Na twee reizen Cascais en Alentejo naar Portugal op een paar weken tijd, reis ik half november 2016 ook nog naar Madeira. Het land geeft me zo’n boost dat ik ook in de zomer 2017 mijn weg naar Portugal zoek. Ik wil per se het land aan mijn gezin tonen. We bloggen daar zonder twijfel meer over in augustus 2017. Nu eerst: Madeira. Zowel een groep bloggers en journalisten als een groep touroperators zetten koers naar Madeira. Veel activiteiten doen we samen. Andere dan weer niet. De groep is leuk samengesteld en de sfeer is top! Doel van de reis is het eiland Madeira onder de loep nemen en dan meer bepaald om de activiteiten in de natuur te exploreren.

Madeira – Mild klimaat, levada’s en dessertwijn

Madeira is een eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 1000 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust. De grootste stad is de hoofdstad Funchal. Het klimaat op het eiland is mild. Ideaal dus om te wandelen of te fietsen. De bekendste culinaire specialiteit van Madeira is de versterkte dessertwijn met dezelfde naam. Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd. In Madeira vallen de laurierbomen op, die ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Wandelen kan je langs de voetwegen naast de levada’s (irrigatiekanalen die het water doorheen de bergen naar lager gelegen delen voeren). Hier kom ik later in mijn artikel nog op terug.

Hoe Madeira bereiken?

Madeira bereiken we met een vlucht van Brussel naar Lissabon met TAP. In Lissabon maken we een tussenstop om daarna in Funchal, de hoofdstad van Madeira, te landen. Ik was er niet echt tuk op te landen in Funchal. Familieleden hadden me al bang gemaakt omwille van de korte landingsbaan met aan de ene kant het gebergte en aan de andere kant de Atlantische Oceaan. Mijn angst is ongegrond want de landingsbaan werd in 2000 opnieuw aangelegd en verlengd tot 2.781 meter. Onze piloot brengt ons perfect aan de grond en onze persreis kan beginnen.

Four Views Hotel Baía 4*

We logeren in het Four Views Hotel Baía 4*. Four Views Baia Hotel biedt een moderne accommodatie met uitzicht op de baai van Funchal. Tot de faciliteiten behoren een spa, twee zwembaden en een goed uitgeruste fitnessruimte. De kamers van het Four Views Baía beschikken over een eigen balkon met uitzicht op de Atlantische Oceaan of de bergen. Alle kamers hebben een badkamer met een inloopdouche. Het Bay View Restaurant serveert een gevarieerd menu met Mediterraanse, internationale en vegetarische gerechten. In de Woogie Boogie Bar kunt u genieten van drankjes en cocktails met livemuziek op de achtergrond. Er zijn een hot tub, massages en binnen- en buitenzwembaden beschikbaar. Hotel Four Views Baia ligt bergopwaarts van het fort São João do Arade. De luchthaven van ligt op op 30 minuten rijafstand. Op het terrein is gratis privéparkeergelegenheid. Ik had het lumineuze idee buiten te gaan zwemmen. Best wel koud. Stom eigenlijk omdat ook een binnenzwembad beschikbaar is. Te laat gezien!

Four Views Hotel Baía
Four Views Hotel Baía | Rua das Maravilhas, 74 | Sao Pedro, 9000-177 Funchal | Portugal | Tel: +351 291 700 204 | Email: reservations.baia@fourviewshotels.com | Website

Wandelen langs de levada’s

Zoals hierboven al aangehaald zijn levada’s irrigatiekanalen die doorheen heel het land vanuit de bergen zijn aangelegd. Voordeel is dat lager gelegen delen voorzien worden van water maar ook dat langs deze levada’s wandelwegen zijn aangelegd. De natuur van Madeira ontdekken doe je vanzelf bij het kiezen van een wandelroute langsheen deze levada’s. Wij nemen de Ribeira da Cruz van 7,7 km en wandelen 3u door de bergen. Best wel spannend én rustgevend! Smalle wandelpaden, stijgen met een fikse klim, watervalletjes en veel groen. Bij mijn eerste oversteek beland ik al voluit op de grond. In de plaats van het pad te volgen, denk ik met een sprong wel aan de overkant te geraken. Niet dus! Stevige waterdichte wandelschoenen zijn een aanrader!

Lunchen bij Aqua Natura Madeira Hotel 4*

Na onze wandeling lunchen we bij Aqua Natura Madeira Hotel in Porto Moniz. Bijzonder aan dit hotel is het buitenzwembad met zeewater. Vanuit het restaurant hebben we panoramisch zeezicht en kijken over het natuurlijk aangelegd zwembad. We eten vooraf een groentesoep en nemen als hoofdgerecht verse tonijn. Na de middag maken we een mountainbiketocht door de bergen.

