Foodie in Laag Holland – logeren en beleven

dec 26, 2017

Iets meer dan een maand geleden logeren we enkele nachten in Laag Holland. Als we bekenden vertellen over onze reisplannen is er eigenlijk niemand die weet waar Laag Holland zich situeert. Ik weet dat het net boven Amsterdam gelegen is maar ik kan me er niet meteen een voorstelling van maken. Tijdens de trip die we maken logeren we op diverse plekken gaande van Marken over Wijdenes tot Monnickendam. Ook het programma is zeer divers met een gevarieerd aanbod aan activiteiten zoals een bezoek aan de chocoladefabriek de Euforij, een workshop chocolade op de Zaanse Schans, een museumbezoek in Volendam en een stepervaring in Edam. Op culinair vlak eten we o.a. in een brasserie, een bierbrouwerij en een voormalig laboratorium. Lees zeker het onderstaand artikel om onze hotspots op vlak van logeren en culinaire geneugten te ontdekken. Wij zijn er absoluut wijzer geworden en kunnen de streek met stip aanraden. De activiteiten die we ondernamen bespreken we in een later artikel.

Waar ligt Laag Holland?

Laag Holland is een uniek stukje echt Holland boven het Noordzeekanaal. Hier liggen de rustieke dorpjes van weleer omgeven door weidse velden of verscholen achter de dijken van het IJsselmeer. Laag, lager, laagst. Mens en natuur hebben in Laag Holland samengewerkt om iets heel moois onder zeeniveau te maken. Dat vind je terug in de openheid, de prachtige rechte lijnen, en de beschermde stads- en dorpsgezichten. Daarom is Laag Holland een nationaal landschap. Laag Holland ligt pal boven Amsterdam en bekende dorpen van deze regio zijn De Rijp, Volendam, Edam, Akersloot, Middenbeemster, Broek in Waterland, Westzaan, Oosthuizen, Monnickendam en het voormalige eiland Marken.

Hoe Laag Holland bereiken?

Wij vertrekken met de wagen vanuit Oost-Vlaanderen en bereiken na iets meer dan 3 uur via de autostrade het centrum van Volendam. De reis verloopt nogal hectisch met een paar files onderweg maar al bij al valt de vertraging nogal mee. Opvallend zijn de vele buitenlandse toeristen in het centrum van Volendam. We vernemen dat heel wat toeristen vertrekken vanuit Amsterdam en er met bussen naartoe komen.

Lunchadres Art Hotel Spaander in Volendam 3*

We arriveren omstreeks lunchtijd en nemen de lunch in de hoofdstraat van Volendam bij Art Hotel Spaander. In de hoofdstraat passeren we toeristische winkeltjes, kaaswinkeltjes, klompenzaken en leuke restaurantjes en cafés. Ook de Marken Express, de overzet naar Marken, meert vlakbij aan. Japanners overspoelen het dorp. Ondanks het gure weer is het er een drukte van jewelste. In Art Hotel Spaander nemen we een lunch met de zo typische satésaus, kip en kroepoek. Heerlijk!

Historiek van het hotel

De eerste toeristen van Volendam zijn kunstschilders en Leendert Spaander sloot vriendschap met de kunstenaars. Toen Leendert in 1876 trouwde creëerde hij in hun huis een plaats voor de schilders om te werken. Iets later kochten ze een klein café aan de dijk in Volendam. Zij maakten van hun café een hotel om zo de schilders de gelegenheid te geven in het dorp te werken, maar ook om een ontmoetingsplaats te vormen voor kunstenaars uit de hele wereld. Leendert kreeg veel schilderijen van kunstenaars die de hotelrekening niet konden betalen. Op deze manier ontstond een indrukwekkende verzameling schilderijen die er nog steeds aan de muren hangen.

Art Hotel Spaander
Haven 15-19 | 1131 EP Volendam | Nederland | 0031 299 363595 | book@spaander.com | Website

Diner in Brasserie-Restaurant De Taanketel op Marken

We nemen de veerboot naar het schiereiland Marken en dineren in De Taanketel op één km van het hotel. We wandelen er naartoe en worden begroet door de eigenaar Erwin van Altena. Na zijn opleiding in de horeca neemt hij in 2016 de Taanderij over. De naam verandert naar De Taanketel en een eigen zaak is een feit. Klassieke muziek speelt op de achtergrond en zorgt onmiddellijk voor een goede sfeer. Op het moment van ons bezoek zijn er weinig andere gasten. Het ‘hoogseizoen’ is in feite voorbij en maakt plaats voor de voorbereiding van het eindejaar. Het mooie grote terras aan voor-en zijgevel is een unieke plaats voor een glas of een etentje bij mooi weer. De prijzen zijn betaalbaar en de kwaliteit is hoogstaand! Wij gaan voor het 3-gangenmenu aan € 34,50/per persoon en kiezen voor een soep als voorgerecht, tournedos met bospeen, witlof, rode wijnsaus en gratinaardappelen als hoofdgerecht en een bolletje ijs met verse chocoladesaus als dessert. De moeite!

