Foodie in Laag Holland – What to do?

jan 4, 2018

Tijdens onze trip naar Laag Holland hebben we, naast ons logement op bijzondere locaties en het genot van de culinaire hoogstandjes, ook deelgenomen aan een aantal specifieke activiteiten. In dit artikel geven we jullie graag een inkijk en tippen we de leukste ‘What to do’.

Museumbezoek Experience Volendam

Ons bezoek in Volendam sluiten we af met een museumbezoek aan Experience Volendam op 100 meter van het hotel Art Hotel Spaander. We krijgen een rondleiding door het oude Volendam dat minutieus is nagebouwd. Eindigen doen we op een bootje waar we met een 3D-bril zicht krijgen op het leven van weleer, gelukkig wel met een happy end! Bij het naar buiten lopen, zien we dames breien, haken en naaien. Zij zorgen voor de kostumering en de aankleding van het museum. Toegang: € 8,75. Kinderen tussen 5j en 12 j betalen € 6,75. Wist je trouwens dat je in dit museum een foto van je gezin kan laten maken in traditioneel Volendams kostuum?

Experience Volendam
Haven 154 | 1131 EW Volendam | Nederland | 0031 630 957271 | info@experiencevolendam.nl | Website

Overtocht naar Marken

Op het einde van de namiddag maken we de overtocht naar het prachtige schiereiland Marken met de Marken Express. De overzet meert aan in de omgeving van het Art Hotel Spaander en de overtocht verloopt vlot en rustig. De boot is modern en de bemanning is erg enthousiast en behulpzaam. De muziek van Jantje Smit, geboren en getogen in Volendam, klinkt op de achtergrond. Naast de vertrouwde veerdienst tussen Volendam en Marken is het mogelijk om op bestelling vrijwel elke havenstad in de omgeving aan te doen. Van Muiden tot IJmuiden en van Amsterdam tot Enkhuizen. Met private en partycruises, feesten, vergaderingen en bedrijfsuitjes. Na 25 minuten bereiken we Marken en zetten voet aan wal. Op een 50-tal meter bevindt zich het Hof van Marken, onze verblijfplaats voor de eerste overnachting. Retourticket: € 10,50 vanaf 12 jaar.

Bezoek chocoladefabriek De Euforij

De volgende ochtend bezoeken we na de middag de chocoladefabriek De Euforij in Wormerveer. De ligging is logisch bij de cacaofabrieken als buren. De Zaanstreek is immers van oudsher thuisbasis van de cacaoverwerkers en de haven was één van de grootste havens voor de aanvoer van cacaobonen. Isabel Koelewijn, creative director, ontvangt ons in de fabriek en geeft achtergrond in verband met de opstart van het bedrijf. Hier stonden meer dan 1000 molens, waaronder een aantal cacaomolens. De molens zorgden ervoor dat de Zaanstreek uitgroeide tot het eerste en oudste industriegebied van Europa. Sommige, van oorsprong Zaanse bedrijven, zijn overgenomen. Veel bedrijven hebben hun productie verhuist naar het buitenland. De oude chocolade industrie bestaat dus niet meer. Toch wordt nog steeds een zeer groot deel van de wereldoogst aan cacao in de Zaanstreek verwerkt. De Zaan wordt niet voor niets door buitenlanders nog steeds de ‘Cocoa River’ genoemd. De Euforij is dan ook trots dat er sinds eind 2016 (voor het eerst in 15 jaar) weer echte Zaanse chocolade uit een chocoladefabriek aan de Zaan stroomt! Isabel laat ons een paar nieuwigheden proeven zoals de Zaanse Brokkenmakers met marshmellow, vier soorten noten en cranberries (Rocky Road). De chocolade wordt o.a. verkocht op toeristische trekpleisters, delicatessenwinkels en speciaalzaken. Na al dat lekkers geeft Dominique, jeugdig chocolademaker, ons een rondleiding in de fabriek. Leerrijk!

Chocoladefabriek De Euforij
Zaandijkerweg 1 | 1521 AX Wormerveer | Nederland | 0031 75 6414281 | Website

Chocoladeworkshop bij CacaoLab op de Zaanse Schans

Temidden van de Zaanse Schans vind je Zaans gedaan, een winkel voor de échte chocolade adept! De chocolade die men hier verkoopt, is duurzaam, lekker en bijzonder! Sabien Poutsma en Pauline Gingnagel zijn de bezielers van deze zaak en vertellen graag in geuren en kleuren over de geschiedenis en de oorsprong van de chocolade. Pauline neemt ons mee op reis vanaf de cacaoboon tot de chocolade. Samen met onze dochter nemen we deel aan een workshop en maken op ambachtelijke wijze chocolade. Ondertussen lopen klanten af en aan en kopen chocolade, laten zich adviseren of proeven van heerlijke warme chocolademelk. Na een uurtje gaan we buiten met cacaopoeder, chocolade en drop met chilipeper. Ook drop is namelijk een paradepaardje van de zaak. De bevlogen eigenaars en de leuke ligging maken van deze winkel een place to be! Na een aperitiefje bij d’ Swarte Walvis enkele meters verderop zakken we af naar Zaandijk voor het diner.

Zaans gedaan | CacaoLab
Kalverringdijk 15 | 1509 BT Zaandam | Nederland | 0031 6 24214116 | info@zaansgedaan.nl | Website

Edam, niet enkel een kaasstadje

In de namiddag gaan we richting Edam. Edam is een rustige plaats in de regio Waterland. Het dorp is gefusioneerd met Volendam maar heeft minder inwoners. We kuieren er rond in de smalle en rustige straatjes en komen uit op de Keizersgracht waar we in L’Auberge Damhotel een warme chocolademelk drinken. Dit hotel heeft 11 kamers en een brasserie/restaurant. Je voelt zo de sfeer van vroeger. Het is een pand waar de boterhandelaars logeerden. In Edam kan je kerken en musea bezoeken. Wij gaan er op stepavontuur en steppen een uurtje door de stad. We houden nog even halt bij bakker Gorter voor een theekoek en steppen weer verder naar onze wagen. Onze steps huren we bij Ton Tweewielers. Vanaf € 9,00/step.

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!