Aqua Natura Madeira Hotel
Rotunda Da Piscina 3 | Porto Moniz | Madeira Islands | Portugal | Tel: +351 291640100 | Email: info@aquanaturamadeira.com | Website
Porto Moniz

Mountainbiken – Sportief stukje Madeira

Mountainbiken deed ik nog niet veel. Een eerste keer was tijdens mijn bezoek aan Cascais op het vasteland. Ik genoot er enorm van al was de tocht bij momenten zwaar. Onze mountainbiketocht van vandaag wordt bijgestaan door LokoLoko Madeira.  De tocht is best pittig. Het eerste stuk is redelijk technisch en voor een tweede keer op een mountainbike stevige kost. We rijden tussen bossen en struiken om dan nadien op een eenvoudiger recht stuk uit te komen. Oef!

Diner in Restaurant Santa Maria in Funchal

Na een verkwikkende douche dineren we in Restaurant Santa Maria in Funchal. Het restaurant is in een oud scholencomplex gelegen en werd volledig gerenoveerd. Naast een restaurant en pizzeria biedt het pand onderdak aan een hostel waar je met 2 of meerdere personen een kamer kan boeken. Het restaurant is gelegen in het oude gedeelte van de stad. Het weer is prima! Heel wat gasten eten nog buiten. Wij kiezen een plaatsje binnen waar ik een heerlijke pizza bestel.

Lokoloko maakt het nog spannender met canyoning

Daar waar Lokoloko gisteren nog garant stond voor een pittig mountainbikeparcours, staat het bedrijf nu klaar om ons de knepen van canyoning aan te leren. Zo mogelijk nog pittiger! Ik begin er met volle moed aan en trek het wetsuit alvast aan. Wat is canyoning eigenlijk? Niet te verwarren met kanovaren zoals ik eerst dacht. Canyoning is een sport waarbij men de loop van een rivier door een kloof volgt. Canyoning is dus een sport die in de bergen wordt beoefend. Om de rivier te volgen is het daarbij nodig te wandelen, af te klimmen, te springen, te zwemmen en te abseilen. Canyoning is niet gevaarlijker dan skiën maar het risico stijgt uiteraard als er onervaren mensen of onopgeleide mensen aan de sport deelnemen. Het is daarom aan te raden om een goede opleiding te volgen of onder begeleiding van een gids te gaan. De naam komt van het Engelse canyon, dat kloof betekent. We zijn gewaarschuwd! We zijn nog niet goed en wel vertrokken of de eerste abseil komt er al aan. Ik vind dat al meteen te diep en besluit rechtsomkeer te maken. Ik voel me er niet goed bij maar de dieperik inspringen, is geen optie! Ik wacht onderaan de rivier op de rest van de groep. Als laatste hindernis moeten ze in een diepte van 8 meter springen. Eén deelnemer haakt af en de anderen springen bij momenten na lang aarzelen. Bij de terugkeer geeft iedereen toe dat het zeker pittig was maar zeker de moeite waard! Niet voor angsthazen dus…

Lunchen in een Beerhouse

Deze middag lunchen we bij Beerhouse. Dat ik een bierliefhebber ben, en dan nog het liefst het klassiek pintje drink, is geen geheim. Altijd leuk een plaats te bezoeken waar men zijn eigen bier brouwt. Ook hier! Het restaurant is gelegen aan de jachthaven van Funchal en heeft een prachtig uitzicht. Het bier wordt op de traditionele manier en zonder additieven gebrouwen.

Dolfijnen en walvissen spotten in de Atlantische Oceaan

Dolfijnen en walvissen spotten spreekt enorm tot mijn verbeelding. Ik kijk er erg naar uit om Flipper-gewijs deze mooie dieren te aanschouwen. Ik zie me al staan op het dek van een schip om dan met een verrekijker aan de horizon deze dieren bij zonsondergang boven water te zien tuimelen. Mijn trip ziet er iets anders uit maar is daarom niet minder mooi. Met een speedboot varen is namelijk al een attractie op zich. Onze kapitein houdt contact met de andere boten in de omgeving. Plots spot een catamaran een walvis. We zetten koers naar ons doel waar we de walvis nog net het water zien induiken. Magisch! Dolfijnen zien we die middag jammer genoeg niet. Een ervaring om niet te vergeten en te boeken aan de baai van Funchal.

Espetada bij Restaurant Adega da Quinta

Dineren doen we vanavond bij Restaurant Adega da Quinta. We eten er een typisch gerecht van Madeira: de espetada, een reuzenbrochette. Overheerlijk! Om de reis af te sluiten komt een folkloregroepje muziek maken en dansen. De hele groep gasten danst mee. Een mooie afsluiter!

Waarom Madeira bezoeken? Body.Mind.Madeira.

Madeira is een fantastisch eiland met mogelijkheden voor groot en klein. De natuur is onbeschrijflijk mooi: de robuustheid van de bergen afgewisseld met de zachte golven van de Atlantische Oceaan. Dat valt al meteen op van zodra het vliegtuig komt aangevlogen om de landing in te zetten. Je kan verschillende (sportieve) activiteiten doen: wandelen, fietsen, mountainbiken, watersporten, bootje varen, dolfijnen en walvissen spotten,…Ook culinair heeft Madeira heel wat te bieden. Lokale en traditionele gerechten in fijne én betaalbare restaurants. De hotels zijn eveneens van een onberispelijke kwaliteit en betaalbaar.

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!