Reizen doen we graag en de laatste twee jaar via onze blog meer dan gemiddeld. Enkele ingrediënten voor een geslaagde reis zijn o.a. sneeuw, skiën, luxe en gastronomie. Laat dat nu net de combinatie zijn van ons verblijf in Saint-Martin-de-Belleville een maand geleden. We hebben de kans er ’s avonds te dineren in het driesterrenrestaurant La Bouitte. Tevens logeren we diezelfde avond in een luxesuite van het gelijknamige hotel. La Bouitte viert uitgerekend dat weekend zijn 40ste verjaardag en viert dat in stijl met rondleidingen, wijnproeverijen, culinaire verwennerijen en workshops. Als klap op de vuurpijl skiën we twee dagen in perfecte sneeuwcondities in Les 3 Vallées, het grootste skidomein van Europa.

Saint-Martin-de-Belleville (Frankrijk)

Saint-Martin-de-Belleville is een dorpje, gelegen op 1.450 meter, in Savoie. Het ligt in het Bellevilledal waar ook Les Menuires en Val Thorens deel van uitmaken. Saint-Martin behoort tot het grootste skigebied van Europa, Les 3 Vallées. Meer dan 200 skiliften verbinden meer dan 600 km aan pistes. Het dorp waar we logeren is een typisch dorpje uit Savoie en is erg authentiek gebleven. We zien geen hoogbouw maar een charmant dorp met dito bewoners en klokkentoren. 73 pistemachines garanderen sneeuwzekerheid en skifun. Dat hebben we overigens zelf mogen ervaren. In het dal ligt nagenoeg geen sneeuw maar vanaf de eerste lift die we nemen is er niets anders dan sneeuw, sneeuw én zon. Kan het nog idyllischer?

Hoe Saint-Martin-de-Belleville bereiken?

Saint-Martin is te bereiken per wagen, met de trein of het vliegtuig. Wij nemen een vlucht met met easyJet vanuit Brussel naar Genève (Zwitserland). De vlucht duurt 1u15 en verloopt vlekkeloos. Vervolgens rijden we met privé-chauffeur van Ski-Lifts, The World’s Best Ski Transfer Operator van 2016, door naar plaats van bestemming, 2u30 verderop. Onze jonge chauffeur brengt ons rustig ter plaatse en parkeert voor ons hotel waar we al opgewacht worden.

40 jaar La Bouitte

René en Maxime Meilleur, vader en zoon, zijn bezieler en eigenaar van La Bouitte. La Bouitte is een hotel met 4 * en behoort tot de hotels van Relais & Chateaux sedert juli 2016. Hun gastronomisch restaurant is het eerste restaurant in de geschiedenis van Savoie met 3* volgens de Michelingids (sinds 2015). In 1976 gestart als kleinschalig restaurant waar men lokale gerechten zoals raclette en fondue kon eten, groeide het na een bezoek aan Paul Bocuse uit tot wat het nu is, een gastronomisch restaurant in de bergen. La Bouitte betekent letterlijk “klein huisje”. Het kleine huisje is ondertussen omgebouwd tot een prachtig pand waar traditie en authenticiteit wel bewaard zijn.

Om het veertig jaar bestaan in te luiden, zijn kosten noch moeite gespaard en werden o.a. een aantal nieuwe suites, groot terras, vernieuwd restaurant en een Spa, La Bèla Vya, gebouwd. Het jaar 2017 belooft een topjaar te worden met kookworkshops, wijndegustaties, een aantal nieuwe gerechten op de kaart,…René en Maxime zijn autodidact maar bereiken samen de perfectie. Zowel in de keuken als in de zaal. Ze verloochenen de streek niet en zijn fan van de kruiden en de producten van eigen bodem. Samen weten ze deze te verfijnen tot gastronomie van topniveau!

Logeren in een luxe suite

Het hotel heeft 17 kamers, waarvan een aantal classic rooms, superior rooms, chalet, guestrooms en luxe suites. Wij logeren in een luxe suite van 57m2 voor 2/4 personen en hebben een badkamer met inloopdouche en jacuzzi, kingsize bed, terras, 2 salons, bureau, minibar, dressing, flatscreenTV en WIFI. Bij aankomst brengt een medewerker ons naar onze suite. Onze valiezen hoeven we niet zelf te dragen. Dat hoeft voor ons niet maar het toont de professionaliteit en de gastvrijheid die we de komende dagen overal terugzien. We krijgen een korte rondleiding en een 10-tal minuten later worden we al verwend met een sapje naar grootmoeders recept.

De jacuzzi lonkt maar het wordt een douche omdat we niet veel later aan tafel verwacht worden. De badkamer is bovendien uitgerust met verzorgingsproducten op basis van épilobe, een plantensoort van de familie Theunisbloem. Parfumeur Valérie Mallens ontwikkelde exclusief voor La Bouitte een verzorgingslijn met dit bloemetje uit de Alpen. De douchegel kleurt licht rose en geurt zacht. De suite is in Savoyard-stijl opgebouwd: veel hout (houten meubilair, houten vloer en houten balken aan het plafond). De decoratie is tot in de puntjes door de echtgenote van René met veel zorg en liefde uitgezocht. We voelen ons meteen thuis op deze plek. Vanuit het terras hebben we mooi zicht op de bergen. Aan La Bouitte ligt nog geen sneeuw maar men verzekert ons dat dat op de pistes het tegendeel is. We zijn benieuwd!