De Taanketel
Havenbuurt 1 | 1156 AL Marken | Nederland | 0031 299 602206 | info@detaanketel.nl | Website

Hof  van Marken 3*

Logeren doen we in het Hof van Marken. Dit hotel met 7 nostalgische kamers kan ons vanaf het eerste zicht bekoren. Je ervaart meteen de persoonlijke aanpak en dito sfeer. Met twee trappen gaan we naar de bovenste verdieping. Onze kamer beschikt over een dubbel bed, kleine badkamer, toilet, gratis WIFI en bureau. Voor de dochter wordt in een mum van tijd een bed bijgeplaatst. Het ontbijt in Hof van Marken is fantastisch! Geen buffet maar gastheer Guido Colijn die ons een vers gebakken eitje, koffiekoeken, croissants, pistolets, jam, fijne vleeswaren en kaas serveert. Het vers geperst sinaasappelsapje en de heerlijke thee zijn een absolute plus. De ontbijtzaal is modern ingericht en de Spotify afspeellijst Morning Tea een aanrader! Prijzen vanaf € 100,00/kamer. Ontbijt: € 10,00/per persoon. Na het ontbijt nemen we 3 beschikbare gratis fietsen en fietsen langs de dijk en het Ijsselmeer in een klein half uurtje naar het uiterste punt van het eiland waar de mooie vuurtoren ons opwacht. Tegen de middag nemen we weer de overtocht naar Volendam en rijden met de wagen door naar de Zaanstreek voor enkele chocolade gerelateerde bezoeken.

Hotel Hof van Marken 3*
Hotel Hof van Marken 3*
Hotel Hof van Marken 3*
Hotel Hof van Marken 3*
Hotel Hof van Marken 3*
Hotel Hof van Marken
Buurt II, nr. 15 | 1156 BC Marken | Nederland | 0031 299 601300 | info@hofvanmarken.nl | Website

Dineren bij Brouwerij Hoop

’s Avonds dineren we bij Brouwerij Hoop in Zaandijk waar er naast de brouwerij bezoeken ook heerlijk te dineren valt. Het restaurant is aan de brouwerij gevestigd en is gebouwd in industriële look met hoge plafonds en veel beton. De open keuken zorgt voor instant gezelligheid en sfeer. Eten doe je aan houten tafels en dito stoelen. Het is donderdag maar de zaak zit al aardig vol. Na het diner hebben we de kans even een glimp in de brouwerij te werpen. Brouwerij Hoop brouwt 2 biermerken, Breugem en HOOP Bier. In de brouwerij brouwt een team onder leiding van de zeer ervaren Canadees Pierre Yves Lavoie. Inmiddels is er een tweede vestiging van Brouwerij Hoop, in het geheel gerestaureerde oude laboratorium, genaamd Lab 44. Hier staat een nieuwe 5 HL brouwinstallatie en wordt o.a. getest op met nieuwe smaken. Hier dineren we ’s anderendaags. De kaart bestaat uit salades, tosti, broodjes en soepen voor de kleine honger. Voor een iets grotere maaltijd kan je kiezen uit hamburgers, steak, vis, ribbetjes of kip. Heerlijk! De nagerechten zijn lekker en vers. Rondleidingen kunnen aan € 12,50/per persoon (inclusief proefplankje).

Brouwerij Hoop
Lagedijk 69-73 | 1544 BC Zaandijk | Nederland | 0031 (0)75 204 7000 | restaurant@brouwerijhoop.nl | Website

Overnachting bij belevenisboerderij De Appelhoek

Na het schitterend diner rijden we een dik half uurtje naar Wijdenes voor onze overnachting bij de belevenisboederij de Appelhoek. We arriveren iets voor 22u en de gastvrouw staat ons al op te wachten. We logeren in het vakantiehuis van deze boerderij en hebben een verkwikkende nachtrust in de bedstee van de woning. Een prachtig boeket bloemen, een fles wijn en versnaperingen staan klaar. Zo lief! De woning is aangehecht aan de hoofdwoning op het erf van de boerderij. Het is op moment van aankomst te donker om de omgeving te gaan verkennen. ’s Ochtends zien we hoe prachtig die omgeving en de woonst is. De woning heeft een riante living, verdieping met slaapplaats voor 2 personen, aparte badkamer, keuken, bedstee met dubbel bed en gratis WIFI. Tel daar de knappe hoevestijl bij op en je kan je al voorstellen dat we spijt hebben deze ochtend alweer te moeten vertrekken. Uiteraard pas na het luxe en uitgebreide ontbijt door de gastvrouw zelf met de grootste zorg en finesse bereid. Na het ontbijt volgt nog een rondleiding op het domein waar we de koeien, paarden en een nest pasgeboren kittens kunnen gadeslaan. Dit verblijf is een absolute aanrader!

