze keer geen wodka maar een zelfgemaakte limonade op basis van munt.

Brood bakken met de legendarische Karola Bober

In de namiddag maken we ons op voor een memorabele ontmoeting met Karola Bober, foodie avant la lettre. Haar huisje is volgestouwd met souveniers van kashubian origine. Maar niet alleen dat! Ze bakt brood en koekjes alsof haar leven ervan af hangt. Dagelijks bakt ze 300 verse broden in haar eigen keukentje die ze aan de plaatselijke bevolking of op ambachtelijke markten verkoopt. Bovendien is ze fervent verzamelaar van oude brood-en bakvormen en kreeg al menig bod van opkopers om deze allemaal van de hand te doen maar Karola weigert pertinent! Ze is zelfs in het bezit van Dr. Oetker-recepten die niemand meer heeft. Om eer te bewijzen aan haar en aan haar leermeesters heeft Karola in het plaatselijk museum haar eigen afdeling waar oude bakvormen en boeken tentoongesteld worden. Wij bakken Poolse koekjes met haar maar het recept wil ze uiterst geheim houden. Ik zie bloem, eieren, bakpoeder en ammoniak als ingrediënten maar de finesses geeft ze absoluut niet prijs! Een inspirerende vrouw! Ben je in Lipusz? Dan moet je op straat naar haar vragen. Iedereen weet waar Karola woont.

Zielony Kot – BBQ en een heerlijk ontbijt

Overnachten doen we bij B&B Zielony Kot (Groene Kat). Daniel en zijn echtgenote runnen deze B&B met hart en ziel. Recent renoveerden ze deze familieboederij en bieden nu 7 kamers aan. De kamers zijn fris en licht ingericht waar steeds een groen accent de aandacht trekt. De omgeving is ideaal voor wandelaars, fietsers en skiërs. De gastvrouw biedt workshops aan gaande van potten bakken en dramalessen over naaien tot porselein beschilderen. Wij krijgen een workshop in dat laatste en bakken een kleipot in de namiddagzon! De dag sluiten we af met een avondwandeling naar het nabij gelegen meer over het oude treinspoor en een BBQ in de tuin met verse soep, verse salades en heerlijke Poolse worst. De ochtend nadien worden we door Daniel verwend met een vers gebakken omelet en spek. Daarvoor alleen al wil ik terug gaan!

Lunchen bij bierbrouwerij Stary Browar in Kościerzyna

We zetten koers richting Kościerzyna en bezoeken er de plaatselijke bierbrouwerij Stary Browar. Deze brouwerij is niet alleen een brouwerij die reeds 150 jaar bestaat maar ook een hotel waar je luxueus kan logeren. We krijgen een korte rondleiding tot op het dakterras waar we een uniek zicht op de stad hebben. Na een bezoek aan een luxe appartement wil ik hier gerust enkele nachten logeren. Wist je trouwens dat je hier een bierbad kan nemen? Maar dat is voor een volgende keer. Eerst genieten van een gastronomische lunch uit de regionale keuken. Ook hier kiest men voor verse producten uit de streek die volgens de Kashubian traditie gemaakt worden. We aperitieven en ook hier kies ik voor soep en een verse forel. Onze gids zweert bij de soep met champignons en kiest daar telkens weer voor maar dat is niet echt aan mij besteed. De vis smaakt uitstekend en het dessertje met beignets achteraf is de kers op de taart.

Gastronomisch diner in Puro Hotel Gdańsk

Ik hou van een beetje luxe en kan dan ook onomwonden genieten van een gastronomisch diner in een sjiek kader. Dat vinden we ongetwijfeld bij Puro Hotel in Gdańsk. Gdańsk is niet alleen geschikt als uitvalsbasis voor een citytrip. Denk maar aan de oude haven, het solidariteitsmuseum en de amber maar leent zich ook uitstekend voor culinaire uitspattingen met een gastronomisch diner. Het hotel is in het hartje van de stad gelegen, op wandelafstand van de oude kraan, de St Mary’s kerk en het gemeentehuis. Op enkele meters van het reuzenrad kom je in een ontwerp van de Londense studio DeSallesFlint terecht. Deze ontwerpstudio zorgt met Puro Hotel voor een atmosfeer met veel licht, houttinten en velours. Bij de ingang passeer je de lounge en bar om dan verder door te lopen naar het restaurant Dancing Anchor. Het is ook hier dat we in Polen ons eerste wijntje proeven. Wij Belgen zijn zo gewoon om een wijntje te drinken bij het eten, al zeker op restaurant, maar dat is hier zeker niet het geval. Wijn is duur en niet meteen de drank bij uitstek maar wijn wint alleszins aan populariteit. Ook Poolse wijnen maken hun intrede. En deze is best lekker, ik spreek uit ervaring! Het menu is gebaseerd op de klassiekers in een modern jasje. Chefs bereiden alles met passie in de open keuken. Een voordeel in Polen is dat je voor democratische prijzen kan eten. Ook in de wat duurdere etablissementen.

Ontbijt bij Stay Inn Hotel Gdańsk

We overnachten in het Stay Inn Hotel (3*) in Gdańsk. Het hotel is gemoedelijk en niet al te groot maar biedt alle comfort dat je nodig hebt. Locatie kan niet beter in de hoofdstraat van de oude stad. Het recent geopende hotel is modern ingericht. Onze kamer heeft een badkamer met douche, twee enkele bedden, een bureau, ingemaakte kast en flatscreenTV. Het restaurant Mono Kitchen doet tevens dienst als ontbijtruimte waar we een ontbijt in buffetvorm voorgeschoteld krijgen: kazen, zalm, verse broden, croissants, confituren, joghurt, muesli, vers fruit, verse groenten,… Het is er allemaal!

Sopot – Lunchen bij Sztuczka Bistro

Je kan het je bijna niet voorstellen maar Polen heeft ook stranden. Op een klein half uurtje rijden van Gdańsk zitten we met onze neus in de zeelucht en omringt een hele andere natuur ons. Naast de meren en dennenbossen vind je in de omgeving van Gdańsk ook zee en de stranden om samen met het gezin tot rust te komen. Volgens onze gids zijn het vooral de rijkere Poolse inwoners die hier hun rust komen zoeken in gehuurde vakantiewoningen en appartementen. Sopot leent zich uitstekend voor een strandvakantie maar aan goede en betaalbare eetgelegenheden ontbreekt het hier evenzeer niet. Zo komen we voor de lunch in een zijstraatje terecht bij Sztuczka Bistro. Het is nog vroeg op de middag waardoor we alleen in de bistro zitten. Ook hier is de inrichting licht en modern. Ik eet een fris slaatje met mozzarella en watermeloen en vers brood. Jammer genoeg ontbreekt de tijd voor een dessertje want dat aanbod leek niet te versmaden. Maar de plicht roept en een vliegtuig staat weer op ons te wachten.

De regio van Pomerania biedt zowel prachtige natuur (meren, bossen en heuvels), stadsleven en culinaire mogelijkheden. De accommodaties zijn kwaliteitsvol en betaalbaar. Pomerania is dé reisbestemming voor de toekomst!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!