Topgastronomie met 3 sterren

Eerlijk gezegd: dineren in een 3-sterrenrestaurant deden we nog nooit! We hadden een beetje schrik in een stijve bedoening terecht te komen maar niets is minder waar. Het restaurant oogt fris en licht. De ronde tafels zijn gezellig gedekt. Geen overbodige poespas maar weer met zorg gekozen (tafel)decoratie. Ik heb geen kostuum bij en ik vergeet een donkere pullover. Er zit niets anders op met een groene trui en hemdje voor de dag te komen. Ik blijk geen uitzondering! Gelukkig maar! Het merendeel van de gasten is mooi gekleed maar heren in volledig kostuum zijn een uitzondering. ‘Casual chic’ zie ik het meeste terugkomen en zelfs mannen in jeans zijn aanwezig. Geen verplichtingen op dat vlak dus! Voor mij een hele geruststelling. Het restaurant heeft 40 couverts. We geven zowel de chef als de sommelier ‘carte blanche’ en vallen van de ene in de andere verbazing. De menukaart is in zowel Frans als Engels opgesteld. Gezien 50% van de gasten buitenlandse gasten zijn, geen overbodige luxe. De wijnkaart mag je gerust een wijnbijbel noemen. De wijnkelder biedt 1001 referenties gaande van € 36,00 tot € 29.000 per fles. De 4 sommeliers die werkzaam zijn in La Bouitte zijn bijgevolg meer dan nodig.

We laten ons meevoeren met de gerechten van het 4-gangen verrassingsmenu (€ 170,00/pp). Starten doen we met een glaasje champagne Jacquesson 739 en amuses (oesters, vis en foie gras). De broodmand waaruit we brood mogen kiezen is rijkelijk gevuld met huisgemaakt brood. Het brood proeft overheerlijk! Bijzonder is dat we ons tafelmes (Opinel) moeten bijhouden voor alle gerechten, een oude traditie in Savoie. Om traditioneel te blijven volgt een soufflé van Raclette. Wij zijn raclette-liefhebbers, dus meteen een schot in de roos.

Vervolgens verse forel met wortelen en rode wijn. Heerlijk! Het tweede voorgerecht is een polenta met prei en spek Arnad. Een wildgerecht met hertenfilet en aardpeer volgt als hoofdgerecht. Als eerste dessert volgt een pruimendrankje met schuimkraag en als tweede dessert Le Lait, melk in al zijn bereidingen, specialiteit van het huis. De presentatie is onovertroffen! Ik ben altijd benieuwd naar de lekkernijen bij de koffie en hier blijf ik alleszins niet op mijn honger: kerstdecoratie met chocolade uit Peru, honing uit het dorp en als klap op de vuurpijl: Le Biscuiron (Biscuit Cullière Rond), recept van de chefs uit 2010. Le Biscuiron Gisèle, vernoemd naar de moeder van René, is een koekje met oranjebloesem, vanille en caramel.

Ontbijten als een koning

De volgende ochtend ontbijten we als een koning in La Bouitte. Het ontbijtgedeelte kijkt uit op de Spa. In deze ruimte komt de Savoyard-stijl weer helemaal tot zijn recht met houten vloeren, balken aan de plafonds, lange houten tafels, houten meubilair en plaids over de banken. De sfeer is huiselijk en ontspannen. Het is er rustig toeven en ik krijg echt de tijd met een lekkere kop thee wakker te worden. Het ontbijt is in buffetvorm gepresenteerd. Een zoet en hartig gedeelte met broodjes, cake, verschillende soorten ham, kazen, joghurts en schuimwijn voor de liefhebbers. Uiteraard ontbreekt vers sinaasappelsap en een croissant niet. Het brood en de jam zijn huisbereid en dat proef je! Een oude vleessnijmachine snijdt de ham flinterdun wat erg smaakt! De bediening is vlot en professioneel. Als een grote tafel achter ons richting kamer vertrekt, begint men bv. niet te rommelen maar laat men ons eerst rustig verder eten. Ook valt me het servies meteen op. Mooi keramiek voor een robuust tintje. Ik kan het smaken!

Festiviteiten rond 40 jaar La Bouitte

Daags nadien volgt een prachtig zonnige skidag in Saint-Martin-de-Belleville waar ik later op terugkom. Rond de late namiddag pikt een medewerker van La Bouitte ons op aan de skilift en brengt ons terug naar het hotel. Daar heerst een gezellige drukte met workshops, wijnproeverijen, degustaties, rondleidingen,… ter gelegenheid van 40 jaar La Bouitte. We maken een toer door het hotel en maken o.a. kennis met de sympathieke Philippe Metaireau, kunstschilder. Hij is de man achter de mooie schilderwerken in o.a. de kamers en de gangen. De Spa is de moeite waard. Onze tijd is te beperkt er gebruik van te maken maar een hammam, sauna, buitenjacuzzi en behandelingen behoren tot de mogelijkheden. Ook het mooie grote terras met zicht op de bergen is een pareltje. Opvallend is de grote connectie met de natuur die overal terugkomt door de grote glaspartijen in het restaurant bv.

La Bouitte

Wij zijn vereerd even deel te mogen uitmaken van de La Bouitte-familie. We voelden ons perfect thuis in dit hotel in de Savoie. We willen dan ook heel graag de chefs, hun familie en de medewerkers bedanken voor de enorme gastvrijheid!

Wil je ook gastronomisch genieten in Saint-Martin-de-Belleville?

p

La Bouitte
Hameau de St Marcel
73440 St Martin de Belleville
France
Website
Saint-Martin-de-Belleville
les Menuires

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!