Camping de Appelhoek
Zuiderdijk 46 | 1608 MV Wijdenes | Nederland | 0031 (0) 229 – 501150 | info@appelhoek.nl | Website

Lunchen bij Lab 44

Jammer dat we Appelshoek alweer moeten verlaten. We vertrekken voor de lunch bij Lab 44 in Zaandam. Dit restaurant is gelegen in een historisch pand op het unieke Hembrugterrein. Voor onze GPS is het even zoeken maar al snel vinden we de juiste route. Eens je het Hembrugterrein bent opgereden wijzen de pijlen je moeiteloos de weg. Lab 44 heeft een Multi-funcionele opzet voor makers & eters. Het monumentale pand maakt plaats voor een restaurant en terras, een samballab (werkplaats voor de Zaanse Sambal), een paplab (rijstepap) en een microbrouwerij waar je rondleidingen en proeverijen kan meemaken, alsook waar er speciale batches (craft beer) gemaakt worden voor jubilea of andere festiviteiten. Onze tijd is redelijk beperkt omdat er een privéfeest zal doorgaan op het moment dat wij ons aanbieden. Alleszins is de tijd ruim genoeg om de sfeer te proeven. Het restaurant is ruim en industrieel met de nodige sfeerelementen ingericht. Wij gaan voor een lichte lunch met o.a. een focaccia met gerookte zalm. Voor kleine kinderen is er een speciale menukaart en een speelhoek.

Lab 44
Middenweg 44 | 1506 PP Zaandam | Nederland | 0031 20 237 4111 | restaurant@lab-44.nl | Website

Slapen op de Haven

Onze trip naar Laag Holland zit er bijna op. Onze trip sluiten we af met een blitsbezoek aan Monnickendam waar we tijd nemen om te dineren, te slapen en te ontbijten.  Onze laatste overnachting brengen we door bij Slapen op de Haven. Aan de binnenhaven van Monnickendam heeft Waterland Monnickendam enkele studio’s en appartementen te huur voor een unieke overnachting. Met zicht op de jachthaven en de zeilboten logeren wij in het voormalige Havenhuis. Deze woonst biedt plaats aan 6 tot 8 personen en beschikt over gratis WIFI, kwaliteitsvolle Auping bedden, apart toilet, inloopdouche, terras, ruime living en keuken. De plaats voor logement is idyllisch en nodigt uit om eveneens langer te verblijven. Ben je een zeilfreak? Dan is deze locatie sterk aan te bevelen! Kom je per boot dan kan je aanleggen vlakbij je accommodatie.

Dineren doen we bij Brasserie de Waegh met uitzicht op de binnenhaven, de sluis en de oude binnenstad van Monnickendam. Het gebouw was vroeger in gebruik voor het wegen en verhandelen van boter, kaas en granen. De originele balansen zijn nog een leuk overblijfsel uit die tijd. Gezien de uitstekende lunch-en dineradressen die we de afgelopen dagen aandeden, hebben we maar een kleine trek. Dat is geen enkel probleem en na een heerlijke ajuinsoep en een glas cava duiken we ons bed in.

Slapen op de Haven
Galgeriet 5A | 1141 GA Monnickendam | Nederland | 0031 (0)299 652 000 | info@waterlandyacht.nl | Website

’s Morgens ontbijten we bij Da Piera voor een homemade Amerikaanse pannenkoek voor mezelf, joghurt met granola voor de dochter en sandwiches voor mijn partner. Opvallend is de huiselijke sfeer en de kaart dat bol staat van de biologische en eigengemaakte gerechten. Ook hier is het zicht op de haven inbegrepen!

Da Piera
de Haven 9 | Monnickendam | 0031 (0)6 229 607 52 | info@dapiera.nl | Website

Zoals in de inleiding vermeld, hebben we tijdens onze trip naar Laag Holland deze, voor ons onbekende, streek beter leren kennen. Eerlijk gezegd is ons dat enorm bevallen. De nachten hebben we doorgebracht op stuk voor stuk interessante en markante plaatsen. We hebben geen favoriet door de afwisselende ervaringen die we bij elk van onze accommodaties opdeden. Ook ontbijt, lunch en diners hadden elk een apart verhaal met wederom unieke plaatsen. Voor een foodie een ware revelatie! In een volgend artikel bespreken we onze activiteiten ter plaatse waar vooral chocolade de hoofdrol speelt! Stay tuned!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!